8 Bin Yıllık Arıtma Sorunu Son Buluyor

8 Bin Yıllık Arıtma Sorunu Son Buluyor

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne şehir merkezinin evsel ve kanalizasyon atıklarının toplanacağı, “Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi” inşaatının ihalesinin İller Bankası tarafından gerçekleştirildiğini ve inşaatın kısa süre içinde başlayacağını belirterek, “Göreve gelmezden önce bu projemize de hayal ürünü diyorlardı. Biz Edirne için birileri gibi hayallerle uğraşmıyoruz, yatırım yapıp halkımıza hizmet ediyoruz” dedi.

Edirne Belediyesi, şehir için bir büyük projeyi daha hayata geçiriyor. Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın göreve geldikten sonra yapılması talimatını verdiği evsel ve kanalizasyon arıtma tesisi inşaatı başlıyor. Meriç Nehri kenarındaki Topsöğüt mevkisinde 64 bin metrekarelik alana inşa edilecek tesisin ihalesi İller Bankası tarafından yapıldı.

Belediyenin İller Bankası’na verdiği yetki kapsamında İller Bankası uzmanları ile Edirne Belediyesi Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü ekipleri ortak bir çalışma gerçekleştirerek, şehrin mevcut yapısı ile 2048 yılı baz alınarak ileri zamanlardaki yerleşim ve nüfus yapısı analizleri çerçevesinde Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin projesi oluşturuldu. ÇED raporlarının alınmasından sonra proje onaylandı ve ardından 5 Ekim 2017 tarihinde Ankara’da İller Bankası Genel Müdürlüğü’nde ihale gerçekleştirildi.



Meriç Nehri temiz akacak

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’nin 2 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete alınacağını söyledi.

Edirne’nin şu anda evsel ve kanalizasyon atık arıtma tesisi olmayan tek il olduğunu kaydeden Gürkan, "Arıtma Tesisimizin kurulmasıyla olası bulaşıcı hastalıkların önüne geçilecek, alıcı ortam olan Meriç Nehrinde bulunan bitkiler, mikroorganizmalar, balık ve diğer canlıların zarar görmesi önlenmiş olacak, Meriç Nehri de temiz akacak” dedi.

Edirne’nin 8 bin 300 yıllık bir şehir olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bu topraklardan bir sürü medeniyetler geldi geçti. Ama burada ilk medeniyetler de dahil 8 bin 300 yıldır hepimizin evsel ve kanalizasyon atıkları hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan Meriç nehrine gidiyor. Türkiye’de şehir anlamında, il anlamında atık su arıtması olmayan tek şehir biziz. Bu proje ile Edirne şehrinin 8 bir 300 yıllık bir derdine daha son vereceğiz” şeklinde konuştu.



“Bu projeye hayal demişlerdi”

Göreve gelmezden önce yapacağı sözünü verdiği bu proje için de kendisine eleştiriler geldiğini kaydeden Gürkan, “Edirne’ye bu arıtma tesisini mutlaka yapacağız dediğimde buna da hayal ürünü diyenler oldu. Biz Edirne için birileri gibi hayallerle uğraşmıyoruz. Yatırım yapıp halkımıza hizmet ediyoruz” dedi.

Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi evsel, ticari ve endüstriyel atıkların fenni bir şekilde arıtılması ve arıtılmış suyun deşarj edilmesini sağlayacak. 2 kademeden oluşacak tesisin birinci kademesi 2033 yılına kadar günde 38 bin 899 metreküp, ikinci kademesi ise 2048 yılına kadar günde 50 bin 612 metreküp atık su arıtacak. Bu değerler, Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğinde belirtilen ileri biyolojik deşarj limitlerine göre belirlendi.

Karaağaç Mahallesi haricindeki 23 mahallenin atıklarının arıtılmasını sağlayacak Edirne İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi Kaba Izgara, İnce Izgara, Kum Tutucu, Biyofosfor Tankı, Uzun Havalandırma Havuzu, Çökeltim Havuzu, Çamur Susuzlaştırma Binası ve Deşarj ünitelerinden oluşacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile