8 Yılda Doğaya 4 Bin Keklik Salındı

8 Yılda Doğaya 4 Bin Keklik Salındı

Adana’da nesli tükenme noktasındaki keklik ve sülünlerin üretilmesi adına 2003-2011 yılları arasında 4 bin keklik ve 830 sülünün doğaya bırakıldığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 7. Bölge Müdürlüğü’nden edinilen bilgilere göre; Türkiye’de geçmişte yaşanan çevresel etkiler ve insan baskısı nedeniyle yaban hayvanlarının sayısının azaldığı belirtildi. Ortaya konulan çalışmalarla birlikte yaban hayatına katkı sağlanıp, bu konuda toplum bilincinin arttırılmak istendiği ifade edilirken, nesli tükenme noktasına gelen doğal türler arasında gösterilen keklik ve sülün üretilip, Türkiye genelinde yaşama alanları tespit edilerek doğaya bırakıldığı kaydedildi.

Bu kapsamda üretme istasyonlarında; nesli tükenmekte olan veya tehlike altında bulunan türlerin popülasyonlarının arttırılması, hububat zararlıları, süne mücadelesi ile insan hayatına kasteden kene mücadelesine destek verilmesi, genetik çeşitliliğinin sürdürülmesi, kırsal kalkınmaya destek sağlanması, doğa koruma konusunda farkındalığın arttırılmasının yanında av turizminin desteklenmesi amacıyla keklik, sülün ve beç tavuğu yetiştirilerek doğaya bırakıldığı bilgisi verildi.

Sülünlerin, Samsun-Gelemen ve İstanbul Polenezköy sülün üretme istasyonlarından, kekliklerin ise Kahramanmaraş-Kapıçam, Gaziantep-Erikçe, Yozgat ve Akyonkarahisar keklik üretim istasyonlarından temin edildiği dile getirildi.

Sülün ve kekliklerin, köy tüzel kişilikleri ve yerel avcı dernekleriyle koruma ve yemleme konularında işbirliği yapılarak doğada yetiştirildiği, bu alanlara adaptasyonun da Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce izlendiğinin altı çizildi.

2003-2011 yılları arasında Adana’da doğaya 4 bin keklik, 830 sülün yerleştirildiği, 2012 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Adana Ticaret Borsası (ATB) arasında yapılan işbirliği ile birlikte bin, EnerjiSA ile yapılan işbirliği çerçevesinde de 2 bin olmak üzere toplam 3 bin kekliğin yerleştirilmesinin planlandığına dikkat çekildi. Keklik yetiştirilen alanlarda ‘Kara Avcılığı Kanunu’ ve ilgili yönetmelik hükümleri gereğince 3 yıl süreyle avlanmaya kapatıldığı hatırlatıldı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile