TKDK Aksaray İl Koordinatörü Selim Biçen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB bütçesiyle kurulan TKDK'nın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösterdiğini söyledi.
AB'nin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yoluyla Türkiye'ye katılım öncesinde 1,2 milyar avroluk bir bütçe ayırdığını ve bunun kırsal yatırımda kullanılmasını istediğini dile getiren Biçen, 2007 yılından itibaren de bu bütçenin Türkiye'ye kullandırıldığını ifade etti.
İçinde Aksaray'ın da bulunduğu 42 ilde TKDK'nın AB fonlarını girişimcilerle buluşturmaya çalıştığını anlatan Biçen, bu sene minimum 131 milyon avro kullanılabileceğini, bu rakamın 500 milyon avroya kadar artırılabileceğini vurguladı.
Biçen, bu parayı proje karşılığında girişimcilere vermeyi umut ettiklerini, ancak 2012 yılında kullanılabilen miktarın 13 milyon avroyla sınırlı kaldığını anımsatarak, ''66 milyon avro kadar bir miktarı AB'ye geri göndermek zorunda kaldık. Girişimcilerimizden bu fonların tekrar AB'ye geri dönmesini engellemek için bize projelerle başvurmalarını bekliyoruz. Bu fonları biz kullanamazsak, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkeler kullanabilir'' diye konuştu.
-''Fonların bir kısmını zamanında aidat olarak ödedik''
Amaçlarının; bu fonların kullanılmasını ve Türkiye'de kalmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Biçen, şunları kaydetti:
''Biz 1960'lı yıllardan bu yana üyelik için AB'ye birçok fon aktardık. Burada kullanılacak fonların bir kısmını biz zamanında aidat olarak ödemiş bulunmaktayız. Eğer vatandaşımızın bizim de yardımımızla proje hazırlamasını sağlarsak, bu paralar Türkiye'de kalacak. Her 2 ayda bir çağrımızı yenileyeceğiz. Aksaray'da AB fonlarının kullanılması için ilk çağrıya 15 Şubat-15 Mart arasında başlıyoruz. Çok fazla alanda fon kullandırabiliyoruz. Kırsal alanda pastane, restoran yapımından tutun, termal tesis ve otellere, soğuk hava depolarına kadar destek veriyoruz. Ancak öncelikli alanlarımızdan sütçülük ve besicilikte 1 milyon avroya kadar, yatırımların yüzde 65'ine kadar destek veriyoruz. Tıbbi aromatik bitkilerden süs bitkileri yetiştiriciliğine, arıcılık, seracılıktan meyve, sebze toplama ve paketleme tesislerine kadar birçok alanda desteklerimiz var.''
-''Projeyi siz yapın bize verin diyorlar''
Bu fonların yeterince kullanılmamasını Anadolu'da proje hazırlama kültürünün henüz yeterince gelişmemesine bağlayan Biçen, ''En büyük sorun bu. Köylere, kasabalara gittiğimizde vatandaş, bize 'projeyi siz yapın bize verin' diyor. Birçok insan proje yazmanın ne olduğunu bilmediği için bu konu onlara çok yabancı geliyor'' ifadelerini kullandı.
Danışma firmalarının yatırımcının kafasındaki hayali kağıda dökmesine yardımcı olduğuna işaret eden Biçen, danışmanların dosyayı, iş planını, sürdürülebilirliği, bütçeyi hazırladığını, fikirleri projeye ve somut yatırıma dönüştürdüğünü aktardı.
Biçen, danışma firmalarını da eğittiklerini, yürüttükleri çalışmalarla Aksaray'da birkaç ay içinde 6 danışma firmasının kurulmasının gelecek için umut verici olduğunu kaydetti.
-Aksaray bölgenin en şanslı ili-
Aksaray'ın yatırım konusunda çok şanslı bir dönemi yaşadığının altını çizen Biçen, yeni teşvik sisteminde Aksaray'ın 5. bölgede yer aldığını, yatırımcıların örneğin sucuk veya pastırma tesisini Kayseri'de kurmak yerine, Aksaray'da açmaları halinde hem TKDK'den 3 milyon avroya kadar destek alabileceklerini, hem de mevcut teşvik sistemi sayesinde vergi, sigorta primi gibi bir çok konuda çok sayıda avantaja sahip olacaklarını sözlerine ekledi.
Yayıncı: Ahmet Kayır
66 Milyon Avro Tekrar Ab'ye Gitti
Ersin Altınsoy / Adem Koçak - Geçen yıl Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu aracılığı ile kırsal kalkınma için AB'den sunulan fondan sadece 13 milyon avro kullanılırken, 66 milyon avro ise proje üretilemediği için tekrar AB'ye döndü.