700 Yillik Osmanli Gelenegini Yasatmak Için Minareden Seker Sarkittilar

700 Yillik Osmanli Gelenegini Yasatmak Için Minareden Seker Sarkittilar

Bilecik’te 700 yillik Osmanli gelenegi olan minare serefesinden asagida bekleyen çocuklara sepetle seker sarkitma gelenegi bir kez daha gün yüzüne çikarildi.

Bilecik Valiligi Il Kültür ve Turizm Müdürlügü tarafindan Osmanli döneminde gerçeklestirilen minare serefesinden asagida bekleyen çocuklara sepetle seker sarkitma gelenegi bir kez daha canlandirildi. Ramazan ayinin bütün güzellikleri tüm yurtta oldugu gibi Osmanli medeniyetinin dogdugu topraklar olan Bilecik’te de yasaniliyor. Mahalle iftarlari, Osmanli çesmelerinden serbet ikrami, Osmanli davulcu gelenegi ve Osmanli Çinaralti Helva Ikrami gibi gelenekleri tekrar gün yüzüne çikarken, ramazanin son günü çocuklara minare basinda sepetten seker sarkitma gelenegi yapildi. Tarihi Serifpasa Camii’nde yapilan gelenekte minareye çikan Hacivat ve Karagöz karakterleri, çocuklara minareden sepetle seker sarkittilar.

"Gelenegimizi yasatmak ve nesilden nesile aktarilmasini saglamak"

Il Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan, bu gelenegin 700 yillik bir Osmanli gelenegi olduguna deginerek, "Osmanli’nin kurulus sehri Bilecik’teyiz. Su an arkamda 14. Yüzyil’da Osmanli devletimizin ilk dönemlerinde yaptirmis oldugu Serif Pasa Camisi’ndeyiz, Bir Osmanli gelenegimizi de burada icra edecegiz. Biraz sonra ikindi namazi çikisinda Hacivat ile Karagöz bir gösteri ile minareden seker sallandiracak ve arkasindan da yine cami içerisinde Hacivat ve Karagözün gölge oyununu sahne alacak. Buradaki amacimizda tabi ki çocuklarimizi Ramazan eglenceleriyle bulusturmak. Gelenegimizi yasatmak ve nesilden nesile aktarilmasini saglamak" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile