Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, "Türkçe olimpiyatlarının temel amacı, Türkçe'nin dünyanın bilim dili, sanat dili, kültür dili, sevgi ve hoşgörü dili olarak öğrenilmesini sağlamak ve Türkçe öğrenmek isteyen ne kadar genç varsa onları teşvik etmektir" dedi.
8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Kahramanmaraş programı, Hanefi Mahçiçek Stadyumu'nda düzenlenen görkemli bir törenle gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene stadyumu dolduran binlerce Kahramanmaraşlı katılırken renkli görüntüler sahnelendi.
Dünyanın 28 ülkesinden gelen 147 öğrenci, birbirinden güzel şarkı ve şiirleri Türkçe olarak seslendirirken, izleyenlere unutamayacakları bir gece yaşattılar. Törende konuşan Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Türkçe'yi konuşan insan sayısının çığ gibi büyüdüğünü söyledi. Olimpiyatların 7 yıl önce 17 ülke ve bir grup öğrencinin katılımıyla başladığını hatırlatan Sağlam, şunları söyledi:
"Türkçe olimpiyatlarının temel amacı, Azerbaycanlı şair Vahabzade tarafından belirtildiği üzere güzel Türkçemizin bütün dünyada yalnız 250 milyonu aşkın Türk dünyasında konuşulması değil, dünyanın bilim dili, sanat dili, kültür dili, sevgi ve hoşgörü dili olmasını sağlamak ve dünyada ne kadar Türkçe öğrenen insan varsa, gençler varsa onları teşvik etmektir. Türkçemizin dünya dilleri arasında evrensel bir dil olarak aldığı yerin daha da yükseklere çıkartılmasıdır, başka bir amacı yoktur. Türkçemizi
konuşanlar, gerçekten dünyanın dört bir yanında bir çığ gibi büyümektedir. Türkçe olimpiyatları bundan 7 yıl önce 17 ülkeyle ve küçük bir öğrenci grubu ile başlatılıyor. Bugün yani 7 sene sonra bir çığ gibi büyüyerek 5 kıtada 750 öğrenci ve onlarla birlikte gelen 300'ün üzerinde öğretmenle Türkiye'de devam ediyor."
Türkçe Olimpiyatlarının artık bir şölen ve bayram havasında geçtiğini belirten Sağlam, "Bu gösteriler, Türkçemizi dünyada kendi arzuları ile öğrenmek üzere seçmiş olan ve bulundukları ülkelerde Türkçe maharetlerini sergileyerek şampiyon olmuş gençlerin şölenidir, bayramıdır. Bayramları, şölenleri kutludur. Onlar artık bizim çocuklarımız, bizim gençlerimizdir, onları hiç unutmayacağız. Onlar, hayatları boyunca Türkiye'nin büyükelçileri olacak, sevdalıları olacak. Çünkü onlar Türkçe'nin sevdalılarıdır,
destan yazan kahramanlarıdır. Onları kucaklıyoruz" diye konuştu.
Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır da, böyle bir atmosfer karşılığında duygulanmamanın mümkün olmadığını belirterek, "Bu olimpiyatları izleyen Kahramanmaraşlılar, artık bir gelenek haline getirilmesini istiyor. Ümit ediyorum ki gelecek yıllarda da şehrimiz bu güzel olimpiyatlara ev sahipliği yapacaktır" dedi. Belediye Başkanı Mustafa Poyraz ise, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrencileri konuk etmekten duydukları memnuniyeti belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından olimpiyatların hazırlanmasında emek gösterenlere çeşitli hediyeler verildi. Daha sonra öğrenciler, birbirinden güzel eserleri Kahramanmaraşlılar için seslendirdi.
8. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları
Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi Başkanı ve TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Prof