'8 Asırlık AVM'de Bayram Yoğunluğu

Selçuklular tarafından yapımına başlanan ve Osmanlılar döneminde tamamlanan, şehrin tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle uluslararası takas ve alışveriş merkezi olarak kullanılan Kayseri'deki yaklaşık 800 yıllık kapalı çarşıda bayram hareketliliği yaşanıyor Kapalı Çarşı Müdürü Küpeli: 'Çarşımız yazın serin, kışın sıcak, çok fazla çeşit, kaliteli ve ucuz ürünlerin satıldığı, pazarlık yapılabilen, veresiye alışverişin halen devam ettiği bir mekan olması nedeniyle vatandaşın vazgeçilmez alışveriş merkezi konumunda'.

MUSA ÖZYÜREK - Kayseri'de 1200'lü yıllarda Selçuklular tarafından yapımına başlanan ve Osmanlılar döneminde tamamlanan tarihi kapalı çarşıda bayram yoğunluğu yaşanıyor.

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunması nedeniyle uluslararası takas ve alışveriş merkezi olarak kullanılan kapalı çarşı, bu özelliğini aradan geçen yaklaşık 800 yıla rağmen devam ettiriyor.

Vatandaşların kıyafetten gıdaya, parfümeriden bijuteriye kadar her türlü ihtiyacını karşılayabildiği kapalı çarşı, bayram öncesi en yoğun günlerini yaşıyor.

Taşlardan inşa edilmiş olması nedeniyle yazın 35-40 dereceyi bulan sıcaklıklarda serin kalabilen, şehrin merkezinde uygun fiyatta ürünlerin bulunabildiği çarşı, civar illerden gelen ziyaretçilerin de önemli uğrak yerleri arasında yer alıyor.

Kapalı Çarşı Müdürü Halil Küpeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarşının tarihi önemi, konumu, ürün çeşitliliği, ürün kalitesi ve fiyatıyla alışveriş yapmak isteyenlerin ilk tercihleri arasında geldiğini, bundan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Çarşının geçmişinin 12. yüzyıla dayandığını belirten Küpeli, bir kısmının Selçuklular, eksik kalan kısmının ise Osmanlılar tarafından yaptırılarak alışveriş merkezi olarak kullanıldığını ifade etti.

Çarşıda 18 giriş kapısı, 16 sokak ve 916 iş yeri bulunduğunu anlatan Küpeli, Türkiye'deki modern alışveriş merkezlerinde (AVM) bile bu kadar fazla esnafı bir arada bulmanın çok kolay olmadığını, 'tarihi AVM' diye nitelendirilebilecek çarşıda vatandaşların çok farklı ürünleri bir arada görebilme şansına sahip olduğunu aktardı.

Çarşının özellikle bayram öncesinde çok yoğun olduğunu dile getiren Küpeli, şunları kaydetti:

'Çarşımız yazın serin, kışın sıcak, çok fazla çeşit, kaliteli ve ucuz ürünlerin satıldığı, pazarlık yapılabilen, veresiye alışverişin halen devam ettiği bir mekan olması nedeniyle vatandaşın vazgeçilmez alışveriş merkezi konumunda. Dışarıda 40 dereceyi bulan sıcaklar olmasına rağmen içerisi oldukça serin. Yüksek tavanı ve havalandırmasıyla da ferah bir ortam sağlıyor.

Aynı şekilde kışın da özel ısıtma sistemimizle sürekli sıcak kalabilen bir yapıya sahip. Bu özellikler olunca her çeşit ve her bütçeye uygun ürünler de bulununca ister istemez çarşı, en önemli uğrak yeri haline geliyor. Kapalı çarşıya gelen vatandaşlar, peynirinden zeytinine, bayram şekerinden kolonyasına, kıyafetinden kozmetiğine, bijuterisine kadar her türlü ürünü rahatlıkla bulabilir. Aynı zamanda altın, gümüş gibi takılarla teknoloji ürünlerinin satıldığı dükkanlarımız da bulunuyor. '

- Veresiye defteri uygulaması devam ediyor

Çarşının en büyük özelliklerinden birisinin de esnafta halen veresiye defteri uygulamasının devam etmesi olduğunu belirten Küpeli, güven ilişkisine dayalı alışveriş yapıldığını ve parası olmayanların dahi ihtiyaçlarını karşılayabildiğini vurguladı.

Hiçbir AVM'de kredi kartsız veya parasız alışveriş yapılamayacağına dikkati çeken Küpeli, 'Yıllardır birbirini tanıyan ve güvenen esnafımızla vatandaşımız veresiye usulü alışverişlerine devam ediyor. Bu da çarşıdaki hareketliliğin artmasına katkı sağlıyor.' dedi.

Küpeli, çarşıda pazarlık imkanının olduğunu, bunun da vatandaşlar için tercih nedeni olabildiğini ifade etti.

- Kaliteyi ucuza alma imkanı

Küpeli, kapalı çarşıdaki ürünlerin 'düşük kalite' olduğu yönünde yanlış bir inanış olduğuna işaret ederek, 'Biz çarşı esnafı olarak iddia ediyoruz, alışveriş merkezlerinde satılan en kaliteli ürün kadar kaliteli ürün satıyoruz. Bizim farkımız onlardan daha ucuza müşteriyle ürünü buluşturuyor olmamız.' değerlendirmesinde bulundu.

4 kişilik bir ailenin kapalı çarşıdan 200-250 liraya giyinebileceğini dile getiren Küpeli, 10 yaşındaki bir çocuk için 50 lira ödenerek pantolon, ayakkabı ve tişört alınabildiğini, hiçbir alıveriş merkezinde bu fiyatlara ürün alınamayacağını vurguladı.

Çarşı esnafından Fatih Keleş de 10 yıldır çarşıda esnaflık yaptığını ve bayram yoğunluğundan memnun olduklarını söyledi.

Çarşıda kaliteyi ucuza satmaya çalıştıklarını anlatan Keleş, 'İnsanlar ne ararlarsa burada rahatlıkla bulabiliyor. Her kalitede, her bütçeye uygun ürün portföyüne sahibiz. Bayram öncesi de vatandaşların bizi tercih etmesinden dolayı memnunuz.' görüşünü paylaştı.

Çarşıda alışveriş yapan müşterilerden Ertuğrul Aslan da pazarlık imkanı ve uygun fiyat dolayısıyla kapalı çarşıyı tercih ettiğini belirtti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile