Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin (TGC) Konrad Adenauer Stiftung ile düzenlediği 86. Yerel Medya Semineri Eskişehir'de başladı.
Bir otelde gerçekleştirilen seminerin açılışında konuşan sürekli basın kartı sahibi Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, yetişen genç kuşağın, Türkiye'nin geçirdiği tarihi olayları bilmediklerini, genç gazetecilerin de basın ve siyasi tarihi Osmanlı'dan bu yana iyi öğrenmelerinin önemli olduğunu söyledi.
Büyükerşen, basının sadece siyaset, düşünce ve sosyal olaylarla değişikliğe uğramadığına işaret ederek, şöyle konuştu:
"Anadolu Üniversitesi Rektörlüğüm sırasında 1980'li yıllarda Washington'da teknolojik gelişmelere ilişkin bir toplantıyı izlerken, yanımdaki arkadaşa, 'Galiba gazetecilik 30-40 sene sonra öyle bir hale gelecek ki, sadece kağıt baskılı gazetecilik değil kitaplar bile büyük değişikliğe uğrayıp müzelik olacak.' demiştim. Çünkü elektronik teknolojisi iletişim teknolojisini hızla değiştiriyor. Arkadaşım 'Peki ropörtajları, köşe yazarlarını nasıl okuyacağız?' dediğinde 'Galiba gazetelere değil yazarlara abone olacağız.' diye cevap vermiştim. Temenni etmem tabii bunu ama genç arkadaşlarım bunu görebilirler. Hatta güzel sanatlarda, resim, grafik, heykel gibi sanat dalları giderek antik sanat yolunun yakınındalar. O kulvara doğru gidecekler. Bugün artık elektronikte, telefonlarda bile her türlü resim sanatını yapabilyor, üzerinde oynayabiliyorsunuz. Renkler yüzlerce çeşit tona ayrılabiliyor. Bunlar tabii şekilsel değişiklik."
Büyükerşen, ülkenin her zaman hür basını özendirmesi gerektiğini, bunun için çaba sarf edilmesinin gelecek kuşaklar açısından da önemli olduğunu vurguladı.
TGC Başkanı Turgay Olcayto da asıl meselenin dayanışma ruhu olduğunu ifade ederek, "Gazeteciler dayanışma ruhunu çoktan kaybetti. Bu durum maalesef sadece gazetecilerde değil üniversitelerde ve avukatlarda da böyle." dedi.
- "Haberlerin yüzde 80'ini haber ajansları üretiyor"
TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş ise gazetecilerin en büyük sorunlarından birinin örgütlülük olduğunu belirterek, meslektaşlarının sadece yüzde 1-1,5'inin sendika üyeliği bulunduğunu, mevcut sendikalar arasında da ciddi rekabet yaşandığını aktardı.
Güneş, medyada yer alan haberlerin yaklaşık yüzde 80'inin Anadolu Ajansı , Doğan Haber Ajansı (DHA) ve İhlas Haber Ajansınca (İHA) üretildiğini belirtti.
İşten çıkarılan gazetecilerin iş bulmakta güçlük çektiğinden sosyal medyada ya da internette mesleklerini sürdürmek zorunda kaldığını dile getiren Güneş, "Gazeteciler olarak sendikalara ve sivil toplum kuruluşlarına üye olup, dayanışma içinde olmalıyız." diye konuştu.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç'ın da açılış konuşması yaptığı, iki gün sürecek etkinliğe Afyonkarahisar, Bilecik, Bolu, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve ilçelerinden gazeteciler katıldı.
Seminerde, konusunda uzman gazeteci, akademisyen ve hukukçular tarafından "Gazetecilikte örgütlenme, siyaset haberciliği, yeni medyada etik, ekonomi haberciliği, dış habercilik, spor haberciliği, Türkiye'de radyonun dünü bugünü, radyo programcılığı, spikerliği ve muhabirliği, siyaset medya ilişkisi, eleştirel gazeteciliğin iktidara katkısı, yerel medyanın sorunları, resmi ilanlar ve yerel gazetecilik, haber ve hukuk." konuları ele alınacak.
86. Yerel Medya Semineri
TGC'nin Konrad Adenauer Stiftung Temsilciliği iş birliğiyle düzenlediği eğitim seminerlerinin 86'ncısı Eskişehir'de başladı.