800 Yillik Tarihi Kastellere Turistlerden Yogun Ilgi

800 Yillik Tarihi Kastellere Turistlerden Yogun Ilgi

Dünyada sadece Gaziantep’te bulunan ve su mimarisinin essiz örneklerinden olan Gaziantep kastelleri turistleri kendine hayran birakiyor.

Sahinbey Belediyesinin restorasyon çalismalari ile yeniden Gaziantep turizmine kazandirilan tarihi kasteller Kahramanmaras merkezli 2 büyük depremden hiçbir sekilde hasar almadi. Bölge her geçen gün artan ziyaretçi akini ile yerli ve yabanci turistlerin ilgi odagi olmaya devam ediyor. Dünyada benzeri bulunmayan ve su mimarisinin essiz örneklerinden olan Gaziantep Kastelleri, birçok islevi bulunan yapilar olarak da dikkat çekiyor. Türk mimarisinde sadece Gaziantep’te bulunan ve 1282 yilinda insa edilen kastel yapilari, içinde tuvaleti, yikanma yeri, dinlenme ve abdest alma yerleri, çamasir, yün yikama mekanlari ve bazilarinda namaz kilma alanlarini da barindiriyor. Diger yönden dönemin sartlarinda su sistemi araciligiyla evlerin altindan geçen “Livas” adi verilen su yollari ile her eve su ulasimini sagladigi da biliniyor.

“Gaziantep tarihi geziler için en iyi yer”

Internette arastirma yaparak tarihi kastelleri buldugunu ve görmek için Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nden Gaziantep’e geldigini belirten Harun Danisman, “Tarihle ve kültürel geziye ilgim fazladir. Kastelleri de internette arastirma yaparak gördüm. Buraya geldigimde özellikle bundan asirlar öncesinde insanlarin suyu nasil kullandigini, lavabo ihtiyaçlarini nasil giderdiklerini, çamasiri nasil yikadiklarini, toplu su ihtiyaçlarini nasil gideriyorlar onu gördüm. Bu kasteller 500 yil öncesinde bu sebeple yardimci oluyormus. Herkesin gelip bu eserleri yerinde görmesini tavsiye ederim. Onun haricinde Gaziantep tarihi geziler için en iyi yer. Gelenler Pisirici Kastelini unutmasin” dedi.



“Günümüz teknolojisinde bunu yapmak mümkün degil”

Gördügü 800 yillik eser karsisinda hayran kaldigini ve herkesin kastelleri görmesi, tarihi yerinde yasamasi gerektigini aktaran Aktan Kutlu, "Gaziantep’e Izmir’den geldik. Ben geçen sefer geldigimde buranin oldugunu bilmiyordum. Arkadas tavsiyesiyle geldim. Ben böyle yerlere çok önem veriyorum. Simdi böyle yerler yapilmiyor, yapilmasi da mümkün degil. Eski teknolojide böyle bir yerin yapilmasi çok ilginç. Bu kastelleri, bundan 800 yil önce insanlarin su ihtiyacini karsilamak için daglardan gelen suyu bir yerde toplayip bunu sehre dagitmak üzere kullandigi bir sistem olarak biliyorum. Bunun nasil yapildigina dair bilgi aldim ama simdiki teknolojide bunu yapmak mümkün degil. Inanilmaz matematik bilgisi ile 800 yil önce insa edilmis. Mutlaka gelinip görülmesi ve ögrenilmesi gereken bir yer. Hayranlik uyandiran bir yer. Burada her yeri gezdim ve burayi ilk defa gördüm. Iyi ki gelmisim. Videosunu çektim ve arkadaslarima tavsiye edecegim. Onlar da gezmeyi seven insanlar” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile