9. Cumhurbaşkanı Demirel, Türkçe olimpiyatları için Türkiye'de bulunan bir grup öğrenciyi Güniz Sokak'taki konutunda kabul etti. Eski Milli Eğitim Bakanı Vehbi Dinçerler'in de hazır bulunduğu programda Demirel, öğrencilerle yakından ilgilendi.
Demirel, öğrencilerin, Türkiye'de çok iyi okul okuyan çocuklar gibi Türkçe konuştuklarını belirterek, öğretmenlere teşekkür etti. Demirel, öğrencilerin, Türkiye izlenimlerini anlatmalarını istedi. Türkçe Olimpiyatları'na bu yıl 120 ülkenin katıldığını öğrenen Demirel, "Nerdeyse Birleşmiş Milletler kadar olmak üzere." dedi.
Öte yandan, BM'nin kararı ve İsrail'le yaşanan sorundan dolayı Türkiye'nin dış politikasında eksen kayması olduğu eleştirisi yöneltildiğinin hatırlatılması üzerine Demirel, şunları söyledi:
"Bir eksen kayması olduğunu sanmıyorum. Türkiye bağımsız bir ülkedir. Türkiye'nin başka ülkelerle anlaşması vardır. Taahhütleri vardır. Bağımsız bir ülke olarak o taahhütlerine sadık kalması Türkiye'nin itibari meselesidir. Türkiye büyük bir devlettir. Taahhütlerine sadık kalır. Bu eksen meselesi zaman zaman tartışılır. Türkiye'nin bir taraftan kopup bir tarafa yamanma gibi ihtiyacı yoktur. Menfaatleri neyi icap ederse onu yapar. Menfaatleri neyi icap ediyorsa onu yapar dediğim zaman, bu menfaatleri kısa, orta ve uzun vadelidir. Hangi çeşit menfaatler gözetiliyor ona iyi bakmak lazımdır. Türkiye dünya devletidir. Dış politikada tecrübe sahibidir. Türkiye'nin menfaatlerini, Türkiye'yi yönetenlerin koruyacağına inanıyorum. Eksen kayması gibi tartışmalara katılmıyorum."
Uluslararası siyasetin epeyce zor olduğunu ve dünyanın küreselleşme sonucu küçüldüğünü ifade eden Demirel, bütün ülkelerin birbirlerine muhtaç olduğunu kaydetti. İstenen şeyin çözüm çıkarmaktan ziyade çözümlere çare bulmak olduğunu ifade eden Demirel, bunun da her zaman mümkün olmadığını belirterek, "Sorunların çözülememesi halinde onların kötüleşmesine sebep olmamaktadır. Hiçbir zaman barışçı yolların terk edilmemesi gerekir." diye konuştu.
"Türkiye ve İsrail ilişkilerinin eskisi gibi olması için ne gibi adımlar atılmalı ?" yönündeki bir soruya ise Demirel, şöyle cevap verdi: "Ortada bulunan sorunlar sıcak. Bugünden öngörülerde bulunmak yanlıştır. İnsanlar arasında nizalar, anlaşmazlıklar, tartışmalar olabiliyor. Bu tartışmaların bazıları sert, bazıları yumuşak olabiliyor. Devletler arasında da bu anlaşmazlıklar olabiliyor. Her tartışma, her sürtüşme savaş demek değildir. Bir kişi bir şeye kızınca eline tabancayı almıyorsa, devletler de bir şeye sıkıldığı zaman silaha müracaat etmezler. Zaman bir çok şeyleri düzeltir. Bir çok şeyleri bozar ve bir çok şeyleri de düzeltir. Soğuk kanlılığı ve sağduyuyu yitirmemek lazımdır. Kavga ederek sorun çözmekte bir mana yoktur. O yeniden sorunlar yaratmak demektir. Sorun bazen kaçınılmazdır. Kaçınılmaz olduğu yerde de onları göğüslemekten başka yol yoktur." Demirel, bir başka soru üzerine ise değerlendirmelerinin geleceğe yönelik olduğunu vurguladı.