700 Yillik Baski Teknigini Kullaniyorlar, Sayilari Her Geçen Gün Azaliyor

700 Yillik Baski Teknigini Kullaniyorlar, Sayilari Her Geçen Gün Azaliyor

Tokat’ta, kültürel miras içerisinde önemli bir yere sahip olan yazmacilik sanati 700 yillik baski teknigi ile yasatilmaya çalisiliyor.

Osmanli Döneminde bölgenin tekstil anlamda merkezi olmus kadim bir kent olan Tokat’ta yazmacilik teknolojiye direniyor. Az sayida kalan usta geleneksel yöntemlerle el baskisi ile yazma, sofra bezi üretiyor. Yazmacilar çarsisinda irili ufakli bir kaç atölyede tahta baski teknigi kullaniliyor. Ihlamur agacindan hazirlanan kaliplar, kök boyalara batirilarak kumaslara baski yapiliyor. Pamuklu kumas üzerine tahta baski teknigi ile yapilan yazmalar yerli ve yabanci turistler tarafindan ilgi görüyor.

Geleneksel yöntemle baski yapan azaldi

Yazma Ustasi Hülya Üner, geleneksel yönetmeleri kullanarak baski yapanlarin oldukça azaldigini söyledi.

Kalip oymaciligi yapan ustanin da gelisen teknoloji ile azaldigina dikkat çeken Üner, “Geleneksel yöntemlerle baski yaptigimizda ortaya çikan ürün sayisi ile serigrafi baski ürün arasinda önemli oranda fark oluyor. O ürünün satis fiyati ile bizim ürün fiyati bir olmuyor. Bu nedenle yazmacilik neredeyse tamamen fabrikasyona döndü. Biz bu meslegi yasatmaya çalisiyoruz. Destek gördügümüzde zaman 700 yilik bir tarihimizi çikartacagiz” dedi.

Üner, el baskisi ile fabrikasyon baskinin yarisamadigi için her geçen gün kan kaybettigini belirterek, “Çok degerli ustalarimizdan mesleklerini birakanlar var. Biz onlardan ögrendiklerimizi gelecek nesillere götürmeye çalisiyoruz ama ustalarimiz bu isi birakiyor. Bu çok üzücü bir sey. Bu mesleginden yeniden canlandirilmasi için destege ihtiyacimiz var. Ayrica yaptiklarimizin hiçe sayilmamasi gerekiyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile