800 Yillik Vazgeçilmez Lezzet Açiklamasi Etliekmek

800 Yillik Vazgeçilmez Lezzet Açiklamasi Etliekmek

Konya’da 1200’lü yillarda Raziye Hatun Hani’na gelen misafirlere ikram edilen etliekmek 800 yildir yöresel lezzet olarak tüketilmeye devam ediyor. Et, domates, biber ve sogandan olusan etli ekmek, vazgeçilmez lezzet olarak tüketiliyor.

Türk yemek kültüründe geçmisi Anadolu Selçuklulari dönemine kadar uzanan ve Konya’da vazgeçilmez lezzet olarak bilinen ‘etliekmek’ günümüzde de vazgeçilmez haline geldi. 1200’lü yillarda Kadinhani ilçesinde bulunan Raziye Hatun Hani’na gelen misafirlere ikram edilen ve Anadolu Selçuklu mutfaginda ayri bir yere sahip olan etliekmek Konya’da en çok tüketilen lezzetler arasinda önde yer aliyor.

“Eskiden saat 14’ten sonra etliekmek her yerde yok satilirdi”

Konya’da üretilen ve yöresel meshur tatlar arasinda yer alan ‘cografi isaret tescilli’ olan etliekmek hakkinda bilgi veren 50 yillik etliekmek ustasi Mustafa Ortaabaci, “Ekmegin tarihçesi 1200’lü yillara dayaniyor. Kadinhani ilçesinde bir handa misafirlere ikram edilen bu lezzet oradan Konya merkeze geliyor. Babalarimizdan, 1950’li yillardan bu yana bu etliekmegin içinde oldugum için 1975’ten beri de bu lezzet ile kendim ugrasiyorum. Babamdan ve dedemden duydugum, eskiden mayali 220 gram hamurdan, 20 santim eninde, 60 santim boyunda olup, içinde 100 gram et, 50 gram sebze yani domates, sogan ve biber olarak yani mayali yapilirdi. Ama tabii günümüzde her binanin altina müteahhitler birer de firin yapinca bizim ögrendigimiz sekil azaldi. Eskiden saat 14.00’dan sonra etliekmek her yerde yok satilirdi. 1980’lerden sonra bu aksam servisine de döndü ve mahalle aralarinda her mahallede firin olmaya basladi.

1990’li yillarin ortalarinda da etliekmek metrelik ince uzun ve mayali olarak çikartmaya basladilar. Tabii eski Konya kültürü kenara kaldi. Eskiler simdi geldi mi eski usul olsun diyor ama yeni nesil de bizimki gevrek olsun diyor. Sonra ucundan baslarken ortaya geldi mi kuruyor, tahta gibi oluyor” dedi.



“Etliekmegin olmazsa olmazi sogan, yesil kapya biber, domates”

Etliekmegin hazirlanisi hakkinda bilgi veren Ortaabaci, “Sabah açariz dükkanimizi, biz eskiden havaya bakar, hava sartlarina göre hafif ilik su, soguk su ile hafif mayayla tuzla hamurumuzu yogururuz. Sonra bezemizi alir saat 10 buçuk gibi servisimiz baslar. Kendileri getiren müsterilerimizin etliekmeklerini de yapiyoruz, kendimiz salonda da müsterilerimize hizmet ediyoruz. Mese odunu yakiyoruz, kalorisi biraz daha yüksek oldugu için lezzeti güzel oluyor. Etliekmegin olmazsa olmazi ise sogan, yesil kapya biber, domates. Ölçüsü de mesela 1 kilo et, 300 gram sogan, 700 gram domates, 300 gram biber” ifadelerini kullandi.

Etliekmegi eski usul begendigini ifade eden Kenan Kara, “Eski tip daha iyiydi çok uzatiyorlar. Biz eskisi gibi istiyoruz, genelde ben öyle yaptiririm. Ince olunca üzerinde et biraz da az piser. O yüzden hamurlar kalin olursa et de biraz fazla piser. O yüzden eski tipi daha çok tercih ediyoruz” diye konustu.

Etliekmegi severek yedigini anlatan Muzaffer Usta ise, “Konya’nin etliekmegi mayali hamurdan olur, eskiden fazla uzatmazlardi. 1987 yilinda Kapi Camiinin orada kalfalik, ustalik zamanlarimizda her zaman etliekmek yerdik ama simdiki gibi uzatma olmazdi. Gerçek etliekmek yaklasik 1 metre boyunda 20 santim eninde olurdu. Öyle simdiki gibi kitir kitir ne yedigini bilmez olmazdi. Simdi cips yer gibi etliekmek yiyor millet. Etliekmek dedigin söyle biraz doyurucu olacak. Bazilari 2 tane yiyor. Etliekmek yedin mi 1 tane veya 1 buçuk yiyeceksin karnin doyacak, simdikinden bir sey anlamiyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile