8 Isçinin Öldügü Davada 3 Saniga Hapis, 6 Saniga Beraat Talep Edildi

8 Isçinin Öldügü Davada 3 Saniga Hapis, 6 Saniga Beraat Talep Edildi

Zonguldak’ta 8 isçinin öldügü 8’inin de yaralandigi maden faciasi davasinda yargilanan 3 sanik ile aralarinda eski TTK yöneticilerinin de bulundugu 6 sanigin birlestirildigi dosyada Cumhuriyet Savcisi mütalaasini sundu.

Kozlu ilçesinde 7 Ocak 2013 günü meydana gelen metan gazi püskürmesi olayinda 8 isçi hayatini kaybetti. 8 isçi ise yaralandi. Olaya iliskin 1. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusmada Yargitay 12. Ceza Dairesince haklarinda verilen mahkumiyet karari bozulan 3 tutuksuz saniktan proje sorumlusu E.K. ile emekli TTK Genel Müdürü Rifat D. ve kurum yöneticisi M.A. yer aldi.

Ölen isçilerin yakinlari ile taraf avukatlarinin da hazir bulundugu durusmada sanik E.K. suçlamalari kabul etmedi. Ihalenin iki asamali oldugunu ve ihale sürecinin 2003 yilinda basladigini kendisinin ise 2011 yilinda görev aldigini söyleyen E.K., “Bu yillar arasindaki gerek kurumun gerek isverenin yapmadigi veya eksik veya hatali yaptigi isler ben o tarihte çalisiyormusum gibi bana atifta bulunarak kusurlu oldugumu belirten raporlari kabul etmiyorum. Bozma ilaminda proje hazirlayan benmisim gibi bahsedilmis ancak projeyi hazirlayan ben degilim, TTK’dir. Bilirkisi raporlarinda bu süreçlerde tek yetkili benmisim gibi rapor düzenlenmis ancak ben talimatlarla çalisirim” dedi.

Olayin dünya tarihinde ikinci kez yasanan büyük bir olay oldugunu öne süren E.K., “Olaydan önce böyle bir olay yasanabilecegi öngörülememistir. Öyle ki bu olaydan sonra yönergeler degismistir. Kanunlarimiz dahil bu olayi daha önce öngörememistir. Daha önce alinan bilirkisi raporlarinda çeliskili ifadeler mevcuttur. Bunun haricinde asil isveren ile Star A.S. arasindaki is iliskisinin muvazaali olduguna dair Yargitay karari mevcuttur. Dolayisiyla muvazaanin oldugu is iliskisinde is güvenligine iliskin sorumluluk asil isverene aittir. Bu nedenlerle tekrar bilirkisi raporu alinmasini talep ederim. Bu olay yönetmelikleri degistiren bir olaydir. Bu nedenle hakkimda bilinçli taksir hükümlerinin uygulanmamasini talep ederim” diye konustu.

Ölen isçilerin yakinlarinin avukati Murat Kemal Gündüz de Yargitay 12. Ceza Dairesi’nin bozma ilamina uyulmasini talep etti. Gündüz, mahkumiyet verilen saniklarin eylemlerini bilinçli taksirle gerçeklestirdikleri yönündeki hususun netlestigini söyleyerek söyle devam etti:

"Dolayisiyla esas dosya yönünden kusur durumu yönünden dosya netlesmis olup bu yönden yeniden rapor aldirilmasina gerek bulunmamaktir. Ancak esas dosyadaki Yargitay bozma ilaminda kaçinilmazlik ilkesinin somut olayda bulunmadigi, Star A.S’nin yetkin bir firma olmadigi hususlarinin belirtildigi, birlesen dosya açisindan ise alinan her iki raporun Yargitay ilamiyla çelisir sekilde sanki kaçinilmazlik ilkesi varmis ve Star A.S. yetkin bir firmaymis gibi degerlendirilerek birlesen dosya saniklarinin kusursuz olduguna dair rapor düzenlenmistir. Bu nedenlerle Yargitay ilamiyla çelisen birlesen dosyadaki raporlara itirazlarimizi tekrar ediyoruz ve birlesen dosya yönünden rapor alinmasini talep ediyoruz."

Emekli Sayistay üyelerinin yer aldigi bilirkisi raporu hazirlanmasini talep etti

Saniklardan eski TTK çalisani M.A. ise kurumda ihale sürecinin her yil düzenli olarak Sayistay tarafindan denetlendigini hatirlatarak söyle dedi:

“Eksiklikler tespit edilseydi raporda yer alirdi. Dolayisiyla bu tür düzenlenen raporlarda 5 yil süre içerisinde firmanin yetersiz olduguna dair herhangi bir tespit yoktur. Kaza olmasaydi böyle bir konu gündeme gelmeyecekti. Bu konulardan dosyanin emekli Sayistay üyelerinden olusan bilirkisi kurulundan rapor aldirilmasini talep ederim.”

Eski TTK Genel Müdürü Rifat D. ise suçlamalari kabul etmeyerek beraatini talep etti. Cumhuriyet Savcisi ise dosyadaki bilirkisi raporlarinin yeterli oldugunu belirterek “Yeniden rapor aldirilmasi yönündeki tüm taleplerin reddine ve ayrica dosya tekamül ettiginden ve arastirilacak baskaca bir husus kalmadigi açikça anlasildigindan tevsi tahkikat talepleri açisindan da yine tüm taleplerin reddine karar verilmesi talep olunur” görüsüne yer verdi.

Cumhuriyet Savcisinin görüsü üzerine söz alan Avukat Gündüz, “Iddia makami celse arasinda birlesen dosyada rapor alinmasina dair yazili beyanda bulunmustu. Bu celse ise dosyadaki mevcut raporlarin yeterli oldugunu beyan ederek bilirkisi raporlari alinmasi yönündeki taleplerin reddine karar verilmesini talep etti. Biz birlesen dosya yönünden yeniden alinmasi talebimizi yineliyoruz. Zira aksi halde esas dosyadaki Yargitay ilamiyla birlesen dosyadaki bilirkisi raporlari çelisecektir” dedi.

Mahkeme heyeti ise yeniden bilirkisi raporu alinmasi taleplerini oy birligi ile reddetti.

Cumhuriyet Savcisi mütalaasinda saniklar E.K., S.S.D. ve A.A. hakkinda bilinçli taksir suçlamalariyla ayri ayri cezalandirilmalarina; aralarinda eski TTK Genel Müdürlerinin de bulundugu ve 6 sanigin yer aldigi Zonguldak 3. Agir Ceza Mahkemesi’nden birlestirilen dosyadaki saniklarin ise beraatlerini istedi.

Avukat Gündüz ise mütalaanin birlesen dosyaya yönelik bölümüne katilmadiklarini, bilirkisi raporlarinin Yargitay ilamiyla çelistigini söyleyerek savunma için süre istedi.

Mahkeme heyeti mütalaaya savunma yapilmasi için süre vererek durusmayi 12 Haziran 2024 tarihine erteledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile