64 Parçadan Olusuyor Açiklamasi Türkiye'de Bulunan En Degerli 2. Hazine

64 Parçadan Olusuyor Açiklamasi Türkiye'de Bulunan En Degerli 2. Hazine

SAMSUN – Türkiye’de Karun hazinelerinden sonra bulunan en degerli hazine olma özelligini tasiyan 64 parçadan olusan Amisos Hazineleri, Samsun Müzesi’nde sergileniyor.

Amisos Hazinesi, Samsun’da 28 Kasim 1995 tarihinde bir insaat kazisi sirasinda bulundu. Amisos Tepesi adini alan yerde bulunan hazine, Pontus Kralligi hanedan üyelerine ait olup 64 parçadan olusuyor. Karun Hazinesi’nden sonra Türkiye’de bulunan en degerli hazine olan Amisos Hazinesi cam, madeni, pismis toprak, mermer ve altin olmak üzere 5 kategoriye ayriliyor. Altin eserlerin geçmisi M.Ö. 1. yüzyila, diger eserlerin geçmisi ise M.Ö. 4. yüzyila kadar uzaniyor.

Altin taç, kurdele, bilezik, dügme, yüzük ve birçok eser sergileniyor

Samsun Müzesi’nde sergilenen eserler arasinda Helenistik Dönem’e ait altin kaplama boncuk taneleri, pismis topraktan tütsü kabi, kandil, amphoriskos, altin kolye, akik kolye, altin aplik, altin kolye ucu, altin küpe, altin bilezik, unguentarium (toprak sise), kursun kutu, altin taç, altin yüzük, altin kolye sallantisi, altin igne, altin dügme, cam phiale (delik kase), cam kase, alabastron (zarif sise), istiridye kabugundan kozmetik kabi, toprak üzeri altin kaplama sarkaç ve altin diadem (krallarin bagli olduklari otoriteyi temsilen taktiklari kurdele) yer aliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile