84 Yillik Kitabin Arasindan Çikan 64 Yillik Imzali Ithaf

84 Yillik Kitabin Arasindan Çikan 64 Yillik Imzali Ithaf

Türk edebiyatinin önemli yazarlarindan Yakup Kadri Karaosmanoglu’nun "Yaban" isimli romaninin ilk sayfasinda imzali not bulundu. Karaosmanoglu’nun imzaladigi notta, "Lemancigim sana bu kitabi ithaf ederken müsterek hayatimizin en tatli günlerini hatirliyorum" satirlari yer aldi.

Kocaeli’nin Izmit ilçesinde sahaf dükkani isleten Serafettin Ergül; yillardir kitap, plak, kaset ve pul biriktiriyor. Yaklasik 200 binin üzerinde kitabi, 2 binden fazla plagi ve binlerce kaset ile pulu olan Ergül, hayatini adeta kitaplarin ve unutulmaya yüz tutmus eserlerin arasinda geçiriyor.

Çocuklugundan bu yana kitap biriktiren Ergül, yillar önce kapanmak üzere olan kitapçidan, ayaklar altinda çignenen kitaplar ve gazeteler arasinda Yakup Kadri Karaosmanoglu’nun "Yaban" isimli romaninin ilk baskisini buldu. Kitabi yerden kaldiran Ergül, ilk sayfasini çevirdigi zaman ise Yakup Kadri’nin imzasini tasiyan not buldu. 1958 yilinda Yakup Kadri tarafindan imzalanan o notta su satirlar yer aldi:

"Lemancigim sana bu kitabi ithaf ederken müsterek hayatimizin en tatli günlerini hatirliyorum"

"Tüm kültür eserlerini insanlara ulastirmak"

Kendisini ’kitap hamali’ olarak tanimlayan Serafettin Ergül, "Çocuklugumdan bu yana ne bulursam biriktiririm. Ben ciddi anlamda bir toplayici ve istifçiyim. Kelimenin tabiriyle ben kitap hamaliyim. Buldugum her yazili eseri toplarim. Merak ettigim her seyi toplayip biriktiririm. Elimde yaklasik 200 binin üzerinde kitap, 2 binden fazla plak, binlerce kaset, 50 binden fazlada pul var. Bunlar içerisinde imzali eserler var. Yerli yabanci binlerce eser var. Kolisi açilmayan eserler çok oldugu için baska ne tür eserler var bilmiyorum. Iyi bir depo çalismasi ve iyi bir sistemsel giris ile bu eserleri tekrar topluma kazandirmak ve herkesin hizmetine sunmak istiyorum. Bunun içinde tabii ki yerel yönetimlerle ve üniversite ile çalisabilirim. Amacimiz topluma yararli olabilecek tüm kültür eserlerini insanlara ulastirmak" dedi.



"Yakup Kadri’nin duygularini hissettim"

"Yaban" isimli kitabi, kapanmak üzere olan bir kitapçida buldugunu söyleyen Ergül, "Yakup Kadri Karaosmanoglu, kendi duygularini ithaf ettigi Yaban adli eserinin ilk baskisinda bir hanimefendiye duygularini yazmis. O eseri buldugumda bende Yakup Kadri’nin duygularini hissettim. Dönemin yazarlariyla ayni duyguyu paylasmak beni kitaplara ciddi anlamda bagladi. O kitabi kapanmak üzere olan bir kitapçida buldum. Kitaplar, gazeteler yerlerdeydi hatta üzerlerine defalarca üzerine basilmisti. Hiç kimsenin deger vermedigi yazili olan her seye saygiyla yaklasirim. Egildim yerden aldim, ayak izlerini sildim. Kapagini çevirdigimde ise Yakup Kadri’nin sevgilisine ithaf ettigi imzali bir kitabi oldugunu gördüm. Müthis derecede sevindim" dedi.



"Benim için her kitap bir fabrikadir"

Bir yazili eserin emek ve zamanla yogrularak hazirlandigini kaydeden Ergül, "Bir yazar, kitap yazarken bir fabrika kuracak kadar enerji harciyor. Benim için her kitap bir fabrikadir. Kitaplar agaçlardan elde edilen kagitlara yazildigi için de dünyada ki bütün canlilarin ruhunu yansitiyor. Benim için dünyanin ruhu, kitap sayfalarinin arasinda diyebilirim" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile