7. Sürdürülebilir Gida Zirvesi Basladi

TÜGIS Genel Sekreteri Kaan Sidar: 'FAO raporlarina göre, dünyada yillik üretilen 4 milyar ton gidanin sadece 2,7 milyar tonu tüketime gidiyor, 1,3 tonu ise çöpe atiliyor. Bunun parasal degeri yaklasik 1 trilyon dolar' 'Yine FAO rakamlarina göre, Türkiye, dünya genelindeki gida israfi siralamasinda kisi basina yillik 93 kilogram ile 10 ülke arasinda 3'üncü sirada yer aliyor' Sürdürülebilirlik Akademisi Baskani Murat Sungur Bursa: 'Dünyadaki tüm afetlerde alt alta istatistik yapildiginda, afetlerin toplaminin yüzde 91'inin iklim kaynakli oldugunu görüyoruz. Afet zararlari alt alta toplandigi zaman dünyadaki toplaminin yüzde 77'si iklim kaynakli'

Türkiye Gida Sanayii Isverenleri Sendikasi (TÜGIS) Genel Sekreteri Kaan Sidar, "Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO) raporlarina göre, dünyada yillik üretilen 4 milyar ton gidanin sadece 2,7 milyar tonu tüketime gidiyor, 1,3 tonu ise çöpe atiliyor. Bunun parasal degeri yaklasik 1 trilyon dolar." dedi.

Tarim ve Orman Bakanligi destegiyle, Sürdürülebilirlik Akademisi ve TÜGIS is birliginde düzenlenen 7. Sürdürülebilir Gida Zirvesi basladi.

Açilisi Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli tarafindan yapilan çevrim içi zirvede, dünyadan ve Türkiye'den sektörün önde gelen isimleri gida güvenligini ele alacak.

Zirvede konusan TÜGIS Genel Sekreteri Kaan Sidar, gida güvenliginin önemine dikkati çekerek, etkinlik çerçevesinde daha verimli, kapsayici, dayanikli ve sürdürülebilir tarim-gida sistemlerine dönüsümün yollari ve metotlarinin ele alinacagini söyledi.

Kovid-19 sürecinin tüm dünyadaki sürdürülebilirlige etkilerine deginen Sidar, sunlari kaydetti:

"Birlesmis Milletler'in yayimladigi rapor; iklim degisikliginin yaygin, hizli ve yogun oldugu uyarisiyla artik uluslararasi bir sorun olmaktan öte uluslar üstü bir sorun oldugu konusunda tüm tereddütleri ortadan kaldirmistir. Dünyada dogal kaynaklar ve biyolojik çesitlilik üzerindeki baskilar artarken, iklim degisikliginin ana etkileyici faktörü olarak gida sistemlerinin ekonomik, sosyal ve çevresel yönden sürdürülebilir ve üretken olmasi üzerindeki agirligi gittikçe yogunluk kazanmaktadir. Gida sistemimiz, dünyadaki sera gazi salinimlarinin yüzde 30'undan sorumlu ve bu, küresel isinmanin hem nedeni hem de sonucu. Bu, yiyip içtiklerimizin ve beslenme seklimizin iklim degisikligi üzerinde ne denli etkili oldugunu göstermesi bakimindan son derece önemli.

Birlesmis Milletler verilerine göre, 2021'de 7,9 milyar olan dünya nüfusu 2064 yilinda 9,7 milyar olacak. Bunun yaninda büyüyen orta sinif nedeniyle çesitlenmis gidaya talep artacak. Mevcut sistem, bu kosullara cevap vermekten çok uzak. Su kaynaklarimiz hizla tükeniyor, dogayi kirletiyoruz. Beklenmeyen soklar ki bunlar arasinda salginlar, savaslar ve savaslarin neden oldugu göçler sayilabilir. Gida sistemimiz bunlar karsisinda kirilgan."

- "Degisen dünyamizda küresel gida sisteminin acilen yenilenme ihtiyaci var"

Kaan Sidar, yeni tarim ve gida sisteminin sürdürülebilirlik, yüksek verimlilik, besleyici ve saglikli ürün ile kapsayicilik temel hedeflerini dikkate almasinin artik kaçinilmaz oldugunu vurguladi.

Degisen dünyada küresel gida sisteminin acilen yenilenme ihtiyaci olduguna isaret eden Sidar, bunun sadece politikalar ve kurumlar açisindan degil, ayni zamanda toplumsal, ticari ve teknoloji yönleriyle de bir zorunluluk oldugunu söyledi.

Sidar, bilimin tüm bu degisimde gida sistemine dogru sekilde entegre olma ve görev alma konusunda ana unsur olmasi gerektigini belirterek, su degerlendirmelerde bulundu:

"Tarim alanlarinin daraldigi ve insan nüfusunun giderek arttigi dünyamizda gida israfi ve kaybi her zamankinden daha çok önem kazanmis durumda. Üretilen gidanin islevini yerine getirmeden atiga dönüsmesine genel anlamda 'gida israfi' diyoruz. FAO raporlarina göre, dünyada yillik üretilen 4 milyar ton gidanin sadece 2,7 milyar tonu tüketime gidiyor, 1,3 tonu ise çöpe atiliyor. Bunun parasal degeri yaklasik 1 trilyon dolar.

Yine FAO rakamlarina göre, Türkiye, dünya genelindeki gida israfi siralamasinda kisi basina yillik 93 kilogram ile 10 ülke arasinda 3'üncü sirada yer aliyor. Su kaynaklarinin sorunsuzca israf edilmesi de ayri bir problem. Su olmadan gida da olmaz. Bu konuda da acil bir eylem planinin yürürlüge konulmasi gerekiyor."

- "Önlemler alinmazsa insanoglu, kendi gelecegini kendi eliyle sürdürülemez hale getirecek"

Sürdürülebilirlik Akademisi Baskani Murat Sungur Bursa da son dönemde AB'nin baslatmis oldugu Yesil Mutabakat ve ona bagli olarak Türkiye'nin yayinlamis oldugu Yesil Mutabakat Eylem Plani çerçevesinde en önemli etkinlik basliklarindan bir tanesinin gida sektörü oldugunu vurguladi.

Bursa, sunlari kaydetti:

"Biliyoruz ki gida sektörünün gelecegini eger sürdürülebilir kilamazsak en temel ihtiyaç maddelerinden olan gida, bir müddet sonra dünyanin sürdürülebilirliginin en önemli sorun basligi haline gelecek. Paris Iklim Anlasmasi'na ülkemizin taraf haline gelmesiyle ilgili bir önemli basligin altini çizmek istiyorum. Dünyada özellikle ülkemizde afet denildigi zaman, dogal afet denildigi zaman, dogal afet kayiplari denildigi zaman, akla gelen deprem... Bu normal ama dünyadaki tüm afetlerde alt alta istatistik yapildiginda, afetlerin toplaminin yüzde 91'inin iklim kaynakli oldugunu görüyoruz. Afet zararlari alt alta toplandigi zaman dünyadaki toplaminin yüzde 77'si iklim kaynakli. Türkiye, iklim degisikligi ile ilgili zarar görecek ülkeler içerisinde listenin giderek tirmanan ülkelerinden bir tanesi. Insan aklini, bilimi ve teknolojiyi kullanarak dogru adimlar, dogru ilkesel kararlari eyleme geçirerek, bu basliklarin hepsinin altini gerçekten doldurarak ve uzun vadeli düsünerek gelecek nesillere sürdürülebilir gida sistemlerini sunmamiz gerekiyor. Yoksa insanoglu, kendi gelecegini kendi eliyle sürdürülemez hale getirecek."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile