82. Oscar Ödül Töreni'nde en iyi film ve yönetmen dahil 6 dalda ödül kazanan "The Hurt Locker-Ölümcül Tuzak" aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkede bu hafta sonu yeniden vizyona giriyor. Türkiye'de ekim ayında vizyona giren ve 4 bin 500 kişi tarafından izlenip 40 bin TL'den biraz fazla hasılat elde eden filmin bu kez ilgi görüp görmeyeceği merak konusu.
Benzer bir durum ABD için de geçerli. Film, 26 Haziran 2009'da vizyona girdi ve ABD'de yalnızca 15 milyon dolar hasılat elde edebildi. Bu rakam aynı zamanda filmin de maliyetine denk geliyor.
6 Oscar'dan sonra filme ilginin artıp artmayacağı ise merak konusu.
Aslına bakılırsa, Oscar ödülü alan filmlerin gişede yapımcılarına büyük mutluluklar yaşattıklarını söylemek güç. Ödüller açıklandığı sırada filmlerin bir kısmı ABD vizyonunu ya tamamlamış ya da sonuna gelmiş oluyor. Ancak işin ilginç yanı, vizyonu devam eden filmlerin ödül kazandıktan sonra gişe hasılatlarında önemli bir değişiklik olmaması.
Yine de Oscar ödüllerinin aday filmlere getirisi olmadığı söylenemez. Özellikle "The Hurt Locker" gibi bağımsız yapımlar Oscar ödülünün ardından ABD ve dünyada yeniden vizyona giriyor; çünkü onlar için önemli bir tanıtım fırsatı bu. Büyük prodüksiyonlar ise zaten görkemli bir tanıtım kampanyasıyla gösterime girdikleri Oscar öncesinde gişe doygunluğuna ulaşmış oluyorlar.
Bu taktiğin hiç de yabana atılır olmadığını Oscar kazanan filmlerin ABD dışındaki hasılatlarına baktığımızda görebiliyoruz. Son on yılda ödül kazanan filmlerin yalnızca ikisinin (Çarpışma ve Chicago) ABD hasılatı dünya hasılatının üzerinde. Diğer filmlerin gelirlerinin yarısından fazlası ABD dışı gösterimlerden geliyor.
Bu istatistiklerden görünen o ki, bir filmin Oscar kazanması Amerikalı sinemaseveri fazla heyecanlandırmıyor. Oscar kazanan filmlerin Amerika gişelerinde çarpıcı bir artış yaşanmıyor. Ancak, dünya vizyonu için farklı bir durum söz konusu.
Son 10 yılın Oscar kazanan filmlerinin, ödülü aldıktan sonraki ABD gişe rakamlarına göz attığımızda çarpıcı bir artış yaşanmadığı anlaşılıyor.
* "Slumdog Millionaire" Oscar kazandığında ABD'de vizyonunun 11. haftasındaydı ve 45 milyon dolar hasılat elde etmişti. Film Oscar'dan sonra 100 milyon dolar daha gişe geliri elde etti.
* "No Country for Old Man", "Crash", "Gladyatör", ABD vizyonlarını tamamlamıştı ve ödül töreninden sonra yeniden vizyona girmesine gerek görülmedi.
* "Million Dollar Baby" Oscar ödüllerinden önce vizyona girmiş ve yaklaşık 75 milyon dolarlık bir hasılat elde etmişti. Oscar'lardan sonra hızlı yükselişe geçen film, vizyonun sonunda olmasına rağmen 25 milyon dolar daha hasılat elde etti.
* "Akıl Oyunları" 10 haftayı geride bırakmıştı. 140 milyon dolarlık hasılata ulaşmıştı. Ve Oscar sonrası 13 hafta daha vizyonda kalarak 170 milyon dolar gişe yaptı.
* "Amerikan Güzeli", Oscar kazandığında 73 milyon dolar hasılat elde etmişti ve vizyonunun sonundaydı. Ödülden sonra 10 hafta daha vizyonda kaldı ve hasılatını neredeyse ikiye katladı.
* "Âşık Shakespeare" vizyonunun sonundaydı, 60 milyon dolar hasılata yükselmişti. Oscar'ın etkisiyle rakam 100 milyon dolara çıktı.
82.Oscar Ödüllü 'Ölümcül Tuzak' (The Hurt Locker) Türkiye'de gösterime giriyor
82. Oscar Ödül Töreni'nde 'The Hurt Locker-Ölümcül Tuzak filmi ülkemizde de gösterime girecek. 'The Hurt Locker - Ölümcül Tuzak' filmi Türkiye'de beklenen ilgiyi görecek mi?