Atatürk'ün vefatından sonra kaldırılan Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti'nin yerine oluşturulan Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, bu akşam Çankaya Köşkü'nde bir konser verdi. Meclis Başkanı ile sanatçıların da davet edildiği Köşk'teki konsere, TSK'nın komuta kademesi ise sivil kıyafetleri ile geldi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu'nun adı Bakanlar Kurulu kararı ile Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu olarak değiştirildi. Karar, yarından itibaren resmiyet kazanacak. Koro, bu akşam Çankaya Köşkü'nde bir konser verdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğini yaptığı konsere; Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, yüksek yargı organlarının başkanları ile kuvvet komutanları katıldı. Komutanlar, Köşk'e, sivil kıyafetleri ile geldi. Türk Sanat Müziği sanatçıları Süheyla Altmışdört, Muazzez Ersoy ile Samime Sanay da konserin davetlilerin arasındaydı.
İNÖNÜ'YE DOKUNDURDU
Gül, konser öncesi yaptığı konuşmada, İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü Türk müziğine karşı takındığı tutum nedeniyle örtülü ifadelerle eleştirdi. Gül,'Aziz Atatürk'ün himayesinde kurulan Riyaset-i Cumhur Filarmoni Orkestrası bugün Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olarak başarılı müzik çalışmalarını sürdürürken, Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti, Gazi'nin 10 kasım 1938'de ebediyete intikalinin ardından adeta tarih sahnesinden çekilmiştir' dedi. Gül, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu ile Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti geleneğinin sürdürüleceğini anlattı.
Gül, konuşmasını,'Sözlerime son verirken, Divan Şairimiz Baki'nin'Baki kalan bu kubbede bir hoş sada imiş' gazelinden hareketle Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu'nun da bu kubbede daha nice hoş sadalar bırakmasını temenni ediyor; hepinizi muhabbetle selamlıyorum' diyerek bitirdi.
AĞIR DÜYEK PEŞREV İLE BAŞLADI
Konser, Gazi Giray Han'ın Mahur - Ağır Ağır Düyek Peşrevi ile başladı. Abdulkari Meragi'den Hafif-Kar, Hafız Post'tan Yürük Semai, Itri'den Yürük Semai seslendirilen eserler arasında yer aldı. Hacı Sadullah Ağa, 3. Selim ve Dede Efendi'nin eserlerine de yer verilen konserde; koronun şefliğini Fatih Salgar yaptı. Münip Utandı, Adnan Mungan ve Dilek Türkan solistlik yaptı.
74 Yıl Sonra Çankaya Köşkü'nde Bir İlk Yaşandı
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından yaklaşık 74 yıl sonra Çankaya Köşkü'nde bir ilk yaşandı.