Tören, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz ve diğer protokol mensuplarının Hayme Ana'nın türbesini ziyaret edip, dua okumasıyla başladı.
Vali Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, 734 yıl önce çadırın kurulduğu toprakların yetiştirdiği insanların dünyada barışın huzurun teminatı olduğunu söyledi.
Son zamanlarda ülkeye sokulan fitnenin birliğe, beraberliğe, kardeşliğe zarar verdiğini ifade eden Yılmaz, "Gerek içimizdeki hainlerden gerekse dış güçlerin oyunlarıyla bugün maalesef iki şehidimiz daha oldu. Son zamanlarda özellikle büyük devlet olma yolunda ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bu yükselişini hazmedemeyen bu hainler daha önce oynadıkları oyunları tekrar oynuyor" diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin 734 yıl önce burada kurulan ilk çadırdan bugüne çok badireler atlattığını ancak bunların hepsinin üstesinden geldiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"16 devleti kurma şerefine nail olan bir millet, bu hainlerin yapmış olduğu tuzaklara hiçbir zaman boyun eğmeyecektir. Bu millet, birlik, beraberlik ve kardeşliği daim olarak bu topraklarda ilelebet devam edecektir. Hep birlikte birlik ve beraberlik, kardeşlik içinde ülkemizi ve milletimizi geleceğe taşımak, Türkiye'yi dünyada lider ülke konumuna getirecek çalışmalar yapmamız gerekiyor. Kuruluştaki o manevi iklim, bize kardeşliği, sevgiyi, saygıyı öğreterek bugün ihtiyaç duyduğumuz birlik, beraberlik ve dayanışmamızda yol gösterecek, rehber olacak, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet yaşamasına temel olacaktır."
AK Parti Kütahya Milletvekilleri Şükrü Nazlı ve Vural Kavuncu, MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ve diğer ilgililer ile vatandaşların da katıldığı etkinlikte, Karesi Atlı Okçuluk ve Savaş Sanatları Ekibi ile mehter takımı gösteriler sundu.
- Hayme Ana
Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti. Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi'yi yetiştirerek imparatorluğun temelini attı.
Ertuğrul Gazi, ''devlet ana'' diye de anılan annesi ''Hayme Ana''yı, öldüğünde Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerine defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid, 1892'de büyük ninesi Hayme Ana'nın kabrinin üzerine bugünkü türbeyi yaptırdı.
734'Üncü Hayme Ana'yı Anma Ve Göç Şenlikleri
Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin babaannesi, Ertuğrul Gazi'nin annesi olan ve "devlet ana" diye tanınan "Hayme Ana" için Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyündeki kabri başında bu yıl 734'üncü kez anma töreni düzenlendi.