9'Ncu Malatya Anadolu Kitap Ve Kültür Fuari 13 Mayis'ta Basliyor

9'Ncu Malatya Anadolu Kitap Ve Kültür Fuari 13 Mayis'ta Basliyor

Malatya Büyüksehir Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Daire Baskanligi tarafindan düzenlenen ve organizasyonunu Kültür A.S.’nin yaptigi, ancak pandemi nedeniyle son iki yildir yapilamayan Malatya Kitap ve Kültür Fuari’nin 9’uncusu 13-22 Mayis 2022 tarihleri arasinda kapilarini kitapseverlere açiyor.

Malatya Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde Sezai Karakoç Anisina yapilacak olan 9. Malatya Kitap ve Kültür Fuari bu yil 13 Mayis tarihinde baslayacak. Pandemi nedeniyle iki yil boyunca düzenlenemeyen kitap fuari 22 Mayis tarihine kadar kitapseverlerle bulusacak.

Bu yil merhum Sair Sezai Karakoç anisina düzenlenecek olan fuarin onur konugu ise Yazar-Felsefe ve Bilim Tarihçisi Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu olacak. 13-22 Mayis tarihleri arasinda kapilarini kitapseverler için düzenlenecek olan fuar çerçevesinde 350 civarinda yayin evi stant açiyor. Fuara, 300’ü askin yazar katilirken, yazarlarin katilimi ile yaklasik 600 imza günü etkinligi düzenlenecek. Ayrica Malatya genelindeki 259 okulda da yazar ögrenci bulusmasi gerçeklestirilecek.

Malatya Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilarak hizmete sunulan Yeni Fuar ve Kongre Merkezi’nde 10 gün sürecek olan fuar çerçevesinde bin’den fazla etkinlik imza günü, söylesi, panel, yazar okur, yazar STK, yazar ögrenci etkinligi gerçeklestirilecek. 9 bin metrekare kapali fuar alani ile yaklasik 6 bin metrekarede kapali etkinlik alani olmak üzere toplamda 15 bin metrekare alanda 13 Mayis Cuma günü kapilarini kitapseverlere açacak olan fuarin resmi açilisi da 13 Mayis Cuma günü Mismis Park Fuar alaninda yer alan Yeni Kongre ve Fuar Merkezi’nde saat 14.00’te yapilacak.

“Fuarimiz Malatya’nin kitaba ve okumaya verdigi degeri ortaya koyuyor”

Malatya kitap fuarinin Türkiye’de adindan söz ettiren bir fuar oldugunu söyleyen Battalgazi Belediye Baskani Osman Güder, “Bilindigi gibi Islam’in ilk emri ‘Oku’ ile basliyor. Insanlar okumayla, bilgi sahibi olmayla kendilerini gerçeklestiriyorlar. Kendilerini zenginlestiriyorlar. Malatya’mizda yapilan bu kitap fuari Türkiye’de gerçek manada söz getirip ve yayin evlerinin en fazla kitap sattigi illerimizden biridir. Bu da Malatya’mizin kitaba ve okumaya vermis oldugu degeri ve önemi ortaya koyuyor. Açilisini gerçeklestirecegimiz kitap fuarinin Malatya’miz için, yayin evleri için hayirli olmasini temenni ediyor, emegi geçen basta Sayin Valimiz ve Büyüksehir Belediye Baskanimiza sükranlarimi sunuyorum” dedi.



“Her yönüyle bilgi dolu, egitim dolu güzel bir fuar olacak”

Malatya’da düzenlenen kitap fuarina gelen katilimcilarin her zaman Malatya’dan memnun ayrildigini dile getiren Yesilyurt Belediye Baskani Mehmet Çinar, “ Kitap Fuari yapildigi günden bu yana Malatya’miza çok güzel, olumlu dönüslere sahit olduk. Her zaman kitap fuarina gelenler de memnun bir sekilde Malatya’dan ayrildilar. Ögrenciler de rahat bir sekilde kitaplara ulasarak, yazarlarin kitaplarindan temin ederek, bilgilerine katki sunmaya devam ettiler. Kitap fuarlarinin yapilmasi bölgenin kültürüne, bölgenin tanitimina ve turizmine katkida bulunarak, disaridan misafirlerin gelmesine de vesile oluyor. Bu yilki kitap fuari da coskulu ve dolu dolu geçecektir. Kitap fuariyla birlikte okullardaki ögrencilerimizi de fuar alanina tasiyacagiz. Yesilyurt Belediyesi olarak ögrencilere fuarda kitap alabilmeleri için çesitli katkilarda bulunacagiz. Ayni zamanda gelen yazarlar çesitli söylesi ve etkinliklerle Malatyalilarla bulusacaklar. Her yönüyle bilgi dolu, egitim dolu güzel bir fuar olacagina inaniyorum. Basta Sayin Valimiz olmak üzere Büyüksehir Belediye Baskanimiza tesekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“Fuari Malatya’miz ve ülkemiz açisindan önemli buluyoruz”

