Er, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde bu yıl 8'incisi düzenlenen "Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın Soma'daki maden faciasından dolayı programa katılamadığını söyledi.
Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) aldığı karar doğrultusunda bakanlığın da komisyon üyesi olarak katılım sağladığını ifade eden Er, "Bakanlık olarak işbirliği ve koordinasyon görevimiz hayatın her alanında var. Yani engelliliği önlemeden başlayın, erken müdahale, sağlık, rehabilitasyon, ilköğretim, ortaöğretim, yükseköğrenim, istihdam alanında, bakım alanında her alanda bakanlığımızın çalışmaları bulunmakta" diye konuştu.
Er, engelli öğrencilere destek verme sorumluluklarının bulunduğunu anlatarak, çalıştay sonuçları ve raporları doğrultusunda engellilerin ihtiyaçlarının dile getirileceği çok güzel veri tabanı oluşturulması yönünde kararlar alındığını söyledi.
Erişilebilirliğin en önemli konulardan biri olduğuna dikkati çeken Er, şöyle devam etti:
"Hayata katılımın önündeki en önemli konulardan biri erişilebilirliktir. Gerçekten üniversiteye ulaşmada, üniversitenin içinden gerekli yerlere ulaşmada, bilgiye erişimde erişilebilirlik çalışmaları çok önemli. Bununla ilgili erişilebilirlik izleme komisyonları oluşturuldu. Tüm kurumların dönüştürülmesiyle ilgili yasal mevzuattan zannediyorum herkesin haberi var. Erişilebilirlik çalışmalarının yapılması, bina sorumlularının atanarak, erişilebilir olmayan alanların tespit edilerek, hızlıca dönüşümlerinin sağlanması hepimiz adına önemli konular arasında yer alıyor."
-"Engellilere yönelik kaynak kitap çalışması yapılmakta"
YÖK Engelli Öğrenci Koordinatörü Doç. Dr. Hakan Sarı da Soma'da hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, sağ kalanlara uzun ömürler dileyerek, engelliler için YÖK tarafından yapılan çalışmaları anlattı.
Üniversitelerdeki engelli öğrencilerin eğitimi için bütçe ayrıldığını ve engelli öğrenci birimi kurulduğunu anımsatan Sarı, "Ülkemizde açıköğretim fakültesi dahil, 30 bin civarında engelli öğrenci var. Türkiye'de 184 üniversite bulunmakta. Bunların içerisinde 173 üniversitede engelsiz üniversite birimi kuruldu ve çok işlevsel şekilde devam etmekte. Bunu göz önüne alırsak hem engelsiz üniversite birimlerinin kurulması hem de YÖK'ün çalışmasının ne kadar anlamlı hale geldiğini paylaşmak istiyorum" diye konuştu.
Sarı, YÖK'ün çeşitli bakanlıklarla protokol imzalayarak, engelli öğrencilerin her yerde her türlü ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap verebilecek halde çalışmalarına devam ettiğinin altını çizerek, "Üstün yetenekli öğrencilerimizin ihtiyaçlarının karşılanması için gerekli çalışmalara başlanmıştır. Komisyonumuz, üniversitelerden gelen istekleri tek tek değerlendirmekte. Engelli öğrencilerimizin, üniversitelerde eğitiminin en iyi şekilde sağlanması için takibi yapılıyor" ifadelerini kullandı.
Çalıştay Başkanı, Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Bakan ise engellilerle ilgili son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, üst yönetimlerin duyarlı yaklaşımı ve düzenlemelerin engellilerin haklarını ön plana çıkardığı söyledi.
Toplantıda konuşmalar işitme engelliler için işaret diliyle anlatıldı. Çalıştay, 3 gün sürecek.
'8. Engelsiz Üniversiteler Çalıştayı' Başladı
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü Hizmetleri Dairesi Başkanı Elçin Er, hayata katılımın önündeki en önemli konulardan birinin erişilebilirlik olduğunu belirterek, "Gerçekten üniversiteye ulaşmada, üniversitenin içinden gerekli yerlere ulaşmada, bilgiye erişimde erişilebilirlik çalışmaları çok önemli. Bununla ilgili erişilebilirlik izleme komisyonları oluşturuldu" dedi.