700 yıllık Bursa bıçakçıları odasız kaldı

Dünyaca ünlü Bursa bıçaklarını yapan ustaların artık bir odası yok. Üye sayısı düştüğü gerekçesiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın açtığı davada yere

Dünyaca ünlü Bursa bıçaklarını yapan ustaların artık bir odası yok. Üye sayısı düştüğü gerekçesiyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın açtığı davada yerel mahkemenin kapatma kararı verdiği Bursa Bıçakçı, Çakıcı, Testereci ve Benzerleri Odası, Yargıtay'ın onama kararıyla resmen kapatıldı. Yargıtay gerekçeli kararı odaya ulaşırken, kararın Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (BESOB)'ne ulaşmasının ardından 700 yıllık geçmişe sahip bıçakçıların odasına kilit vuracak.

5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 21 Haziran 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinden sonra, yasa gereği odalardaki üye sayıları güncellendi ve aktif üye sayısı 100'ün altında olan odalar kapatıldı. Bu kapsamda BESOB'a bağlı 122 esnaf ve sanatkar odasından; Bursa Saraçlar, Çantacılar ve Benzerleri Odası, Bursa Tabaklar Odası, Gemlik Kasaplar ve Benzerleri Odası, İnegöl Büyük ve Küçük Baş Hayvan Yetiştiricileri Odası'nın da aralarında bulunduğu çok sayı oda feshedildi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, üyesi sayısı 100'ün altına düştüğü gerekçesiyle Bursa Bıçakçı, Çakıcı, Testereci ve Benzerleri Odası'nın feshedilmesi için Bursa 4. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı. Dava sürecinde oda, üye sayısını 112'ye çıkardı; ancak mahkeme odanın kapatılmasını kararlaştırdı. Temyize gönderilen dava dosyası Yargıtay'ca da onanınca yüzyıllardır namını dünyaya duyuran Bursa bıçakçıları odasız kaldı. Yargıtay'ın kararıyla odanın kapatılması kesinlik kazandı. Gerekçeli kararın BESOB'a ulaşmasıyla odanın mal varlıklarına el konulacak ve kapısına kilit vurulacak. Halen 112 üyesi olan Bıçakçılar Odası yönetimi, yeni bir oda için 500 üye gerektiğini, bunun da mümkün olmadığını açıkladı.

700 YILLIK TARİH KAYBOLDU

Bursa Bıçakçı, Çakıcı, Testereci ve Benzerleri Odası Başkanı Mülazım Gülşen, mahkeme kararına saygı duyduklarını, ancak kararla birlikte 700 yıllık bir tarihin de kapandığını söyledi. Oda Başkanı Gülşen, 21 Mart 2010'da göreve geldiklerini belirterek şunları söyledi:

"Oda üye sayısının 100'ün altına düşmesi sebebiyle mahkeme açılmış. Mahkeme süreci de bizce iyi yönetilememiş. Ve kapatma kararı çıkmış. Yargıtay'ın kararı elimize ulaştı. Kararın BESOB'a ulaşmasıyla odamıza kilit vuracağız. Avukatlarla görüştük, ama yapılacak bir şey yok. Üzüntümüz çok büyük. Bir taraftan Çin malı bıçaklarla mücadele ederken bu haber bizi yıktı. Artık bizi hangi odaya yönlendirecekler bilemiyoruz ama muhtemelen sobacılar odası veya benzer bir odaya gönderecekler. Bursa'da 700 yıllık bir tarihe sahip bıçakçılık sahipsiz kaldı. Aileden bıçakçı olarak, 50 yılını bu mesleğe veren birisi olarak üzüntüm çok büyük Temsil hakkımız gitti."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile