Akademisyen-gazeteci-yazar Halit Kakınç, bu dramın peşine düştü; 7 yıllık bir araştırma yaptı, kaynak kitapları inceledi, Yahudi Soykırımı'nın Türkiye'de yaşanan bu irkiltici aşamasının tanıkları, onların çocukları ve torunlarıyla görüştü.
Bu kitap; Avrupa'nın büyük çoğunluğunu ele geçiren Nazi işgalinden, Nazi yandaşlarının pogrom ve katliamlarından daha da önemlisi Yahudi Soykırımı'ndan kurtulabilmek ve Filistin'e göç etmek için Struma adlı ufacık hurda bir gemiyle Romanya'nın Köstence limanından yola çıkan 769 Yahudi'nin yaşamlarının son 72 gününde İstanbul Sarayburnu açıklarında başlarından geçenleri ve Karadeniz'de bir Sovyet torpidosuyla sona eren dramlarını ele alıyor.
Roman; Thea ve Fredi, Medea ve Saimon, İlse ve David adlı üç genç ve aşık çiftin yolculuk öncesinde Romanya'da ve yolculuk sürecinde gemide yaşadıklarını ön plana çıkartarak, Struma felaketini gerçek insan öyküleri üzerinden anlatıyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi kurucularından akademisyen, gazeteci ve yazar Dr. Halit Kakınç çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı yaptı. Televizyon programları ve belgeseller hazırladı.
Bugüne kadar yayınlanan telif eserleri: Sultangaliyev ve Millî Komünizm, Destansı Kuramcı Sultangaliyev, Rıskulov (baskı aşamasında). Halen İstanbul Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yapan Kakınç, evli ve iki çocuk babası .
72 Gün Boyunca Ölüme Terkedilen 769 Yahudi'nin Dramı
Struma, Romanyalı Yahudiler’in hurda bir gemiyle çıktıkları ölüm yolculuğunu; insanlık tarihinin en korkunç dramlarından birini, aşklarını hüzünlerini siyasi arka planıyla birlikte tamamen belgelere dayanarak, belgesel roman tekniğiyle anlatıyor.