8. Uluslararası Üsküdar Sempozyumu Başladı

Üsküdar’ın tarihi, kültürel, sosyal ve yerel yönetimler açısından değerlendirmelerin yapılacağı 8’inci Uluslararası Üsküdar Sempozyumu başladı.


Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen 8’inci Üsküdar Sempozyumu’na vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gösterildi. Sempozyuma AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan 28 kişilik bilim kurulu üyeleri ve akademisyenler katıldı.

Programda konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “Bu yıl 8’incisini gerçekleştirmekte olduğumuz ‘Gelenekli Üsküdar’ sempozyumuna hep birlikte devam ediyoruz. Akademi camiamızın önde gelen isimlerini kendimize rehber edinerek, Onların değerli emeklerinden, tecrübelerinden, bilgilerinden istifade ederek, Şehrimizin tarihini, kültürünü, sanatını, değerlerini, Öğrenmeye, anlamaya, yaşamaya ve yaşatmaya gayret ediyoruz. Bütün gerçek dönüşümlerin yolunun, ilimden, fenden, irfandan, sanattan ve kültürden geçtiğine inanıyoruz. Çağ açıp çağ kapayan, Fatih'in vizyonundan istifade ederek, Şehrimizin ve insanımızın gelecek vizyonunu inşa etme gayret ediyoruz” diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ise, “Üsküdar Sempozyumu’nun bu yıl 8’incisini yapıyoruz. Ben bu konuda bun bir zemin ve mekan teşkil eden Üsküdar Belediyemize, öncülük edip katkı sunan hocalarımızı tebrik ediyorum. Tabi Türkiye’de bu tür çalışmalarla ilgili özellikle devamlılıkla ilgili bir sıkıntımız var. Türk gibi başlamak çok iyidir dünyada, benzeri olmayan başlangıç şeklidir ama sürdürmek bize göre zor bir iştir. Bu tür başlamış geleneksel 1’incisi, geleneksel 2’incisi yapılmış toplantılar vardır ama daha sonra akamete uğramıştır. Bu bakımdan 8’incisini yapıyor olmak bugün gerçekten çok büyük bir başarıdır” dedi.

“Üsküdar deyince aklımıza şehir çağrışım oluyor” diyen Şentop, “Türkiye aslında şehirleşmeyle ilgili ciddi problemleri olan bir ülke. İşte bugün kentsel dönüşüm dediğimiz hadise bu bağlamda ortaya çıkmış bir hadise. Bunun bir açıdan kendine göre haklı sebepleri de var. Avrupa’da birçok ülke ve şehirler birkaç yüz yıl içerisinde teşekkül ederken tabi biz bu şehirlileşme meselesini 50 yıl içerisine sığdırmış bir ülkeyiz. 1950’lilerde Türkiye’nin yüzde 20’si şehirde yaşıyordu, bugünlerde ise yüzde 80’dir şehirde yaşayan nüfusumuz. Bu kadar kısa zamanda kırsal alandan, kırdan şehre geçen bir ülke nüfusu gerçekten çok ciddi sorunları içerisinde barındırmaktadır. Öbür taraftan tabi bu hızlı şehirleşme planlanabilmiş, öngörülebilmiş bir şeyde değildir. Bu Üsküdar’ı ve bu İstanbul’u; eski Üsküdar ve eski İstanbul yapabilmek mümkün müdür? Tabi burada tarihte gömülmeyi önermiyorum. Tabi bu şehirlere bu ismi veren anlayışı, muhtevayı kastediyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Sempozyumun ilk oturumu ise Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr, Ümit Meriç’in katılımıyla gerçekleştirildi.

8. ÜSKÜDAR ULUSLARARASI SEMPOZYUMU
Sempozyum oturumları ise 22-23 Kasım tarihlerinde Çamlıca Sabahattin Zaim Eğitim Merkezi'nde yapılacak. Sempozyumda, önce kavramsal olarak ‘Türk-İslam medeniyetinde şehircilik’ incelenecek, daha sonra da yerel bir perspektifle Üsküdar tüm yönleriyle ele alınacak. Bu çerçevede, ilçenin tarih, edebiyat, mimari, sanat gibi maddi ve manevi kültür birikimleri, asırlar içerisinde gerçekleşen sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi değişimleri ''dün-bugün-yarın'' bütünlüğü içerisinde ve disiplinler arası bir anlayışla tartışılacak.

Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Prof. Dr. İskender Pala, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Dr. Uğur Derman, Prof. Dr, Ümit Meriç ve Prof. Dr. Erhan Afyoncu gibi pek çok önemli isim dahil, çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan 28 kişilik bilim kurulu üyelerinin katılacağı sempozyum 23 Kasım Pazar akşamı kapanış konuşmasıyla son bulacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile