'93 Harbi'nden Millî Mücadele'ye Dogu Anadolu' Kars'ta Konusulacak

Türk Tarih Kurumu, Kars’ta,"93 Harbi’nden Millî Mücadele’ye Dogu Anadolu: Isgal, Mezalim ve Kurtulus" sempozyumu düzenleyecek.

Türk Tarih Kurumu (TTK), Kars’ta "93 Harbi’nden Millî Mücadele’ye Dogu Anadolu: Isgal, Mezalim ve Kurtulus" baslikli bir sempozyum düzenliyor. Sempozyumda, ‘93 Harbi’ olarak da bilinen 1877-1878 Osmanli-Rus Savasi’ndan Millî Mücadele’ye kadar Dogu Anadolu’da yasanan olaylar, o dönemde Ermeni çetelerinin bölge halkina yasattiklari mezalim, Türkiye’den ve yurt disindan katilacak önemli uzmanlarin görüsleriyle her yönüyle ele alinacak. TTK Baskani Prof. Dr. Birol Çetin, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Baskani Prof. Dr. Yüksel Özgen’in açilis konusmalarini yapacagi sempozyum, 8 Haziran 2023 tarihinde, Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi’nde, saat 10.00 itibariyla baslayacak. Sempozyum kapsaminda çesitli kurumlarin arsivlerinden derlenen ve yasanan olaylari anlatan özel bir fotograf sergisi de gezilebilecek.

Türk Tarih Kurumu (TTK) tarafindan, Kars’ta "93 Harbi’nden Millî Mücadele’ye Dogu Anadolu: Isgal, Mezalim ve Kurtulus" baslikli bir sempozyum düzenlenecek. Kafkas Üniversitesi’nin ev sahipliginde, 8 Haziran 2023 tarihinde, Ahmet Arslan Kültür ve Kongre Merkezi’nde saat 10.00’da baslayacak sempozyumun açilis konusmalarini, TTK Baskani Prof. Dr. Birol Çetin, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu ve Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Baskani Prof. Dr. Yüksel Özgen yapacak. Türkiye’den ve yurt disindan önemli uzmanlarin 3 ayri oturumda bildirileri ile yer alacagi sempozyum, bölgede yasanan Ermeni mezalimine iliskin TTK tarafindan çesitli kurumlarin arsivlerinden temin edilen fotograf seçkisinden olusan bir sergi açilisi ile baslayacak.

Sempozyumda, 1877- 1878 Osmanli- Rus Savasi sonrasinda imzalanan ve Osmanli Devleti’nin sinirlari içinde yasayan Müslüman ve Gayrimüslim halkin geleceginde dönüm noktalarindan birini olusturan Berlin Antlasmasi’ndan Millî Mücadele’ye kadar yasananlar çok yönlü ele alinacak. Bu dönemde, Osmanli Devleti tabiiyetindeki Ermenilerin durumlari, silahli Ermeni hareketlerinin bölgede yarattigi tehditler, isgaller ve bölgede yasanan göçler de sempozyumda ele alinacak konular arasinda yer alacak. Dogu Anadolu’nun isgali sirasinda özellikle Müslüman halkin yasadigi dramin, insanlik suçlarinin bilimsel gerçekler isiginda gözler önüne serilecegi sempozyum ile bu dönemle ilgili kamuoyunun dogru bilgilendirilmesi hedefleniyor.

Dogu Anadolu’nun yakin tarihine isik tutulacak

TTK Baskani Birol Çetin, alanin önemli uzmanlarinin katilacagi bu sempozyumla Dogu Anadolu’nun yakin tarihinde yasanan olaylara isik tutulacagini kaydederek, sunlari söyledi:

“Sempozyumumuz, 93 Harbi olarak da bilinen 1877-1878 Osmanli-Rus Savasi sonunda imzalanan Berlin Antlasmasi’ndan Millî Mücadele’ye kadar Dogu Anadolu’da yasanan aci olaylarin her yönüyle tartisilmasina vesile olacaktir. Yurt içinden ve yurt disindan önemli bilim insanlarinin bildirileriyle bir döneme isik tutulacak. Ermeni çetelerin sebep olduklari mezalimin ‘Dogu Vilayetleri’ örnegi üzerinden tartisilmasi, Dogu Anadolu’nun isgalci devletlerden kurtarilmasi, Millî Mücadele süresince bölgede yasanan bagimsizlik mücadelesi ve yogun diplomasi süreci de bu sempozyumda detaylari ile aktarilacaktir. Yakin tarihte bölgede yasanan olaylarin anlasilmasini hedefledigimiz bu sempozyumu, Kafkas Üniversitesi’nin ev sahipliginde, degerli bilim insanlarinin, önemli uzmanlarin katilimiyla Kars sehrinde düzenlemekten de memnuniyet duyuyoruz. Bu tarihi öneme sahip organizasyonun düzenlenmesinde destek olan, katki veren herkese tesekkür ediyoruz.”

“Türkiye’den ve yurt disindan önemli uzmanlar konusacak”

Türkiye’den ve yurt disindan alaninda uzman kisilerin katilacagi sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. Nurhan Aydin’in moderatörlügünde yapilacak. Bu oturumda Prof. Dr. Selçuk Ural “Kars’ta Ermeni Mezalimi”, Doç. Dr. Mevlüt Yüksel “Berlin Antlasmasi’ndan Gümrü Antlasmasina Dogu Anadolu’da Ermeni Olaylari ve Askerî-Siyasi Gelismeler” ile Prof. Dr. Ibrahim Ethem Atnur “Cinis Köyü Örnegi Üzerinden Müslümanlara Yönelik Katliamlarin Genel Bir Analizi” baslikli bildirilerini sunacak.

Prof. Dr. Cengiz Atli’nin baskanligini yaptigi ikinci oturumda; Doç. Dr. Ramazan Erhan Güllü “II. Abdülhamit Dönemi’nde Dogu Anadolu’da Misyonerlik Faaliyetleri ve Misyonerlerin Ermeni Isyanlarina Etkileri”, Prof. Dr. Abdurrahman Bozkurt “I. Dünya Savasi’nin Ardindan Ingiliz Hükümetini Ermenilerle Kürtleri Uzlastirma Çabalari” ve Prof. Dr. Ferudun Ata “3. Ordu Komutani Vehip Pasa’nin Divân-i Harb-i Örfî Mahkemesindeki Ifadeleri Çerçevesinde Ermeni Mezalimi” gibi konularda döneme iliskin ilgi çekici bilgileri aktaracak.

Prof. Dr Makbule Sarikaya’nin baskanligini yapacagi son oturumda ise Prof. Dr. Birsen Karaca “Ermeni Iddialarinin Uluslararasi Boyutundan Bireysel Göç Öykülerinin Islevi”, Prof. Dr. Omar Ardashelia “I. Dünya Savasindan Sonra Güney Kafkasya Meselesi ve 1918 Ermenistan- Gürcistan Savasi”, Doç. Dr. Irade Memmedova “Arsiv Belgelerine Göre Dogu Anadolu ve Azerbaycan’da Ermenilerin Türk ve Müslüman Ahaliye Yaptiklari Soykirimlar ve Demografik Duruma Etkisi” baslikli konular masaya yatirilacak. Sempozyum canli olarak Türk Tarih Kurumu YouTube kanalindan Türkçe ve Ingilizce olarak da takip edilebilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile