Moderatörlüğünü İsmail Halis'in üstlendiği panel, Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde bulunan TYB İstanbul Şubesi'nde yapıldı.
Panelde açılış konuşmasını yapan Halis, '15 Temmuz'dan bu güne kendime bu olayın hülasası nedir diye sorduğumda, İlhami Çiçek'in 'Bu hüznün mesnevisi yazılmadı' mısrası aklıma geliyor. Bu direnişin belgesellerini, filmlerini yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Türkiye'de 15 Temmuz'a rağmen kurumsal konformizim çok üst safhada. Ensar ve Aslıhan buna rağmen ortaya çok özgün ve büyük hikayeleri koydular. Bu notu düşmek istedim.' diye konuştu.
Belgeselci Aslıhan Eker de 'Bizler Ensar Altay ve başka arkadaşlarımızla birlikte 15 Temmuz sürecinde sokağa çıkan gazilerimizin ve şehitlerimizin hayatını anlatan belgeseller yapıyoruz. Bu belgeseller TRT'nin farklı kanallarında yayınlanıyor. Meslek hayatım içerisinde en çok etkilendiğim iş bu belgesel oldu. Bütün bölümlerde montaj odasından ağlayarak çıktım.' ifadelerini kullandı.
Belgeselci Ensar Altay ise 'Tarkovski 'Benim en çok sevdiğim filmler, filmlerden önce gösterilen haberlerdir' der. Haberler gerçektir. Şimdi karşımızda öyle büyük bir gerçek var ki bunu yorumlamaya kalktığımızda haksızlık ederiz. Ben hayatımda bu kadar gerçek olup da bu kadar şık duran başka bir şeyle karşılaşmadım ben.' dedi.
Programın ardından dinleyicilere Eker ve Altay'ın hazırladığı '15 Temmuz Kahramanları' belgeseli izletildi.
'8. Edebiyat Mevsimi'
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesinin ortaklaşa düzenlediği '8. Edebiyat Mevsimi' kapsamında, 'Darbeler ve Belgeseller' konulu panel gerçekleştirildi.