70 Yildir Findik Dallarindan Sepet Örüyor

70 Yildir Findik Dallarindan Sepet Örüyor

Ordu’nun Ünye ilçesinde yasayan Sezai Yildiran, babasindan kalma meslegini sürdürerek 70 yildir findik dallarindan sepet örüyor.

Ilçenin Saylan Mahallesi Bazmanli mevkisinde 77 yasindaki Sezai Yildiran, babadan kalma meslek olan, "Geleneksel, Kültürel veya Sanatsal Degeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmus Meslekler Listesi"nde yer alan sepetçiligi evinin bahçesindeki ufak kulübesinde 70 yildir devam ettiriyor. Türkiye’nin farkli illerinden de siparis alan Sezai Yildiran, meslegin kaybolmamasi ve gelecek nesillere aktarilmasi için çaba sarf ediyor, gelenlere isin inceliklerini de ögretiyor.

“Çocuklugumda basladim, 70 yildir örüyorum”

Çocuklugundan itibaren babadan ögrendigi meslegi 70 yildir sürdürmeye çalistigini ifade eden Yildiran, “Ben bu meslege ilk olarak 7 yasindayken babamdan görerek basladim. Çocuklugumda basladim, o günden bu güne 70 yildir devam ediyorum. Herkesin ögrenmesini istiyorum. Isteyen meslegi ögrenmek için yanima gelebilir. Babam ormanlardan ve findik bahçelerinden bize çubuk ve özlük getiriyordu. Daha sonra babam örmeye baslamasinin ardindan bize vererek devam ettiriyordu. Biz de örmeye basladik ve ögrendik. Evimin bahçesindeki kulübemde ben bunu yaparken ayrica esim ve çocuklarimda bana yardim ediyor. Onlarin destegi olmasa bu kadar yapamam. Su an herhangi bir sepeti yaklasik 15 dakikada hazirliyor, ortalama 2 saatte bitiriyorum” dedi.



“Türkiye’nin her kösesinden sepet için ariyor ve istiyorlar”

Ürettigi sepetleri için Türkiye’nin dört bir kösesinden taleplerin oldugunu söyleyen Sezai Yildiran, “Gençlere mutlaka çagrida bulunuyorum. Yanima gelsinler mutlaka bu meslegi ögrensinler istiyorum. Meslegin iyisi kötüsü olmaz. Yediden yetmise kadar ögrenmenin yasi yoktur diyerek is bulamadik demesinler. Bu isi yaptiklari zaman paralarini kazanirlar ve azalmis bir meslegi yasatmanin gururunu yasarlar. Burada el sanatlari hocalarimizda yanimiza gelerek bizlerden destek istediler. Bende onlara bu sepet için yardimci oldum. Yaklasik 20 gündür her aksam gelerek bu meslegi ögrendiler. Onlar da gelecek nesillere ögretmek için mücadele edecekler. Su an sepetlerim için siparis nedeniyle Türkiye’nin her tarafindan ariyorlar ve yanima geliyorlar" seklinde konustu.



“Bu ise gönüllüyüz”

Kültürel veya Sanatsal Degeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmus Meslekler Listesi’nde yer alan sepet meslegini 70 yillik ustadan ögrendikleri için mutlu olduklarini ifade eden El Sanatlari Ögretmeni Sezgi Tahmaz ise “Unutulmaya yüz tutmus olan bütün el sanatlarina ilgim var. Sezai ustamizi köyde sepet örücülügünü yaptigini duyunca bulunmaz bir nimet oldugunu gördük. Kendisine bize ögretmesi için ricada bulunduk. Kendisi de bize ögretmek için olumlu karsiladi. Bir aya yakindir Sezai amcamizin yanina sepet isini ögrenmeye geliyoruz. Geçmisine sahip çikmayan kültürler, gelecegini de olusturamazlar. Bu düstur ile bu ise gönüllüyüz ve yapmaya devam edecegiz” ifadelerine yer verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile