800 Yillik Selçuklu Medresesi Ayaga Kaldirilacak

800 Yillik Selçuklu Medresesi Ayaga Kaldirilacak

Çorum’da Anadolu Selçuklu dönemine ait tarihi medresenin yeniden ayaga kaldirilacak. Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, medresenin önemine deginerek, “Anadolu Selçuklulardan bugüne kadar Çorum’da ayakta kalan tek medrese" dedi.

Çorum’da, Cumhurbaskanligi onayiyla kentte devam eden arkeolojik kazilar içerisinde yer alan ve Anadolu Selçuklu döneminin önemli kentlerinden birisi olan, Alaca ilçesine bagli Mahmudiye köyünde bulunan Kalehisar ören yerinde arkeolojik çalismalar devam ediyor. Vali Zülkif Dagli, Selçuklu döneminde kervan yollari geçis güzergahinda bulunan ve dönemin önemli yerlesim merkezi konumundaki Kalehisar kazi alani ve ören yerindeki 800 yillik geçmise sahip bulunan medresede incelemelerde bulundu. Vali Dagli, Kazi Baskani Doç. Dr. Mustafa Kemal Sahin ile birlikte tarihi medreseyi gezerek çalismalar hakkinda bilgi aldi.

Kalehisar’da hem bilinen hem bilinmeyen bir kent oldugunu dile getiren Kazi Baskani Doç. Dr. Mustafa Kemal Sahin, Kalehisar’in Türk tarihi açisindan çok önemli bir yere sahip oldugunu söyledi.

Kalintilari günümüze ulasan medresede, çökme tehlikesine karsi çelik konstrüksiyon yapilmasi gerektigini dile getiren Doç. Dr. Sahin, medresenin koruma altina alinmasiyla birlikte içerinde ve çevresinde temizlik ve restorasyon yapabileceklerini söyledi.

Sahin, medrese ayaga kaldirildiktan sonra kültür ve turizm hayatina kazandirilabilecegini ifade etti.

Sahin, medresenin Anadolu Selçuklu Devletine ait Çorum’daki tek medrese oldugunu vurguladi.

"Anadolu Selçuklular’dan Çorum’da ayakta kalan tek medrese”

Kalehisar’in Türk tarihi açisindan çok önemli bir yer oldugunu vurgulayan Vali Zülkif Dagli, “Anadolu Selçuklular’dan bugüne kadar Çorum’da ayakta kalan tek medrese. Anadolu Selçuklulardan günümüze kadar ulasan tek medrese oldugu için bizim için önemli. Burayi ayaga kaldirmak için Kültür ve Turizm Bakanligimiz, Vakiflar Genel Müdürlügü ve üniversitelerimizle birlikte çalismalarimizi hizlandiracagiz. Rutin süreçlerin disinda burada daha hizli nasil çalisma yapabiliriz hocalarimizla bunun planlamasini yapiyoruz. Bu süreçte Vakiflar Genel Müdürlügü, Il Özel Idaremiz ve belediyelerimiz en önemli paydaslarimiz olacak” dedi.

Medresenin ayaga kaldirilmasi için öncülük edeceklerinin altiniz çizen Dagli, “Burasi ülkemiz için önemli, kadim medeniyetimiz için önemli. Kadim medeniyetimizin bir eseri. Burayi hep birlikte ayaga kaldiracagiz. Kalehisar Medresesi, açik avlulu, iki eyvanli tek katli medreseler grubu içerisine giren yapi bu yönüyle önem tasiyor" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile