70 Yasinda Ahsap Oyma Sanatini Yasatmaya Çalisiyor

70 Yasinda Ahsap Oyma Sanatini Yasatmaya Çalisiyor

Isparta’da 35 yildir ahsap oyma sanati ile ahsaptan biblo, heykeller yapan Fatih Mehmet Sezer, sanatini yasatmaya çalisiyor.

35 yildir el sanatlari ile ugrasan 70 yasindaki Fatih Mehmet Sezer, kurdugu küçük atölyesinde yaptigi objelerle ahsap oyma sanatini yasatmaya çalisiyor. Küçük yaslarda agaç oyma sanatina el yatkinligi oldugu fark edilen Sezer, ahsaptan yaptigi objeleri satiyor. 1966’da Isparta’ya geldigini dile getiren Fatih Mehmet Sezer, ilkokul yillarinda hem ahsap oyup hem de okudugunu belirterek, “Ahsap oyma isine baslamadan önce babama sordum, ’Baba ben ahsap oyma isini yapmak istiyorum’ dedim. Babam o zamanlar beni destekleyerek, ’Oglum yaptigin ne is olursa arkandayim’ dedi.

’Isini iyi yap kimsenin hakki yeme, haram yeme, hatta kul hakki yeme’ dedi bana. Bu sekilde vasiyetidir babamin, o zamandan beri çalisiyorum. Bu sekilde ahsaba sekil verme isini bos zamanlarimda degerlendirmek için yapiyorum fakat isteyen olursa da satiyorum” dedi.

El sanatinda kendi kendini gelistirdigini, hiç ustasi olmadigini söyleyen Sezer, yaptigi eserlerin çizimleri ve tasarimlarinin kendisine ait oldugunu belirterek, “Ortaokulda ve lisede ögrendigim çizimler sayesinde elim yatkin çizimlere. Tasarimlarin çogu bana aittir. Bazen müsterilerim internetten bir sey begenir, ’Bunu yapabilir misiniz?’ diye gelir. Ben onu boyutlandirarak çizimini, kesimini yaparim, ’Begenirsen alirsin, begenmezsen önemli degil’ derim gider" diye konustu.

Çogunlukla çevre illerden siparis aldigini belirten Sezer, “Antalya’dan, Burdur’dan, Afyonkarahisar’dan müsterilerim var. Yaptigim objeleri süs olarak kullaniyorlar veya hediye götürüyorlar” seklinde konustu.



"Ögrenmek isteyene engel yok"

Ahsap oyma sanatinda simdiye kadar 10 kisiye ustalik yapan Sezer, sanatini torunlarina da ögrettigini söyledi.

“Benim ilk göz agrim torunum var Ceren, buraya geldigi zaman bir seyler yontar, sonra ’Dede ben bunu boyayabilir miyim?’ der. ’Istedigin renk boyayi seç, ne renk istiyorsan boya’ derim. Engel yok, oturur yapar, ben de uzaktan takip ederim onu. ’Ceren bak biçagi öyle yapmayacaksin’ derim, yani ögrettigim insanlar oldu. Simdi benim çocuklar, gelinim, hatta damatta bazen ’Isi birak’ diyor da ’Ne yapacagim oglum’ diyorum. Ben evde oturan birisi olsam çabuk ölürüm. Ceren simdi ortaokulda, onun üniversiteyi bitirmis olmasi lazim bu isi birakmam için” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile