Tebrizkapı semtindeki 83 yıllık Meşhur Kadayıf ve Tandır Ekmeği`nde ustası Zihni Taş`tan devraldığı kadayıf dökme işini 35 yıldır sürdüren Necmettin Kılıç (46), kentin en önemli yiyeceklerinden olan kadayıfı eski usülle dökmeye devam ediyor. Tüple ısıtılan 2.5 metre genişliğindeki 30 yıllık bakır tepsiye tereyağı sürdükten sonra un ve sudan oluşan karışımla dolu makineyi elle çevirdiği tepsinin üzerinde gezdiren Necmetttin Kılıç, bir kerede 250 gram tel kadayıf döktüğünü söyledi. Geçmişte dükkanın önündeuzun kuyruklardan dolayı talebe yetişmekte zorlandıklarını anlatan Kılıç, günümüzde fabrikalarda dökülen kadayıfların rağbet gördüğü için günde en fazla 50 kilogram kadayıf döktüğünü söyledi
Erzurum`da kendisiyle birlikte iki kişinin dökme kadayıf yaptığını kaydeden Kılıç, "Akşamdan yoğrulduktan sonra bekletilen mayasız hamurun içine sabah su dökerek mikserden geçirerek inceltilyoruz. Hazırlanan karışım, makinenin deliklerinden sıcak tepsiye dökülüyor. Hamurunda sadece un ve su var. Bakır tepsinin üzerine dökülen hamurun ne zaman alınacağını iyi kestirmek gerek. Biraz fazla beklerse kuruyor, erken alındığında ise çok yumuşak olabiliyor" dedi.
65 Derece Sıcakta Dökme Kadayıf
Erzurum`da 35 yıldır dökme kadayıf yapan Necmettin Kılıç, 65 dereceyi bulan sıcakta, tel kadayıfı elle çevirdiği 30 yıllık bakır tepsiye dökerek teknolojiye direniyor.