Bayat Kaymakamı İdris Akça, Belediye Başkanı Ekrem Ünlü ile birlikte çok sayıda kişinin katıldığı konferansa konuşmacı olarak katılan Almanya Bochum Ruh Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünsal Yalçın, Derekütüğün kazıları, arkeoloji hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Anadoluda zengin maden yatakları bulunduğunu dile getiren Almanya Bochum Ruh Üniversitesi Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünsal Yalçın, madenlerin insanlık tarihinde çok önemli bir rol oynadığını, devirlere verilen isimlerin de bunun bir göstergesi olduğunu söyledi.
2007 yılında yapılan kazılarda ilçeye bağlı Derekütüğun köyünde 6 bin 500 yıl öncesine ait bakır ocağı ortaya çıkarıldığını hatırlatan Prof. Dr. Ünsal Yalçın, 6 bin 500 yıllık bakır madeni üzerinden yola çıkarak o dönemin ticari ilişkilerini, ekonomik yönünü ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirtti.
6 bin 500 yıl önce insanların Kalkolitik dönemde galeriler açarak, yeraltı işletmeciliğiyle bakır madenini kazandığını dile getiren Yalçın, “Yeraltı galerilerini aydınlatmak içinde çıra kullanmışlar. Biz şuan maden içerisindeki galerilerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarihe ışık tutacak çok önemli bir yerdeyiz. Elimizde 6 bin 500 yıllık maden ocağı var. O dönemlerde insanlar galeriler açarak sabit bakır çıkarmışlar. Burada çok kalitesi bakır olduğunu görüyoruz” dedi.
Tarihte Anadolu’da madeni işleyen güç kazanan kültürlerin ortaya çıktığını kaydeden Yalçın, Hititler için en önemli kozlardan birisi madenler olduğuna işaret ederek, madenler sayesinde Hititlerin güç sahibi olduklarını sözlerine ekledi.
“Şanlıurfa’nın “Göbektepesi varsa, Bayat’ında Derekütüğü’nü var”
Bayat Belediye Başkanı Ekrem Ünlü ise, ilçenin büyük bir tarihi ve kültürel zenginliğe ev sahipliğini yaptığını belirterek, “Şanlıurfa’nın “Göbektepesi varsa, Bayat’ında derekütüğü’nü var” dedi.
Kültürel mirasın dünyadaki önemine dikkat çeken Başkan Ünlü, “Derekütüğü’nün dünya kültür mirasına tanıtılmasını önemsiyoruz. İnsanlar alt yapı ve üst yapının yanı sıra kültürel mirasa da önem veriyor. Turizmi ayakta tutan olgulardan birisi kültürel mirastır. Bayatımız 6 bin yıllık geçmişi hakkında bilgi verdi. Ünsal hocamız adeta iğne ile kuyu kazarak çalışmalarını yapıyor. Hocamızın gayretleriyle ilçemizin tarihi ve kültürel mirasını ulusal ve uluslararası alanda tanıtılmasının gayretini veriyoruz. Bayat ilçesinin Derekütüğün yerleşim yerinde 6 bin 500 yıllık verilere ulaşıldı. Burada elde edilen bakır madenleri ülkemiz ve dünyanın değişik yerlerinde kullanıldığı ortaya çıkacak. Türkiye’de Şanlıurfa’nın Göbektepesi varsa bizimde Derekütüğü’nümüz var. Bu kazı alanları ve kültürel mirası görmek için herkesi ilçemize davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Bayat Kaymakamı İdris Akça da, ilçenin 6 bin 500 yıllık bakır madenlerine sahip olduğunu hatırlatarak, “Bu kültürel mirası hem Türkiye’ye hem de dünya turizmine tanıtacağız. Dünyanın en büyük medeniyetlerdine ev sahipliği yapan bu topraklar altın değerinde.s Anadolu’ya neden sürekli saldırı yapıldığını şimdi daha iyi anlayabiliriz” ifadelerini kullandı.
6500 Yıllık Bakır Madenlerinin Geçmişine Yolculuk
Çorum’un Bayat Kaymakamlığı ve Bayat Belediyesi tarafından “Derekütüğün kazılarının dünü ve bugünü” konulu bir konferans düzenlendi.