7-8 Hasanpasa Ile Ilgili Iddialari Çürütecek Imza Osmanli Arsivlerinden Çikti

7-8 Hasanpasa Ile Ilgili Iddialari Çürütecek Imza Osmanli Arsivlerinden Çikti

Osmanli padisahlarindan Sultan II. Abdülhamid’e yönelik darbe girisimini bir sopa darbesiyle önledikten sonra erlikten maresallige kadar yükselebilen nadir isimlerden olan Besiktas Muhafizi Hasan Pasa’nin iddia edildigi gibi imzasinin Arapça yedi ve sekiz rakamlarindan meydana olmadigi ortaya çikti.

Besiktas Karakol komutani iken 2. Abdülhamit’i devirmek için Çiragan baskinini gerçeklestiren Ali Suavi’yi bir sopayla kafasina vurarak öldüren ve askerleri ile darbe girisimini önleyen 7-8 Hasan Pasa devrinin dönemin Ömer Halis Demir’i olarak biliniyordu.

Hitit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Fatma Akin, vakif kütüphaneleri ile ilgili yaptigi arastirmalarda Hasan Pasa’nin orijinal imzasina ulasti. Osmanli arsivlerindeki bir sorusturma tutanaginda çikan imza ile bugüne kadar Hasan Pasa için söylenen okuma yazma bilmedigi imzasini da bu nedenle 7-8 rakamlarini yazarak attigi seklindeki rivayetlerde geçerliligini yitirdi.

19. yüzyilin baslarinda Çorum’da dogan Besiktas Muhafizi Hasan Pasa’nin 1850’lerde askerlik görevi için Istanbul’a gittigini anlatan Dr. Fatma Akin, “Bu sirada gerçeklestirilen Kirim Savasi’nda bulunmustur. Sultan Abdulaziz’in tahttan indirilmesinin ardindan Fatih Zabita Memurlugu’na getirilmistir. Burada görevi devam ederken 93 Harbi’nde Ardahan Firkasi’na görevlendirilmistir. Sonrasinda bölgenin Ruslarin eline geçmesinin ardindan Divan-i Harp’te yargilanmis ve suçsuz bulunmustur. Mahkemenin ardindan Sultan 2. Abdulhamid tarafindan Hasan Pasa Besiktas Zabita Memurlugu’na getirilmistir” dedi.



“Sultan Abdulhamid’e yönelik darbe girisini engelledi” dedi.

Besiktas Zabita Memurlugu sirasinda Çiragan Sarayi baskininda Ali Suavi’yi basindan sopayla vurarak öldürdügünü hatirlatan Dr. Akin, “Sultan 2. Abdulhamid’e karsi gerçeklestirilen darbe girisimini önlemistir. Bu olaydan sonra 2. Abdulhamid ile iliskileri güçlenmistir. 2. Abdulhamid’ten unvanlar ve madalyalar almistir. Müsirlige kadar yükselmistir. 1904 yilinda vefat etmistir. Hasanpasa önce Hayreddin Pasa haziresine defnedilmistir. 1935 yilinda ise mezari Yahya Efendi Mezarligi’na tasinmistir” diye konustu.

Nevi sahsina münhasir olan Hasan Pasa hakkinda pek çok rivayet bulundugunu belirten Akin, sunlari kaydetti: “Sert bir mizaca sahip olmasi. Kendisi hakkinda en yaygin olan rivayet ise okuma-yazma bilmedigidir. Hatta bu nedenle imzasini Arapça 7 ve 8 rakamlarini yazarak atmasindan dolayi 7-8 Hasan Pasa lakabiyla anilmasidir. Hasan Pasa’nin merkezi hükümetle yaptigi yazismalarda genellikle mührünü kullanmasi pasanin imzasinin bugüne kadar ortaya çikarilmasini engellemistir. Ancak Osmanli arsivlerinde yaptigimiz çalismalarda Hasan Pasa’nin imzasina rastlamak mümkün olmustur. 1882 yilinda Istanbul alaybeylerinden Osman Agah Efendi’nin evinde bir hirsizlik gerçeklesmistir. Bu hirsizlik olayinin yürütüldügü sorusturmada Hasan Pasa tuttugu tutanakta unvanini yazdiktan sonra imzasini atmistir. Osmanli arsivinde Yildiz Fonu’nda bulunan arsivde Hasan Pasa’nin imzasinda unvanin ardindan imzasi bulunmaktadir. Bugüne kadar Hasan Pasa için söylenen okuma yazma bilmedigi imzasini da bu nedenle 7-8 rakamlarini yazarak attigi seklindeki rivayet geçerliligini yitirmektedir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile