89 Kisinin Hayatini Kaybettigi Galeria Sitesi'ne Iliskin Davada Gerekçeli Karar Açiklandi

89 Kisinin Hayatini Kaybettigi Galeria Sitesi'ne Iliskin Davada Gerekçeli Karar Açiklandi

6 Subat 2023’te meydana gelen Kahramanmaras merkezli depremlerde Diyarbakir’da yikilan ve 89 kisinin hayatini kaybettigi Galeria Sitesi’ne iliskin davada yargilanan 7 saniktan tutuklu insaat mühendisi ile 3 müteahhide verilen 17 yil 6’sar ay hapis cezasiyla ilgili gerekçeli karar hazirlandi.

Diyarbakir 11. Agir Ceza Mahkemesinde 22 Mart’taki karar durusmasinda tutuklu müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Sirin Yigit ve Seyhmus Yigit ile insaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir hakkinda "Bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan verilen hapis cezasina iliskin 74 sayfalik gerekçeli karar yazildi.

Gerekçeli kararda, tutuklu saniklar ve depremde hayatini kaybedenlerin yakinlari ile taniklarin sorusturma ve dava asamasindaki ifadelerine yer verildi.

Bilirkisi raporunun da aktarildigi kararda, Diyar Galeria B Blok binasinin belediye arsiv dosyasindaki onayli ve onayli olmayan projelere aykiri olarak insa edildigi belirtilerek, "Binanin malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve isçilik hatalari, fenni mesuliyet kapsamindaki yapi denetimindeki yetersizlik nedeniyle yikilmis oldugu kanaatine varilmistir" tespitinde bulunuldu.

Binadaki ölüm ve yaralanmalardan saniklarin asli kusurlu olacak sekilde sorumlu olduguna isaret edilen kararda, saniklarin savunmalarinin suçtan kurtulmaya yönelik oldugu degerlendirmesi yapildi.

Kararin sonuç kisminda, sunlar kaydedildi:

"Diyar Galeria B Blok binasinin yikilmasi neticesinde 89 kisinin vefat etmis olmasi, 10 kisinin yaralanmasi nedeniyle saniklarin ’taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma’ suçunu isledigi sabit görülmüstür. Meydana gelen zararin agirligi, 89 kisinin hayatini kaybetmis olmasi göz önüne alindiginda alt sinirdan uzaklasilarak tesdit uygulanmistir. Ülkemizin deprem kusaginda yer aliyor olmasi, bölgede sürekli depremlerin yasaniyor olmasi dikkate alindiginda saniklarin eylemlerinin sonuçlarini öngördügü halde kanun ve yönetmelik hükümlerine uygun davranmayip gerekli özeni göstermedigi, binanin yapimi sirasinda dönemin yönetmeliginde belirtilen sartlari saglamadigi anlasilmistir. Saniklarin eylemi ’bilinçli taksir’ kapsaminda degerlendirilmis ve bu nedenle saniklar hakkinda ceza tayin edilirken TCK’nin 22/3 maddesine istinaden artirim yapilmasina kanaat getirilmistir."

Mahkeme heyeti, 22 Mart’taki durusmada oy birligiyle alinan kararda 4 sanigin "Bilinçli taksirle birden fazla kisinin ölümüne ve yaralanmasina neden olma" suçundan 17 yil 6’sar ay hapisle cezalandirilmasina hükmetmis, haklarinda yakalama karari bulunan firari saniklar M.E, H.M.Y. ve I.H.Y’nin dosyalarinin ayrilmasini kararlastirmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile