600 BM çalışanı Afganistan'dan çekiliyor

Birleşmiş Milletler 600 personelini güvenlik kaygıları nedeniyle Afganistan'dan çekme kararı aldı.

Geçen hafta Birleşmiş Milletler'e ait bir konukevinde olan saldırıda beş BM çalışanı ve üç Afgan ölmüştü.Olayla ilgili güvenlik incelemesi yapılmıştı.

Olay, Afganistan'da Taliban rejiminin son bulduğu 2001 yılından bu yana BM'yi hedef alan en kanlı saldırıydı. Kabil'deki BM sözcüsü Adrian Edwards, BBC'ye yaptığı açıklamada, Afganistan'da görevli yabancı personelin yarısına yakınının komşu ülkelere kaydırılacağını, bu kişilerin güvenlik koşullarının iyileşmesinden sonra geri döneceğini söyledi.Sözcü, BM personelinin yardım malzemelerinin dağıtılması gibi görevlerine devam edeceğini vurguladı.Birleşmiş Milletler'in Afganistan'da yaklaşık 1300 yabancı çalışanı bulunuyor.

Öte yandan Afganistan'ın güneyindeki Helmand vilayetinde, İngiliz güçleri dün beş askeri öldüren Afgan polisi arıyor. Saldırı sonrası kaçan polisin Taliban'la bağı olup olmadığı da soruşturuluyor. Helmand'da öldürülen İngiliz askeleri, Afgan polisini eğitiyor ve onlara danışmanlık hizmeti veriyorlardı. Dünkü saldırı sonrası bu yıl Afganistan'da ölen İngiliz askerlerinin sayısı 92'ye çıkmıştı. İngiltere, 1982'de Falkland Savaşı'ndan bu yana, bir yılda bu kadar kayıp vermemişti. Özellikle Afganistan'ın güneyindeki Helmand vilayetinde, polise, sık sık yolsuzluk yapmakla suçlanan askerlerden de az güvenildiği açık.

Afgan polislere çok az maaş veriliyor, polislerin geliri ortalama bir Taliban savaşçısından az. Polislerin, resmi ya da gayri resmi kontrol noktalarında halktan rüşvet aldığı söyleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile