Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu İçağasıoğlu Çoban, 'Sosyal hizmetler, birey ve toplulukların yaşam kalitesinin yükseltilmesini amaçlar. Bu nedenle sosyal hizmet alanında yapılacak her çalışma çok önemli' dedi.
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği tarafından Türkiye'de sosyal politikanın dönüşümü, yerelleşme ve sosyal hizmetler konusunun ele alınacağı '8. Ulusal Sosyal Hizmetler Kongresi' düzenlendi.
Doç. Dr. Çoban, Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi̇'ndeki kongrede, Türkiye ve dünyada, sosyal hizmet ilgi alanına giren sorunlar ile ihtiyaçlarda farklılaşmalar olduğunu söyledi.
Dünyadaki savaşlardan, buna bağlı göçlerden, ekonomik krizler ile tüm bunların yarattığı yoksulluktan Türkiye'nin de etkilendiğini belirten Çoban, 'Ülkemizdeki sosyal politikanın ve sosyal hizmetlerin yeniden gözden geçirilmesi ihtiyaçtır.' dedi.
Politikaların oluşturulmasında insan ve bilimi̇n temel alınması gerektiğine işaret eden Çoban, 'Sosyal hizmetler, insan haklarının korunması temelinde toplumdaki her birey için sosyal adaletin gerçekleştirilmesini, birey ve toplulukların yaşam kalitesinin yükseltilmesini amaçlar. Bu nedenle sosyal hizmet alanında yapılacak her çalışmanın, bu çerçevede çok önemli bir yeri var.' diye konuştu.
Çoban, yerel yönetimlerin, halkın sağlığından kamu düzeninin korunmasına kadar birçok hizmeti yerine getirmekle yükümlü olduğunu dile getirdi.
Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Genel Başkanı Bülent Karakuş ise kongreyle, Türkiye'de sosyal politikanın dönüşümü açısından yerelleşmenin yeri ve önemini, yerelleşme sürecinde sosyal hizmetlerin sunumunun nasıl olabileceğini, ülke ve dünyadaki uygulamaları ışığında tartışmayı amaçladıklarını belirtti.
İlki 1959'da gerçekleştirilen ve 1994'ten bu yana 5 yılda bir yinelenen kongrenin, yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıkarıldığını ifade eden Karakuş, emeği geçenlere teşekkür etti.
Kongreye, akademisyenler, sosyal hizmet uzmanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile üniversite öğrencileri katıldı.
Yarın sona erecek kongrede, yoksullukla mücadele, yaşlıların topluma aktif katılımları, engelli birey ve aileler, engelli eğitiminde Türkiye ve İsviçre örnekleri, mülteciler ve yerel yönetimler, yerel yönetimlerde kadın katılımı, cinsel istismar gibi konular tartışılacak.
8. Ulusal Sosyal Hizmetler Kongresi
Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çoban: 'Sosyal hizmetler, birey ve toplulukların yaşam kalitesinin yükseltilmesini amaçlar. Bu nedenle sosyal hizmet alanında yapılacak her çalışma çok önemli'