9’uncusunun düzenlenecegi Kitap ve Kültür Fuari’nin Malatya açisindan ve Türkiye açsindan önemli oldugunu söyleyen Malatya Büyüksehir Belediye Baskani Selahattin Gürkan, “ Kitap önemli bir unsurdur. Insanlik tarihinde dönüm noktalari vardir. Matbaanin bulunmasi insanlik tarihi açisindan çok önemlidir. Matbaa ve kâgit bulundugu için bilginin dagitimi ve akisi daha süratli ve daha hizli bir sekilde yayilmaya neden olmustur. Bu anlamda kitap fuari Malatya açisindan da Türkiye açisindan da önemli bir hadisedir. Cenabi Allah’tan aldigimiz ilk emirde oku emridir. Okumanin ne kadar faziletli, ne kadar anlamli, ne kadar insanlik açisindan önemli oldugunu en güzel sekilde dinimiz ifade etmistir. Daha sonra gelen ilim adamlarimiz, bilim adamlarimiz okumanin faziletleriyle ilgili çok güzel seyler söylemistir. Ilim, ilim etmektir. Ilim kendin bilmektir. Sen kendini bilmezsen bu nice okumaktir. Önemli olan okudugumuzu anlamak, anladigimizi ifade etmek ve ifade ettigimizi yazi diline dökerek gelecek nesillere aktarma olgusudur. Dolayisiyla 9’uncusunu gerçeklestirecegimiz Anadolu Kitap Fuari bu anlamda Malatya için çok önemlidir. Ülkemiz yazarlari ve kitapseverler açisindan da önemli bir etkinliktir.

Malatya’da Battalgazi ve Yesilyurt Belediyelerimizle diger ilçe belediyelerimiz genis katilimli etkinlikler yapiyorlar. Semt konaklarinda ögrencilerimiz anaokulundan, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversiteye hazirlik süreci içerisinde bütün semt konaklarinda ek dersler, takviye dersler yapiliyor. Bu, sehrimiz açisindan da önemlidir. Biz, sehrimizi tarif ederken insanlik medeniyetinin basladigi, Anadolu’yu Anayurt yapan destan sehri diye tarif ediyoruz. Destanlasan medeniyet, destanlasan kahramanlik ve destanlasan ilim irfan sehrinde biz sehr’ül emin görevini yapiyoruz. Dolayisiyla bizim vebali sorumlulugumuz büyüktür. Fuarimiz 2012 yilinda baslamasi hasebiyle önemli bir kilometre tasidir. O dönemdeki valimize ve belediye baskanimiza da mütesekkir oldugumu ve Malatya halki adina da tesekkürlerimi ifade ediyorum. Netice itibariyle buradaki kitaplarin okunabilmesi ve gelecek kusaklara aktarilmasidir. Kitap okumayla ilgili su sözümü ifade ediyorum; kitabin iyisi, kötüsü yoktur. Bütün kitaplari okuyun ve okudugunuz bütün kitaplari egemenliginizin altina alin. Kendi yol haritanizi ve yön pusulanizi, kisiliginizi, karakterinizi, benliginizi o çerçevede belirleyin. O zaman hakikaten saglikli bir toplum, kisilikli bir toplum ve gelecege güvenle giden bir toplum olusturmus oluruz. Dolayisiyla okudugumuz kitaplar bizde karakter olusumu, benlik olusumu, kisilik olusumu, ülke, vatan, millet, bayrak, aile sevgisini, iyi bir yurttas olma olgusunu da beraberinde getirmesi lazim. Bütün kitaplar okunsun. Iyiyi, kötüyü ayirt etme noktasinda kisinin zihinsel egzersizi olsun ve kendi yol haritasini, yön pusulasini belirlesin.

