Adalet Bakanligi 7. Yargi Paketi üzerindeki çalismalarini tamamladi. Adalet Bakani Bekir Bozdag’in ilk kabine toplantisinda sunum yapmasinin ardindan paketin TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor. Edinilen bilgiye göre, kira iliskisinden kaynaklanan uyusmazliklar, ortakligin giderilmesine iliskin uyusmazliklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyusmazliklar ve komsu hakkiyla ilgili uyusmazliklar zorunlu arabuluculuk dahilinde olacak.
Konutta ’çat-kapi’ haciz uygulamasi kalkiyor
Konutlarda hakim karari olmaksizin haciz islemi yapilamayacak. Konutlarda yapilacak hacizler bakimindan; icra müdürünün verdigi haciz kararinin ancak "hakim onayindan geçtikten sonra" yerine getirilebilmesi saglanacak. Ayrica, aile bireylerine ait ibadete özgü veya kisisel esyalar ile ailenin ortak kullanimina hizmet eden tüm ev esyalari, haczi caiz olmayan mallar arasina alinacak. Buna göre evde ailenin ortak kullanimindaki buzdolabi, çamasir makinesi, televizyon ve yatak ile baza gibi esyalar haczedilemeyecek. Icra takibine konu alacaga yetecek miktari asacak sekilde (taskin) haciz yapilmasi açikça yasaklanacak. Örnegin borç 50 bin TL ise 50 bin TL’lik esya üzerinde haciz yapilabilecek.
Uyusturucu bagimlisi suçlularin tedavisi için özel cezaevleri kurulacak
Bagimlilik yapma özelligi fazla olan sentetik uyusturucu ve uyarici maddelere yönelik cezai yaptirimlarin daha caydirici hale getirilmesi amaciyla, sentetik katinon ve türevleri, sentetik opioid ve türevleri ile amfetamin ve türevleri uyusturucu madde olarak kabul edilerek, bunlar da ceza dahiline aliniyor. Böylelikle anilan maddelerin imal ve ticareti suçunun cezasinin alt siniri, 10 yildan 15 yil hapis cezasina çikariliyor.
Ayrica tedavi ve rehabilitasyon programlarinin uygulanacagi müstakil ceza infaz kurumlarinin açilabilmesine veya mevcut ceza infaz kurumlarinin bir bölümünün bu amaç için düzenlenebilmesine imkan taninacak. Yine, uyusturucu kullanmak suçundan dolayi mahkum olup da denetimli serbestlige ayrilan hükümlülere, ilaveten tedavi ve rehabilitasyon programlarina katilma yükümlülügü getirilecek.
Arabuluculuga iliskin yeni düzenlemeler
Kira iliskisinden kaynaklanan uyusmazliklar (ilamsiz icra yoluyla tahliye hariç), ortakligin giderilmesine iliskin uyusmazliklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyusmazliklar ve komsu hakkiyla ilgili uyusmazliklar zorunlu arabuluculuk dahiline alinacak.
Ticari davalar ve is sözlesmesinden kaynaklanan uyusmazliklar bakimindan, itirazin iptali, menfi tespit ve istirdat davalarinin zorunlu arabuluculuk dahilinde oldugu açikça düzenlenecek. Uyusmazligin asil tarafinin arabuluculuk süreci ile arabuluculuk faaliyeti sonunda düzenlenen son tutanak hakkinda bilgilendirilmesi konusunda arabulucuya yükümlülük getirilecek.
Göçmen kaçakçiligi cezalari artiriliyor
Göçmen kaçakçiligi suçuyla daha etkin mücadele edilebilmesi ve caydiriciligin saglanmasi amaciyla suçun cezasinin alt siniri 3 yildan 5 yila çikariliyor. Göçmen kaçakçiligi suçu, 6136 sayili Kanun’un ek 12’nci maddesi dahiline alinacak. Böylelikle, "göçmen kaçakçiligi" suçu nedeniyle el konulan araç, gereç ve malzemenin, milli savunma veya iç güvenlik hizmetleriyle dogrudan ilgili olmasi durumunda bunlarin Türk Silahli Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlügü, Jandarma Genel Komutanligi veya Sahil Güvenlik Komutanligina tahsis edilebilmesine imkan saglanabilecek.
Adli islemler çerçevesinde "yurt disina çikamamak" seklinde adli kontrol karari verilen yabancilar hakkinda, ilgili valilige Cumhuriyet Bassavciligi üzerinden bu kararin kaldirilmasini talep etme yetkisi verilmesine ve idarenin yurt içinde kalmasini tehlikeli gördügü yabancilarin sinir disi edilmesini saglamak bakimindan hakim karari alabilmesine imkan taninacak.
Kanun yollarina basvuru sürelerine iliskin düzenlemeler
2004 sayili Icra ve Iflas Kanunu, 6100 sayili Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 5271 sayili Ceza Muhakemesi Kanunu, 5326 sayili Kabahatler Kanunu ve 4675 sayili Infaz Hakimligi Kanunu’nda yer alan itiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarina basvuru süreleri "iki hafta" olarak düzenlenecek ve böylelikle tekdüze hale getirilecek.
7'Nci Yargi Paketi Tamamlandi Açiklamasi Konutta 'Çat-Kapi' Haciz Uygulamasi Kalkiyor
Adalet Bakanligi 7’nci Yargi Paketi üzerindeki çalismalarini tamamladi. Yargi paketine göre, konutlarda hakim karari olmaksizin haciz islemi yapilamayacak. Konutlarda yapilacak hacizler bakimindan; icra müdürünün verdigi haciz kararinin ancak "hakim onayindan geçtikten sonra" yerine getirilebilmesi saglanacak.