ASMMMO tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Muhasebe Uygulamaları ve Vergi Mevzuatı Sempozyumu Antalya’nın Belek bölgesinde bir otelde devam ediyor. 11-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan sempozyumda meslek mensupları ile Maliye Bakanlığı yetkilileri bir araya gelerek mevzuatlarda devam eden sorunları ve yenilikler hakkında görüş bildiriyor.
Türkiye genelinde yaklaşık 500 kişinin katıldığı toplantıda konuşan Ankara Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Okkalı, sempozyum tarihini önceden belirledikleri için iptal edemediklerini ancak sempozyumda kullanılan broşürlerin arkasına “Teröre hayır, bin yıllık kardeşliğe evet” yazdırarak tepki gösterdiklerini söyledi.
Sempozyumda Maliye Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelerek mevzuatla ilgili görüştüklerini de belirten Okkalı, gündemlerinde özellikle e-devlet projesi kapsamındaki elektronik uygulamalar olduğunu söyledi.
2 BUÇUK MİLYON VERGİ MÜKELLEFİNİN TEBLİGAT SORUNU
2016 yılının ilk ayından itibaren yürürlüğe girecek olan elektronik tebligatla ilgili eksiklikleri tespit ettiklerini belirten Başkan Okkalı özellikle 2 buçuk milyon vergi mükellefinin ciddi sıkıntılar yaşabileceğini söyledi.
Maliye Bakanlığı tarafından gönderilecek elektronik tebligatı henüz alabilecek alt yapıya sahip olamayan küçük mükellefin mağdur olacağını ve ciddi cezalarla karşı karşıya kalabileceğini savunan Okkalı, “Elektronik tebligat 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olacak. Bu tarihten itibaren bütün mükelleflere gönderilecek tebligatlar bir tuşla gönderilecek. Fakat mükellefler bunu nasıl alacak? Bütün sıkıntı orada. Sıkıntı çok büyük, 2 buçuk milyonluk mükellef bunu nasıl alacak? Düşünün mahallenizdeki bakkal, bunun bilgisayarı tableti var mı? İnterneti, mail adresi nasıl olacak? Tebligat yapılınca haberi nasıl olacak? Bu yüzden biz diyoruz ki elektronik sistem kademe kademe olsun” dedi.
“ELEKTRONİK SİSTEM EK İŞ ÇIKARTTI”
Elektronik sistemin geçilmesi gereken çağdaş bir uygulama olduğunu ifade eden Okkalı, aksayan noktaların olduğunu ve mali müşavirlere bazı ek işler çıkarttığını da ifade etti.
Onay beratının her ay gönderilmesinin yılda ek 12 iş çıkarttığını da kaydeden Okkalı, “e-fatura ve e-defter geçilmesi gereken bir sistem. Aksayan noktalar var. Mali müşavirler açısından her faturanın bir kayıt bir muhasebe fişinin yapılması iş yükünü çok fazla artırıyor. Bunun düzenlenmesi lazım. Kayda geçtiğimiz elektronik defterlerin onay beratı her ay maliye bakanlığına iletiliyor. Bu da bize yılda 12 ek iş çıkartmış oldu. Bunu bakanlığın her ay kullanmasına gerek yok. Geçiçi vergi dönemlerinde kullanıyor bakanlık, bunu da anlatarak sorunları çözeceğiz” diye konuştu.
Maliye Bakanı Yardımcısı Abdullah Erdem Cantimur da sempozyum sayesinde mali müşavirlerin bakanlık yetkileri ile bir araya gelerek istedikleri her soruyu sorabilme imkanını bulduklarını söyledi.
Mevzuatın çok hızlı değiştiğini ve meslek mensuplarının bunu takip etmekte zorlandığını da ifade eden Bakan Yardımcısı Cantimur, “Mevzuat çok hızlı değişiyor ve meslek mensuplarının bunu çok sık takip etmeleri gerekiyor. Bu şekilde güncelleme imkanları oluyor. Maliye Bakanlığı personelimize istedikleri soruları yöneltebiliyorlar. Yeni bir düzenleme yapılacağı zaman görüşmeler oluyor” ifadelerini kullandı.
“E-VERGİ UYGULAMALARINDA SORUN OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ”
Elektronik düzene geçilmesi konusunda Türkiye’nin çok iyi seviyelere geldiğini ifade eden Bakan Yardımcısı Cantimur, yeni yılda başlayacak olan e-tebligatla ilgili sorun olmayacağını kademe kademe geçileceğini söyledi.
Cantimur, “Türkiye dünyada e-devlet kapsamında vergi ile ilgili düzenlemeleri en iyi seviyeye getirebildi. İlk başta meslek mensupları tarafından zor gibi karşılansa da sonraları çok olumlu karşılanıyor. Kağıtlardan evraklardan kurtulunuyor ve denetimler daha hızlı yapılıyor. Her hangi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Elektronik ortama geçiş süreci yavaş yavaş işliyor. Bütün mükellefleri bir anda kapsamıyor. Önce daha büyük mükellefler geçecek sonra görülen sorunlar zaman içerisinde gideriliyor. Alt yapı oldukça müsait. Mahalle bakkallarının orta ölçekli sorun yaşayacağını düşünmüyoruz” dedi.
9'Uncu Muhasebe Uygulamaları Ve Vergi Mevzuatı Sempozyumu Devam Ediyor
ASMMMO tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Muhasebe Uygulamaları ve Vergi Mevzuatı Sempozyumu Antalya’da devam ediyor.