20-21 Mayıs tarihlerinde yapılacak sempozyumda bilim adamları, Kerbela olayının öncesi, yaşanması ve sonrasını kapsayan tarihsel süreç, bu acı olayın sorumluları, sonrasında oluşan inanç uygulamaları ve bunların günümüze yansımaları gibi bir çok konuda sunum yapacak.
Sempozyuma katılacaklar arasında Türkiye başta olmak üzere Pakistan, Mısır, İran, Ürdün, Azerbaycan ve Makedonya'dan toplam 110 bilim adamı bulunuyor. Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşteşarı İsmet Yılmaz, Dünya Ehlibeyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Türkiye Caferileri Başkanı Selahattin Özgündüz, Cem Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan'ın da sempozyuma katılmaları bekleniyor.
Kerbela hadisesinin, özellikle Şii ve Alevi düşüncesinin temelini oluşturması yönüyle dikkat çektiğini vurgulayan CÜ İlahiyat Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Gökbel, 180 araştırmacının katılım için başvurduğunu; ancak 80 tebliğin sempozyumla doğrudan ilgili bulunarak kabul edildiğini söyledi. Gökbel, bu konuda bugüne kadar çok sayıda konferans düzenlendiğini, ancak 'Kerbela' konulu bu sempozyumun bir ilk olduğunu kaydetti. Kerbela olayının bütün dünya Müslümanları tarafından derin bir üzüntüyle gönüllerde anıldığını belirten Gökbel, bu hadisenin ayrıca Şii ve Alevi topluluklar tarafından da resmi matem kabul edildiğini dile getirdi. Ahmet Gökbel, bu anma ve matemlerin yeterli olmadığını, bu konuda ciddi bir bilgi eksikliği bulunduğunu söyledi.
Yine günümüz insanının Kerbela'yı anmaktan çok anlamaya ihtiyacı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Gökbel, "Bu sempozyum bu konuda yaşanan bilgi boşluğunu dolduracak ve Hz. Hüseyin'i ve Kerbela olayını anlamaya öncülük edecektir." diye konuştu.
Sempozyum çerçevesinde Kerbela mersiyelerinden oluşan iki konser verilecek. Sempozyuma konuşmacı olarak katılan bilim adamları için 22 Mayıs Cumartesi günü Divriği Ulucami ve Darüş Şifa ile Kangal Balıklı Kaplıca'yı kapsayan bir gezi programı düzenlenecek. 2 gün sürecek sempozyumun açılış töreni 20 Mayıs Cuma günü C.Ü. Kültür Merkezi'nde yapılacak.