9.Anadolu Kitap ve Kültür Fuari’ni önemli buluyoruz. Fuarimizi tematik olarak rahmetli Sezai Karakoç’un anisina düzenleniyor. Çok degerli Yazarimiz Prof. Dr. Ihsan Fazlioglu’da onur konugumuz oldu. Süreç içerisinde binden fazla etkinlik düzenlenecek. Katilimci yazarlarimizla imza etkinligi, yazar ögrenci, yazar STK, yazar okur ve yazar okul bulusmalari yapilacak. Fuar süreci içerinde ögrencilerimizi fuar alanina ücretsiz bir sekilde tasiyacagiz. Ayrica yarim saat araliklarla eski belediye binasinin bulundugu alanda ücretsiz olarak fuara vatandaslarimiz tasinacak. Ögrencilerimize kitap almalari için çekler verilecek ve fuarda kitap alacaklar. 9’uncu Anadolu Kitap ve Kültür Fuari’nin Malatya’miza, yazarlarimiza, sehrimizin sevgili çocuklarina hayirli ugurlu olmasini temenni ediyorum. Fuarimiza katkida bulunan Sayin Valimize ve bütün paydaslarimiza tesekkür ediyorum” diye konustu.



“ Malatya Kitap Fuari geleneksel hale gelmistir”

9. Anadolu Kitap ve Kültür Fuari’nin Malatya için, Türkiye için ve düsünce hayati için hayirli olmasi temennisinde bulunan Vali Aydin Barus, “ Bu yilki fuari, hepimizin bildigi fikir ve mücadele insani rahmetli Sezai Karakoç anisina düzenliyoruz. Yakin zamanda vefat eden Sezai Karakoç, düsünce hayatimizda çok derin izler birakan, çok kiymetli eserler ortaya koyan bir insandi. Hepimiz Mona Rosa siirini, Ey Sevgili siirini birçok defa dinlemisizdir. Onun en önemli özelligi Türk insanina güven vermekti. Bizim büyük bir millet oldugumuzu, büyük bir ülke oldugumuzu bize hatirlatiyordu. Bu büyük ülkenin büyük milleti olarak dünyanin önüne yeni bir medeniyet anlayisi koyarak insanliga hakka, adalete hizmet edecegimizi sagliyordu. Biz ondan çok seyler ögrendik. Bu vesileyle kendisini bir kez daha rahmetle aniyoruz.

9. Anadolu Kitap ve Kültür Fuari’miz sayisindan da belli oldugu üzere Malatya’da geleneksel hale geldi. Kitap fuarinin Malatya’nin düsünce hayati açisindan çok önemli oldugunu ifade etmek istiyorum. Çünkü bugün medeniyet anlaminda sahip oldugumuz degerleri kitaba borçluyuz. Insanlik tarihinden itibaren terakkinin ana unsuru insanlarin kendinden önce yasamis olan nesillerin tecrübelerinden ve birikimlerinden istifade etme sonucunda olmustur. Bu bilgi birikimini saglayanda kitaptir. Ne zaman ki insanlik yaziyi kesfetti, bilgilerini yaziya aktardi daha sonra bunlari kitaba dönüstürdü bu sayede bugün sahip oldugumuz medeniyet birikimini elde ettik. Yüce Allah’in kitabimizda buyurdugu oku emrinin her seyin baslangicinin okumak oldugunu bizlere çok güzel ifade ediyor. Okumazsak bilemeyiz, bilemezsek tefekkür edemeyiz. Tefekkür etmezsek hakikati bulamayiz. Insanligin hakikat arayisinda kitap okumak essiz bir yere sahip. Bugün bizler büyük bir millet oldugumuzu biliyorsak, bugün dünyaya bir medeniyet tasavvuru sunabileceksek bunu bizden önce yasamis atalarimizin ve diger insanlarin kitaplar vasitasiyla bizlere aktarmis oldugu bilgiler sayesinde basarabilecegiz. Bu nedenle özellikle Anadolu’nun sehirlerinde düzenlenen kitap fuarlari düsünce hayatimiza canlilik getirmesi ve yeni ufuklara yelken açmamiz açisindan son derece önemli. Fuarimizin düzenlenmesinde emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile