8. Uluslararası Şiir Şöleni Bakü'de

Çok sayıda şairin katılımyla gerçekleşecek 'Türkçe'nin 8. Uluslararası Şiir Şöleni' Bakü'de düzenleniyor.

29 Ekim–2 Kasım 2009 tarihlerinde yapılacak şölene Türkiye'den, Türk Dünyasından, Batı Avrupa'dan ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yüz kadar şairin katılması bekleniyor.

Türkiye Yazarlar Birliği, ilkini 1992 yılında Bursa ve Konya'da gerçekleştirdiği, Türkçenin zengin şiir varlığını ortaya koymak ve Türk dünyasının yaşayan ünlü şairlerini bir araya getirmek amacıyla yedi kez düzenlediği "Türkçenin Uluslar arası Şiir Şöleni"ni 8. defa Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de yapılacak.

Dünyanın dört bucağından Türkçe yazan şairler katılıyor

Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Bakü'de yapılacak Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni hazırlıkları konusunda şu açıklamalarda bulundu:

"Şiir Şöleni ile ilgili çalışmalar bir takvime bağlı olarak uzun süredir devam ediyor. Daha önce birliğimiz tarafından gerçekleştirilen yedi şölen tecrübesine sahip olan Şölen Daimi Heyeti TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan'ın başkanlığında, şölenin programı, bütünleyici faaliyetler, yurt içinden ve yurt dışından katılacak şairlerin ve büyük ödüllerin tespiti gibi konularda çalışmalar yaptı.

Bu arada, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri görüşülerek şiir şölenine Türkiye'den ve yurtdışından katılacakların vize sorunlarının çözümü konusunda ve şölenin yapılacağı Azerbaycan'ın haberdar edilmesi hususunda destek sağlandı.

Şölene Türkiye dışından, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, KKTC, Doğu Türkistan, Tataristan, Dağıstan, Altay, Balkar, Başkırdistan, Çuvaşistan, Karakalpakistan, İran, Irak, Bosna, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Moldova (Gagavuzeli), Yunanistan (Batı Trakya), Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, İngiltere, İsveç, Avusturya, ABD'den şairlerin katılması bekleniyor.

Yoğun toplantılar ve atölye çalışmaları

Şiir Şöleni, şiir fasılları yanında ilmi toplantılar da yer alacak. Açılışta Ege Üniversitesi Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.A. Yavuz Akpınar "Azerbaycan Türkiye Edebi Alakaları" konulu bir konuşma yapacak.

Şölen süresince şairler şiir atelyelerinde Şiirin teknoloji ile imtihanı, Lirik şiirin sorunları, 21. yüzyılda hece şiiri ve Şiirde millet bağı (şiirde evrensellik-millilik) konularını tartışacak.

Dört gün sürecek Şölen'de, şiir okumaları, teori ağırlıklı toplantılar yanında, konserler de ihmal edilmedi. TRT İstanbul Radyosu ses sanatçılarından Aysun Gültekin de bir konser verecek.

Şölen büyük ödülleri

Türkçenin Uluslar arası Şiir Şölenlerinde, Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına büyük ödüller veriliyor. Bakü şöleninde büyük ödülleri 12. yüzyılın büyük şairi Genceli Nizami, Türkiye'den yirminci yüz yılın büyük şairlerinden Ahmet Haşim ve Yirminci Yüzyılda Azerbaycan'ın büyük şairlerinden Hüseyin Cavid adına verilecek.

Şiir şöleninde verilen Büyük Ödüllerin, hem maddi değeri, hem de sanat değeri taşıması gözetiliyor. Bekir Soysal tarafından hazırlanan büyük ödüller, adına ödül verilen şair ve yazarların altın rölyefleri ile klasik cilt ve süsleme unsurlarının bir kompozisyonu şeklinde tasarlandı.

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni, geçmiş asırların anıtlaşmış şairlerini hatırlatmak yanında, yedi iklim dört bucaktan zamanımızın yaşayan dil ve şiir ustalarını bir araya getirerek yeniden bir dirilişin zeminini hazırlıyor. Şölen'e Asya'nın, Avrupa'nın Türkçe yazan şairleri birlikte Batı Avrupa'da yaşayan Türk şairleri de katılıyor.

Türk dünyasına yönelik en önemli sürekli kültürel faaliyet

Türkiye Yazarlar Birliği'nin, ilkini 1992'de gerçekleştirdiği Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni on yedinci yılını geride bırakırken, Türk dünyasına yönelik planlı- programlı, istikrarlı tek faaliyet olma niteliğini de sürdürüyor.

Bursa'da dikilen çınar büyümeğe devam ediyor

Başkan Yavuz, şiir şölenlerinin serencamını anlatırken şöyle dedi:
"İlk şölen, Osmanlı Devleti'nin gerçek anlamda kurulduğu Bursa'da başladı, Anadolu Konya'da, Selçuklularının başkentinde tamamlandı. 2. Şölen, Asya'nın hayli doğusunda ve kuzeyinde Kazakistan'ın başkenti Almatı'da yapıldı.

Bozkırın atlıları, adet olduğu üzere, güneye doğru aktı ve Horasan'da karar kıldı.3. Şölen, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta yapıldı. Orta Asya bozkırlarından şiir rüzgârları, batıya ve güneye doğru esti ve Kıbrıs'ta karar kıldı. 4. Şölen Girne'de icra edildi. 5. Şölen Avrupa'nın Başkenti Strasburg'da Türkçe şiir rüzgârı estirdi. 6. Şiir Şöleni Kırım'da yapıldı. 7. Şiir Şöleni Yahya Kemal'in doğduğu Üsküp'te anlamını zenginleştirdi.

Şimdi şairler şiirin öz yurdunda, Azerbaycan'ın Başkenti Bakü'de "Türkçe'nin Şiir Şöleni" için 8. defa bir araya geliyor."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile