85 Yaşında Ağaç Buduyor

Kaman ilçesinde, 35 yıldır ceviz bahçelerinde budama ve aşılama yapan 85 yaşındaki Osman Yayla, ekmeğini ceviz ağaçlarından çıkartıyor.

İlçede uzun yıllar bahçıvanlık yaptıktan sonra ceviz kapama bahçelerinde budama ve aşılama yapan Yayla, 35 yıldır adeta bir kuş gibi ağaçlara tırmanıyor.

Uzun yılların verdiği tecrübe sayesinde işini ustalıkla yapan ve Türkiye'nin birçok bölgesindeki kapama ceviz bahçesi sahiplerinin gözdesi olan Yayla, yılda yaklaşık 15 bin ağacın budama ve aşılamasını yapıyor.

Kaman'ın ince kabuğu ve lezzetiyle ünlü cevizinin de gönüllü tanıtımını yapan Yayla, ceviz eylem planı kapsamında düzenlenen bir çok sempozyumda üreticilerle deneyimlerini paylaşıyor.

Yayla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1958 yılından itibaren bahçıvanlık yapmaya başladığını, daha sonra da ceviz işine yöneldiğini söyledi.

Ceviz işinde 1982 yılında sertifika aldıktan sonra uzmanlaşmaya başladığını aktaran Yayla, üretimin yanı sıra budama ve aşılama konusunda da tecrübe sahibi olmaya başladığını anlattı.

Yaklaşık 35 yıldır hem Kaman'da hem de Türkiye'nin bir çok ilinde binlerce aşı ve budama işi yaptığını dile getiren Yayla, şöyle konuştu:

'Kaman’da cevize aşı yapan sertifikalı ilk kişilerden biriyim. Türkiye'nin dört bir yanına gidip yılda ortama 5 bin, Kaman içinde de 10 bine yakın aşı ve budama yapıyorum. Bu mevsimde ağaçlardan aşı kalemleri alıp Kaman cevizimizi bu aşı kalemleri sayesinde tüm dünyaya tanıtıyoruz. 85 yaşında olmama rağmen hala rahatlıkla ağaçlara tırmanıp bir kuş gibi budama yapabiliyorum. Kamanlı olup Kaman cevizi yediğim için sağlıklıyım, kendimi 18 yaşında bir delikanlı olarak görüyorum. Dinçliğimi de buna borçluyum. İşimi severek yapıyorum, onun için kafam rahat oluyor.'

Yayla, cevizde aşı dönemine girildiğine işaret ederek, üreticilerden uzman olmayan kişilerden uzak durmaları tavsiyesinde bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile