İşçi emeklisi Mehmet Akgül, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığına yaptığı dilekçeli başvuruda, mahallede kavga ettiği sırada komşusunun çocuğunu iten 6 yaşındaki torununun, polis minibüsüne bindirilerek önce hastaneye, ardından Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğünü ve parmak izinin alındığını, daha sonra da serbest bırakıldığını ileri sürdü. Torununun çok korktuğunu belirten Mehmet A.'nın şikayeti üzerine Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı tarafından Malatya İl İnsan Hakları Kuruluna yazı yazıldı. Malatya İl İnsan Hakları Kurulu'nun haziran ayı toplantısında görüşülen konu sonrasında, olayın Milli Eğitim Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğünden sorularak araştırılmasına karar verildi.
Malatya Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, olayla ilgili yaptıkları araştırmanın sonucunu İl İnsan Hakları Kurulu'na bildirdiklerini, gözaltı ya da ifade almanın söz konusu olmadığını belirtti.
Kahya, şöyle konuştu: "Mahallede çocuklar arasında çıkan bir kavganın ardından şikayetçi olunduğu için kimlik tespiti yapılmak üzre çocuk, Çocuk Şube Müdürlüğüne getirilmiş ve burada kimlik tespitinin ardından imza atamadığı için parmak bastırılmış. Olayda gözaltı ya da ifade alma söz konusu değil. Zaten 12 yaşındaki küçük çocukların ifadeleri avukatın da bulunduğu ortamda savcı tarafından alınır. Zaten Yakalama, Gözaltına Alma, İfade Alma Yönetmeliği'nin 19. maddesine göre, çocukların kimlikleri tespit edilir, serbest bırakılır. Amir hükmü vardır. Bu çerçevede rutin bir işlem yapılmıştır. Çocuğun parmak izinin alınması söz konusu değil. Çocukların parmak izleri alınamaz. Parmak izi alındı dediği zaman, pasaport alanlar, trafik tescilde işleri olanlar veya suç işlemiş olan şahısların parmak izlerini alıyoruz. 10 parmak izini alıyoruz. Bu iddiada bulunan şahıs, çocuğun dedesidir. Biz de kendisi hakkında suç duyurusunda bulunacağız."
Emniyet Müdürü'nün açıklamalarıyla kendisini haksız yere suçladığını öne süren Mehmet Akgül, Emniyet Müdürlüğü, Çocuk Şube Müdürlüğü ve Beydağı Devlet Hastanesi'nde görevli bir doktor hakkında görevi kötüye kullanmayla birlikte keyfi muamelede bulunma iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Akgül, iddianamesinde şu ifadeleri kullandı: "Bu parmak izinin geleceğe yönelik fişleme mi veya ne amaç taşıdığını bilmemekteyim. Fakat benim şahsi düşüncem bir nevi fişlemedir. Benim şikayetim üzerine Malatya İl Emniyet Müdürü mevki ve makam yetkisini kullanarak tüm basın yayın kuruluşlarına 'tüm bu olayları çocuğun dedesinin çarpıttığını, çocuğun anne ve babasının ilgilenmediği halde dedenin ilgilendiğini, anne ve baba dururken dedenin böyle bir hak arama yoluna gidemeyeceği' anlamında sözler söyleyerek benim babalık hakkımı ve dedelik hakkımı ve dolayısıyla aile reisliği hakkımı elimden alarak beni pasifize etmeye çalışmıştır. Ayrıca damadımı çağırarak benim hakkımda 'deli olup olmadığım' yönünde sorular sormuştur. Ayrıca torunum gözaltı olayı sonrası günlerce psikolojik olarak rahatsızlık yaşamıştır. Emniyet hakkında suç duyurusunda bulundum. Hakkımı sonuna kadar arayacağım."
OLAY
Özalper Mahallesi'nde gerçekleşen olayda, 6 yaşındaki Ç.A., komşularının çocuklarıyla kavga etmişti. Kavga sırasında yere düşen Ç.A.'nın komşuların çocuğunun kulağı hafif yaralanmıştı. Hastaneye giden çocuğu kontrol eden görevli doktor olayı adli vakıa olarak değerlendirerek polise bildirmiş, polis ekipleri Ç.A'yı okul dönüşü annesiyle birlikte karakola götürmüştü.