8. Enerji Verimliliği Forumu Ve Fuarı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Dönmez: 'Küresel ve bölgesel gelişmeler Türkiye'yi de baskılamaktadır, ancak her türlü baskı ve konjonktürel gelişmelere rağmen ülkemiz gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir' 'Enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması, rekabetçilik çevresinde daha da önem kazanmaktadır'.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, küresel ve bölgesel gelişmelerin Türkiye'yi de baskıladığını belirterek, 'Ancak her türlü baskı ve konjonktürel gelişmelere rağmen ülkemiz gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir. Bu noktada enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması, rekabetçilik çevresinde daha da önem kazanmaktadır.' dedi.

Dönmez 8. Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye olarak hedeflere ulaşmak için lokomotif sektörlerde öncü olmak ve enerjide verimlilik kriterini sağlamak zorunda olduklarını söyledi.

Fatih Dönmez, petrol fiyatlarında 50-60 dolar bandındaki stabilizasyonun, Türkiye'nin cari açığını göreceli olarak azalttığını, ancak bu dönemde enerji çeşitliliği, arz güvenliği ve enerji verimliliği faaliyetlerinin ivme kazanması gerektiğini vurguladı.

Enerji verimliliğinin bir davranış şekli ve kültür haline dönüşmesi gerektiğini aktaran Dönmez, şöyle konuştu:

'Dünya ekonomisindeki kırılgan durumun devam ettiği, büyüme hızının yavaşladığı, finansal piyasalardaki durgunluğun yeterince aşılamadığı, emtia piyasalarında fiyatların çalkantılı olduğu bir dönemden geçiyoruz. Küresel ve bölgesel gelişmeler Türkiye'yi de baskılamaktadır, ancak her türlü baskı ve konjonktürel gelişmelere rağmen ülkemiz gelişmeye ve ilerlemeye devam edecektir. Bu noktada enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, arz güvenliği, dışa bağımlılığın azaltılması, rekabetçilik çevresinde daha da önem kazanmaktadır.'

- Enerjide tasarruf kalemleri

Dönmez Türkiye'de, gelişen ekonomisi ve yeni yatırımları itibariyle bir yandan verimli teknolojiler hayata geçirilirken, diğer yandan mevcut verimsiz teknolojilerin hızla etkin ve verimli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Teknolojilerin ilerlemesinin enerji tasarrufuna etkisine de değinen Dönmez, televizyon teknolojisindeki değişimle yıllık 540 milyon liralık enerji tasarrufunun sağlanabildiğine işaret etti.

Dönmez, aynı şekilde binaların iç mekan sıcaklığının 1 derece düşürülmesi neticesinde, yıllık ortalama bin 500 lira doğalgaz faturası ödenen bir hanede 150 lira tasarruf sağlandığını belirterek, 'Bunu tüm hanelere çıkarttığınızda ise yıllık yaklaşık 1 milyar lira tasarruf etme imkanımız olacak.' diye konuştu.

Türkiye'de mekanlarda ısı değerinin 24-25 derece olduğunu, ancak Dünya Sağlık Örgütü'nün 21 dereceyi sağlıklı yaşam için ideal değer olarak açıkladığını dile getiren Dönmez, '4 derecelik tasarrufla, özellikle ithal ettiğimiz doğalgaz için büyük miktarda toplumsal olarak tasarruf etme imkanına sahip olacağız. Ayrıca, cihazlarımızı güç düğmesinden kapatmış olursak, yılda yaklaşık 500 milyon lira tasarruf imkanına sahip olacağız.' ifadelerini kullandı.

- 'Yılda 43,5 milyon lira tasarruf mümkün'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tancan da enerji verimliliği ve tasarrufun, maliyetsiz bir ilave arz kaynağı ve en temiz enerji çeşidi olduğunu söyledi.

Tancan, enerji üretiminden nihai tüketime kadar olan süreçlerde verimlilik artırılarak enerji yoğunluğunun hem sektörel bazda hem de makro düzeyde azaltılması gerektiğini bildirdi.

2007 yılından bu yana enerji verimliliğini artırmak üzere yürürlüğe sokulan mevzuat ve yönetmeliklere dikkati çeken Tancan, bu anlamda verdikleri enerji yöneticisi ve etüt proje sertifikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Binalarda enerji kimlik belgesi uygulamasının geliştirilmesinin önemine değinen Tancan, şunları kaydetti:

'Bugüne kadar uygulaması başarıyla tamamlanan 65 verimlilik artırıcı proje desteklenmiş, 148 verimlilik artırıcı projenin uygulama süreci ise devam etmektedir. Gönüllü anlaşma yapanlardan başarılı olan 7 işletme desteklenmiştir. Verimlilik artırıcı proje ve gönüllü anlaşmalar çerçevesinde yaklaşık 5,4 milyon lira destek ödemesi yapılmış olup, bu projelerin uygulanmasıyla sağlanan yıllık tasarruf 32 milyon lira civarındadır. Hala uygulama safhasında olan projelerin tamamlanmasıyla 15,8 lira civarında yapılacak destek ödemesine karşın, yıllık 43,5 milyon lira civarında tasarruf sağlanması beklenmektedir.'

Tancan, sanayide enerji verimliliği, enerji üretim, iletim, dağıtım ve talep tarafı verimliliği, yerinde üretim seçenekleri, ulaşım, yük ve yolcu taşımada verimlilik, binalarda enerji verimliliği, yeşil binalar ve alanlar, pasif evler, yaklaşık sıfır enerjili binalar, enerji verimli araç, taşıt ve ekipmanların kullanımı gibi iyi uygulama örneklerine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Dr. Oğuz Can ise fuar hakkında kapsamlı bilgiler vererek, enerji kaynaklarıyla enerjinin etkin ve verimli kullanılmasına yönelik uygulamalar ve teknolojilere ilişkin bilgi verdi.

Konuşmaların ardından, geçen yıl düzenlenen Sanayide Enerji Verimliliği Proje Yarışması ile Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü veri tabanında kayıtlı işletmelerden enerji yoğunluğunun düşürülmesinde başarılı olan endüstriyel işletmelere ödülleri verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile