671 Yildirdir Bu Kazanlar Kayniyor

671 Yildirdir Bu Kazanlar Kayniyor

Bursa’da köylüler tarafindan yilda bir kez pisirilen yemek için binlerce kisi köye akin etti. 671 yildir devam eden gelenek bu yil da bozulmadi.

Bursa’nin Keles ilçesi Sorgun köyü sakinleri atalarindan kalma yüzlerce yillik gelenegi ilk günkü gibi yasatiyor. Her hidirellezde "bolluk ve bereket getirsin" diye köylüler tarafindan sadece bu köye özel 13 çesit bakliyat kullanilarak ’Dede asi’ isimli yemek pisiriliyor. Tüm köy sakinleri imece usulü kazanlarda tonlarca ’Dede asi’ herkes tarafindan çok seviliyor.

Kazanlarda pisen bu yemek için herkes köye davet ediliyor. Bu yil 671 defa pisen bu asirlik lezzetler için sehir içi ve disindan binlerce kisi köye ziyarette bulundu. Köye gelen misafirlere köyün gençleri tarafindan ’Dede asi’ yemegi servis edildi. Yemegin ardindan bolluk ve bereket için dua edildi. Yemegi yiyen misafirler Sorgun köyü sakinlerine misafirperverlikleri için dua etti.

Atalarindan miras kalan bu gelenegi bu yil 671’incisini gerçeklestirdiklerini ifade eden Sorgun Köyü Dernek Baskani Muharrem Ulutas, "Bu gelenek bize atalarimizdan miras, köyümüzde yetisen 13 çesit bakliyattan dede asi dedigimiz yemegi yaparak köyümüze gelen misafirlere ikram ediyoruz. Sadece köyümüzde pisen bu yemegin ünü il sinirlarini asti. Köyümüze sehir içi ve disindan binlerce misafir geldi. Gelen misafirlerimizi en güzel sekilde agirladik. Misafirler yaptigimiz etkinlikten çok memnun kalarak ayrildi. Seneye de 672’incisini yapacagimiz hayrimiza herkesi bekleriz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile