Esnaf ve Sanatkarlar Derneği (ESDER), Ziraat Katılım ve Neova Sigorta işbirliği ile düzenlenen "7. Altın Kepenk Kısa Film Yarışması"nın kazananları belli oldu.
Bu yıl "Paylaşmak Güzeldir" temasıyla düzenlenen yarışmanın ödül töreni Üsküdar Üniversitesi Çarşı Yerleşkesinde gerçekleştirildi.
ESDER Genel Başkanı Mahmut Çelikus, törende yaptığı konuşmada, dünyanın sorununun "paylaşamamak" olduğunu söyledi.
Sinemayı çok önemsediklerine işaret eden Çelikus, "Paylaşmak güzel ama paylaşmak için de elimizde paylaşılacak şeylerin olması gerekiyor. Maddi olarak para veya mal lazım, manevi olarak da sevgiyi, acıyı, hüznü veya mutluluğu paylaşabiliriz. Zaten manevi paylaşımlarımızı yapsak, maddi paylaşımlarımızda kendiliğinden artacak." dedi.
Çelikus, paylaşmamanın dünyayı yaşanmaz bir hale getirdiğini belirterek, "Biz paylaşım kültürünün varisiyiz. Bizim inancımız ve medeniyetimiz paylaşmayı esas almıştır. Paylaşmayı anlatan birçok ayet ve hadis var. Bugün dünyaya hakim olan emperyalist ve kapitalist düzen ise paylaşmamak üzerine kurulu. 'Her şey benim olsun' fikriyatı hakim olduğu için kaos çıkıyor." diye konuştu.
Batıda paylaşma kültürü olmadığını vurgulayan Çelikus, şunları kaydetti:
"Bunlar paylaşamamadan dolayı tuzlu su içiyor. İçtikçe susuyor, susadıkça içiyorlar, yani bir çıkmaz içindeler, sürekli bir kısır döngü içine giriyorlar. Halbuki paylaşmanın insan olma hassasiyetlerini beslediğini hepimiz biliyoruz. Gençler bu durumu yarışma vesilesiyle sinemaya aksettirdi. İlk yaptığımızda İstanbul Ticaret Odasıyla başladık ve birçok konuda yarışmalarla bugüne kadar geldik. Bugün Hollywood'u aradan çekin, Amerika diye bir şey kalmaz, o kadar önemlidir. Korku imparatorluğunun temelinde Hollywood var. Tank, top, tüfek tamam ama onların bozgunculuğuna karşı durabilecek bir sinemamızın da olması gerekiyor."
- Toplam 15 bin lira ödül
Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir de kültür ve sanat alanının bir toplumun hayat damarlarından biri olduğuna dikkati çekti.
Özdemir, sinemanın ayrı bir öneme sahip olduğunu aktararak, "Bizim de bu sanatta söz sahibi olmamız lazım. Son zamanlarda bizi ifade edebilen yapımlar ortaya çıkmaya başladı. Bu ve bunun gibi yarışmalar güzel eserler yapan arkadaşlarımızın çıkmasına vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.
Neova Sigorta Genel Müdürü Özgür Koç ise yarışma sayesinde değerli işlerin ortaya çıktığını ve bu vesileyle birçok yeteneğin sektöre kazandırılacağını dile getirdi.
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Konuk da anlamlı bir yarışmaya ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarının altını çizerek, "Paylaşımla birlikte bizim kadim medeniyetimizde hep yoksullar sahiplenilmiştir. Şu anda ülkemizde bulunan Suriyelilerin sayısı 19 ilden daha kalabalık. Ne mutlu ki biz böyle yetiştik. İnşallah gelecek nesiller de bu bilinçle yetişecektir." şeklinde konuştu.
Etkinlikte ayrıca ESDER Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Çetin, Cem Karaca'nın emeği merkeze alan "Tamirci Çırağı" isimli şarkısını seslendirdi.
Daha önce "Hayatın Bir Parçasıdır; Esnaf", "Alınteri", "Çay ve Esnaf", "Gençlerimiz Üretiyor, Türkiye Kazanıyor", "Sevgi, Üretim, Paylaşım ve Kardeşlik Şehri; Beypazarı", "Patent, Marka, Tasarım ve Coğrafi İşaretler" temalarıyla düzenlenen yarışmada, "Birincilik Ödülü"nü "Bir Şey Yap Güzel Olsun" filmiyle Ömer Dişbudak aldı.
Törende "İkincilik Ödülü"ne "Hayat Paylaşmaktır" filmiyle Arzu Özer layık görülürken, "Üçüncülük Ödülü" ise "Okul Yolu" filminin yönetmeni Pelin Uzun'a verildi.
Özer Kösemen'in "Hayat Güzeldir" filmiyle "Jüri Özel Ödülü" aldığı etkinlikte, "Hediye" filmiyle Orhan Kars ve "At Gitsin (mi?)" filmiyle Mertkan Morkoç'a "Mansiyon Ödülü" takdim edildi.
Yarışma sonucunda birinciye 7 bin, ikinciye 5 bin, üçüncüye ise 3 bin lira para ödülü verildi.
Sunuculuğunu Aynur Ayaz'ın yaptığı gecede jüri üyelerine de plaket sunuldu.
'7. Altın Kepenk Kısa Film Yarışması' Sonuçlandı
Bu yıl 'Paylaşmak Güzeldir' temasıyla düzenlenen yarışmada Ömer Dişbudak birinci, Arzu Özer ikinci, Pelin Uzun ise üçüncü oldu ESDER Genel Başkanı Çelikus: 'Biz paylaşım kültürünün varisiyiz. Bizim inancımız ve medeniyetimiz paylaşmayı esas almıştır. Emperyalist ve kapitalist düzen ise paylaşmamak üzerine kurulu'