90 Yaşında By-Pass Ameliyatı Oldu

90 Yaşında By-Pass Ameliyatı Oldu

Samsun’da özel bir hastanede tedavi gören 16 çocuk babası 90 yaşındaki Mehmet Yavuz’a, 80 yaşın üstündekilere nadiren uygulanan by-pass ameliyatı yapıldı.

İki hafta önce kalp krizi geçirmesi üzerine Samsun Mediva Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Bölümü’ne başvuran 90 yaşındaki Mehmet Yavuz önce yoğun bakıma, daha sonra da koroner anjiyografi alındıktan sonra ameliyata alındı. Yapılan tetkikler sonucu 1 ana damarı yüzde 80 oranında tıkanık olduğu anlaşılan Yavuz’a by-pass ameliyatı yapılması kararlaştırıldı. Mediva Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Soydemir tarafından 2.5 saat süren başarılı bir by-pass operasyonu yapıldı ve her iki bacağından da damar alınıp, kalbine monte edildi.

Hastanın kalp krizi geçirmesiyle hastaneye geldiğini belirten Mediva Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Soydemir, “Hastamız Mehmet Yavuz, kalp krizi nedeniyle hastanemizin aciline başvurusu sonrası önce yoğun bakıma, arkasından koroner anjiyografi laboratuvarına alındı. Anjiyografi sonrası acil by-pass olması gerektiğine kararı verildi.

Hastamızın ameliyatını yaptık. Yaklaşık 2 günlük bir yoğun bakım süresi sonrası servise aldık. Serviste de toplamda 5 gün kadar kaldı. 1 hafta sonunda kendisini taburcu yaptık. 1 hafta sonra da yapılan kontrol tetkiklerinde gayet doğal ve normal olduğunu gördük. Tedavimiz başarıyla sonuçlanmıştır. Hastamız 90 yaşındadır” dedi.

90 yaşındaki bir kalp krizi için riskleri göze aldıklarını ifade eden Soydemir, “Hastamız kalp krizi ile geldiği için ameliyatın düşünülme aşamasında değil, hastanın biran önce işleminin yapılıp, kalp krizinin bertaraf edilmesi gerekiyordu. Çünkü kalp krizi demek, hastanın her an hayati tehlike ile karşı karşıya olması demektir. Dolayısıyla riskleri göz önüne alıp, işlemi yapmak gerekiyordu ve biz de böyle yaptık. By-pass ameliyatı bu yaşlarda çok yapılan bir ameliyat değildir. Hastamız polikliniklerden gelen hasta olsaydı, hastanın konsey kararıyla ameliyat kararı çıkmış olsa bile hasta ile bunun riskleri konuşulurdu, riskli olabileceği söylenin hastanın cerrahisinin yapılıp yapılamayacağını seçmesi kendisine bırakılabilirdi. Ama hastayı biz kucağımızda bulduk. Kalp krizi ile gelmişti. Ne hastanın ne de bizim seçme şansımız yoktu. Operasyon ortalama 2.5 saat kadar sürdü. Hastamızın kalp damar tıkanıklığı sebebiyle kalp krizi geçirme sebebi buydu. Hastamızın 1 ana damarı tıkalıydı ve 1 damarını değiştirdik” diye konuştu.

16 çocuk babası ve 90 yaşındaki hasta Mehmet Yavuz, “Hocamdan çok memnunun. Ben 90 yaşındaki bir adamım. Şu anda ayağa kalktığıma inanamıyorum. 16 çocuk babasıyım. 40’ın üzerinde torunlarım var. Daha önce 5-6 sene içersinde burada anjiyo olmuştum” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile