91. IEF Ve Terra Madre Anadolu Için Geri Sayim

91. IEF Ve Terra Madre Anadolu Için Geri Sayim

Izmir, bu yil 91. Izmir Enternasyonal Fuari ile birlikte dünyanin en büyük gastronomi fuari Terra Madre’ye de ev sahipligi yapacak. “Terra Madre Anadolu Izmir” Anadolu’nun bereketini dünya ile bulusturacak. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Yasami daim kilmak için Izmir’in çok sesli, çok renkli ve çok nefesli bereket sofrasinda bulusacagiz. Söyleyecek sözü, uzatacak eli ve paylasacak asi olan herkesi Terra Madre Anadolu imecesine davet ediyoruz” dedi.

1986 yilindan bu yana Italya’nin Torino kentinde düzenlenen ve Slow Food’un (Yavas Gida) önderliginde, küçük ölçekli üreticileri desteklemek için 160 ülkeyi kapsayan Terra Madre, bu kez Izmir’den dünyaya seslenecek. Iki yilda bir Italya’da yapilan dünyanin en büyük gastronomi fuari, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in, saglikli, iyi, adil ve temiz gidaya ulasmak için Izmir’de hayata geçirdigi “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonu dogrultusunda Terra Madre Anadolu ismiyle 2-11 Eylül arasinda ilk kez Türkiye’de düzenlenecek.

"Anadolu imecesine herkesi bekliyoruz"

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, bu fuari düzenlemelerindeki temel nedenin her vatandasin yeterince ve saglikli gidaya erisimini güvence altina almak oldugunu belirterek, “Baska bir tarim mümkün cümlesinin ete kemige büründügü en önemli bulusmamiz Terra Madre Anadolu” diye konustu.

Terra Madre Anadolu’nun sadece bir lezzet fuari olmadigini, iklim krizi, enerji sorunu, yoksulluk, kuraklik, gida egemenligi, biyolojik çesitliligin kaybi ve savaslar karsisinda kalici çözümler tarif edecek bir ortak akil hareketi oldugunu belirten Baskan Tunç Soyer, “Terra Madre manifestomuzda da belirtigimiz gibi, Eylül 2022’de, yasami daim kilmak için Izmir’in çok sesli, çok renkli ve çok nefesli bereket sofrasinda bulusacagiz. Söyleyecek sözü, uzatacak eli ve paylasacak asi olan herkesi Terra Madre Anadolu imecesine davet ediyoruz” dedi.



Küçük üretici dünyaya açilacak

Terra Madre Anadolu Izmir, yalnizca Izmir için degil tüm Türkiye için çok önemli firsatlar sunacak. Avrupa’dan Amerika’ya, Asya Pasifik’ten Balkanlar’a, Orta Asya’dan Afrika’ya 45 ülkeden Slow Food birlikleri, Cittaslow temsilcileri, Terra Madre Anadolu Izmir’e gelecek. Ziyaretçiler, Foça’dan Arapgir’e, Ahlat’tan Köycegiz’e Türkiye’deki yavas sehirleri taniyacak, küçük üreticinin, kooperatiflerin ürünlerini tadacak, is baglantilari kuracak ve tarim ekonomimiz dünyada görücüye çikacak. Terra Madre, yerli yabanci binlerce katilimciya ev sahipligi yaparken ayni zamanda Anadolu’nun farkli yerlerinden gelen çiftçiler, çobanlar, balikçilar ve onlarin kurdugu kooperatifler Izmir’de bulusacak ve ürünlerini dogrudan dünya pazarina sunma, ihracatçi olma sansina kavusacak. Etkinlikler; Izmir’in tarim politikalarinda öne çikartilan mera hayvanciligi, zeytin ve zeytinyagi, tahil ve baklagiller, üzüm ve susuz meyveler, kiyi balikçiliginin Terra Madre Anadolu Izmir ile daha iyi tanitilip anlatilmasi çerçevesinde tasarlanirken bu anlatim ayni zamanda güçlü bir turizm potansiyelini de ortaya çikaracak.

Herkes için ilham kaynagi olacak

Vatandasin yeterince ve saglikli gidaya erisimini güvence altina almak, yerelden ama tüm dünyaya ilham olabilecek güçte bir tarim politikasi insa etmek için Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in “Baska Bir Tarim Mümkün” vizyonuyla kentte hayata geçirilen politika, Terra Madre Anadolu Izmir ile dünyaya yayilacak. Dogadaki diger varliklar ve birbirimizle kurmamiz gereken iliskinin aritmetigini ortaya koyan, yeryüzündeki yasami daim kilmanin yegâne formülü olan Anadolu’da tarlaya tohum serpilirken söylenen “Kurda, kusa, asa” sözcükleri; Terra Madre Anadolu Izmir ile baska bir dünyanin mümkün olduguna inanan herkes için ilham kaynagi olacak.

10 gün sürecek

Terra Madre Anadolu Izmir, 2 - 11 Eylül 2022 tarihleri arasinda Kültürpark Lozan Kapisi girisinden itibaren olusturulacak özel alanda düzenlenecek. 45 ülkeden 200 katilimcinin yani sira kooperatifler, üretici birlikleri, küçük üreticiler, çiftçiler, çobanlar ve balikçilarin yer alacagi Terra Madre Anadolu Izmir’de, 10 gün boyunca farkli etkinlikler, söylesiler, workshoplar, çalistaylar, mutfak sovlari düzenlenecek. Uzmanlar, saglikli, iyi, adil ve temiz gidaya ulasmak için alternatif yollar tartisacak. Üreticiler bir araya gelerek sorunlarini konusma firsati bulurken tüketiciler de ürünlerin arkasindaki çiftçiyi, balikçiyi ve üreticiyi kesfetme firsati yakalayacak. Degisen gida sistemleri bütüncül bir sekilde ele alinirken dünyanin lezzetleri Izmir ile Izmir’in lezzetleri ise dünyayla bulusacak.

Terra Madre Anadolu Izmir etkinlikleri

Terra Madre Anadolu Izmir’de; birbirinden bilgilendirici, ögretici, farkindalik olusturan onlarca etkinlik gerçeklestirilecek. Etkinliklere; bilim insanlari, meslek odalari ve sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, yazarlar, sanatçilar, aralarinda Michelin yildizli olanlarin da bulundugu dünyaca ünlü sefler ve çok sayida farkli meslek grubundan kisiler katilacak. Etkinlik katilimcilari arasinda Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Izmir Köy-Koop Birlik Baskani Neptün Soyer ile Buket Uzuner, Okan Bayülgen, Sahrap Soysal, Ayhan Sicimoglu, Cem Seymen gibi kamuoyunun yakindan tanidigi isimler de yer alacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile