7 Yürüyüs Parkuru 25 Bin Agaçla Kentin Akcigeri Zeytinpark, Antalyalilari Bekliyor

7 Yürüyüs Parkuru 25 Bin Agaçla Kentin Akcigeri Zeytinpark, Antalyalilari Bekliyor

Antalya’da 1930’lu yillarda 22 bin dönüm olan ve yapilasmanin etkisiyle 10 kat küçülen Vakif Çiftligi kentin akcigeri olarak korunuyor. Antalya Ticaret Borsasi Baskani Ali Çandir, 2010 yillinda kiraladiklari alana iliskin, "En büyük temennimiz, kentte yasayanlarin, sehri ziyarete gelenlerin Zeytinpark’i ziyaret etmesi" açiklamasinda bulundu.

Antalya’nin akcigeri olarak adlandirilan ve 2010’da Antalya Ticaret Borsasi (ATB) tarafindan 20 yilligina kiralanan Kepez ilçesinde yer alan Vakif Zeytinligi, Büyüksehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri, ATSO, AESOB gibi kent dinamiklerinin bir araya gelip kurdugu Zeytinpark AS ile koruma altina alindi. Betonlasmadan kurtarilan 2 bin 600 dönümlük arazideki 20 bin zeytin agaci Antalya’ya nefes oluyor. Türkiye’ de bir sehrin içindeki en büyük, dünyada da bir sehrin içindeki 9. en büyük alan olan Zeytinpark’ta 25 bin agaç bulunuyor. Zeytinpark, sahip oldugu agaç yapisi ile her yil havadaki 2 bin 600 ton tozu, 610 milyon metreküp karbondioksiti emerek temizliyor.

Kiralanmadan önce, madde bagimlilari ve sanayi atiklarinin merkezi olan alan, Antalya Ticaret Borsasi tarafindan kiralanmasi ile birlikte yaklasik 6 bin metre duvarin tamami yapilarak alan korunma altina alindi. Insaat atiklari yüzlerce kamyonla kent disina atilirken, madde bagimlilarinin alani terk etmesi saglandi, fuhus alan disina çikartildi. Alan temizligi ile çikan orman yanginlari engellendi.

Kus civiltilari esliginde 7 yürüyüs parkuru

Antalya’nin cografi isaretli zeytini tavsan yüregi ile manzalina, memecik, tavsan ve Ayvalik türleri basta olmak üzere 10’a yakin zeytin türü ile narenciye, çam, ardiç, selvi, sandal (dag çilegi), palmiye gibi toplamda 24 agaç türünün bulundugu Zeytinpark’ta, 5 yil önce Manisa’da yol yapim çalismalari nedeniyle kesilecekken, köklenerek Antalya’ya tasinan 760 ve bin 200 yasinda iki zeytin agaci da bulunuyor. Kus civiltilarinin yürürken eslik ettigi yesil alanda 7 parkur yer alirken, kuslar basta olmak üzere tilki, sincap, kaplumbaga, sürüngenler gibi bazi yaban hayati türleri de gözlemlenebiliyor.

"Antalyalilar, yesil dokuya sahip çikacak"

Antalya Ticaret Borsasi Baskani Ali Çandir, Antalya Valisi Hulusi Sahin’in geçtigimiz günlerde Zeytinpark’ta düzenlenen toplantida, "Burayi bir imar faaliyetiyle yesil alan olarak yazalim. Sabitlensin ve bu mesele bitsin, son kaleyi kurtaralim" sözleriyle memnuniyetini dile getirdi. Çandir, "Yola çiktigimizda; buranin, Antalya halkina açilacak yesil dokusuyla oldugu gibi muhafaza edilmesi ve gelecek nesillere aktarilmasi üzerine yola çikmistik, o noktada çalismalarimiz devam ediyor. Kiralamayla ilgili bir sorunumuz yok ancak burasinin birinci derece tarimsal sit alani olarak belirlenmesi talep edilmisti, Çevre Bakanliginin tekrar burayi sit alani olarak degerlendirme süreci halen devam ediyor, sonuçlari bekliyoruz. Ben inaniyorum ki, Antalya halki bu yesil dokusuna sahip çikacaktir, alanin oldugu gibi muhafaza edilmesi için de gerekli baskiyi kuracaktir" ifadelerine yer verdi.

Tamamen dogal alan

Baskan Ali Çandir, alanin dogal yapisini bozmamaya gayret gösterdiklerini dile getirerek, amaçlarinin alani korumak ve gelecek nesillere aktarmak oldugunu kaydetti.

Çandir, konusmasina su sekilde devam etti:

"Alanin dogal dokusunu hiç bozmadan, ekolojik yapisini etkilemeden tüm canlilar ile birlikte korumaya çalisiyoruz. O nedenle, biz burada peyzaj bitkisi dikimi bile gerçeklestirmiyoruz. Birçok sürüngen hayvan burada yasantisini sürdürüyor, temel hedefimiz burayi oldugu gibi korumak ama bunu yaparken de özellikle ögrencilerimizi buraya getirmek. Çocuklar, ziyaretlerinde dogayla kucaklasarak, burada çesitli eylemler yapiyor. Bizim derdimiz burasinin bir adet yesil alan olarak korunmasi ve gelecek nesillere aktarilmasi. Halkimizin buraya gelip, bir bardak çay içmesi bile bu mücadeleye destek verecektir, burada her gün kahvalti yapabilecekleri ürettigimiz ürünlerden satin alabilecekleri mekan var. Burayi bir anlamda doga akademisi tadinda sürdürmek istiyoruz. Buranin yasamasi için de en büyük temennimiz, kentte yasayanlarin, sehri ziyarete gelenlerin Zeytinpark’i ziyaret etmesi."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile