7 Asir Sonra Durmustu, 85 Yilin Ardindan Yeniden Hareket Etti

7 Asir Sonra Durmustu, 85 Yilin Ardindan Yeniden Hareket Etti

Sivas’ta UNESCO tarafindan Türkiye’de koruma altina alinan ilk eser olan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasinda, 1939 yilindaki Erzincan depreminde duran denge tasi tamamlanan restorasyonun ardindan 85 yil sonra yeniden hareket etti.

Avrupali bilim adamlarinca "Anadolu’nun El Hamrasi" olarak nitelendirilen Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi 9 yil süren restorasyon çalismalarinin tamamlanmasiyla Mayis ayinda ibadete açilmisti.

Sivas’in Divrigi ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçuklulari zamaninda Selçuklulara bagli Mengücekli Beyligi döneminde Mengücek sahi Süleyman Sah’in oglu Ahmet Sah ve esi Melike Turan Hanim tarafindan yaptirilan Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi’nin dünyada benzeri bulunmuyor. 1985 yilinda UNESCO tarafindan Türkiye’de koruma altina alinan ilk eser olma özelligi tasiyan eser, 800 yildir heybetini korurken üzerinde isli birbirinden farkli 10 bin motifle kendine hayran birakiyor. Divrigi Ulu Camii ve Darüssifasi, tas bezemeleri, 3 boyutlu geometrik stilleri, mimari özellikleri ve manevi havasiyla "saheser" olarak nitelendiriliyor.

"Denge sütunu 85 yil sonra hareket etti"

Esi benzeri bulunmayan eserde yer alan ‘Denge sütunu’ 1939 yilinda Erzincan depremiyle birlikte özelligini yitirmisti. 7 asir boyunca hareket ederek yapinin statik olarak dengede oldugunu gösteren, ‘Denge Sütunu’ 85 yildir hareket etmedi. 9 yil süren restorasyon çalismalarinin tamamlanmasiyla yapinin statik durumu saglamlastirilinca sütün yeniden hareket etmeye basladi.

“Cumhurbaskani yakindan takip etti”

Konuyla ilgili açiklama yapan Vakiflar Sivas Bölge Müdürü Cemal Karaca, sözlerine, “Eser 1985 yilinda UNESCO tarafindan koruma altina alindi. Biz kiymetini geç anladik. Allah korudugunu koruyor, bu eseri de korudu, günümüze kadar ulasti. Eserde esi benzeri bulunmayan ayrintilarin yaninda bide denge tasi bulunuyor. Bulundugu yerde elle müdahale ile dönen bu tas deprem gibi etkilerle sikisip dönmediginde, artik binanin egiminin bozuldugunu anliyorduk. Restorasyon çalismasindan öncede bu tas sikismisti. Bugün nasip oldu restorasyonun ardindan yeniden tasimizin da dönmesini sagladik. Yeniden turizm ve ibadete açilmasi bizim için ayri bir mutluluk oldu. Cumhurbaskanimizin özel talimatlari ve ilgileri ile yönetilen bir çalismaydi. Hamt olsun bugünleri gördük“ seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile