Aa Ekibi Mali'deki Şiddet Olaylarından Kaçan Sığınmacıların Göçüne Tanıklık Etti

Samet Doğan - Malili sığınmacılar, ülkelerindeki şiddet olaylarından kaçarak Moritanya'nın Mali sınırındaki Fassala bölgesinde bulunan kamplara gelmek için günlerce süren yolculuklar yapıyor.

AA ekibinin görüntülediği onlarca Malili sığınmacı, Fransa'nın müdahalesine rağmen Mali'nin kuzeyinde bulunan şehirlerdeki şiddet olaylarının yaşamı imkansız kılması ve kaos ortamının hayatlarını tehdit etmesi nedeniyle Moritanya sınırına gelerek sığınma talebinde bulunuyor.

Çoğunluğu Fransa uçaklarının bombaladığı tarihi Timbuktu kentinden kaçan Malili aileler, buldukları araçlarla günler süren yolculuğun ardından Moritanya sınırına geliyor. Malili sığınmacılar, Fransa ve Afrika Birliği askerlerinin bölgeye girmesinin ardından bölgede güvenliğin daha da kötü bir hale geldiğini ve bölgeden kaçışların gittikçe arttığını ifade ediyor.

Mali'nin kuzeyinde Mali askerlerinin küçük bir bölgede etkin olması nedeniyle diğer bölgelerde gasp ve şiddet olaylarının arttığını ifade eden aileler, bölgeden kaçarken tüm mal varlıklarını geride bırakmak zorunda kalıyor.

-Çölde aç, susuz yolculuk-

Mali'nin kuzeyindeki önemli kentlerden biri olan Timbuktu'dan kaçarak Moritanya sınırına gelen Malili İbrahim Ulsidi Muhammed, isyancıların elinden alınan bölgelerde Mali ordusunun, Tuareg ve Arap etnik gruplarına mensup olanları, isyancılara destek verdiği iddiasıyla tutukladığını ve tutuklulardan haber alınamadığını ifade etti.

Malili askerlerden çekindiği için görüntü vermek istemeyen Muhammed, ''Bambara ve Songai etnik grubundan olan siyahiler, Mali askerleriyle anlaşıp kuzeydeki Arap ve Tuaregleri bölgeden göndermek istiyor. Bu insanların evlerini ve mallarını yağmalıyorlar'' dedi.

Ana yollarda güvenlik sorununun olması nedeniyle tali yollardan gelen Malililer, ortalama bir hafta yolculuk yapıyor. Çöl şartlarında yolculuk yapan insanlar, yolda açlık ve susuzluk sıkıntısıyla yüz yüze kalmaları nedeniyle de sınıra bitkin bir şekilde ulaşıyor.

Uzun yolculuğun çocuk ve yaşlıları bitkin düşürdüğü ve çeşitli hastalıklara yakalanmalarına neden olduğu gözlenirken, yol boyunca hayatını kaybedenlerin olduğu da ifade ediliyor. Zorlu yolculuk sırasında birçok hastalığa yakalanan Malililer, Moritanya sınırında bulunan kamplarda tedavi edilmeye çalışılıyor.

Bölgedeki sıkıntılar nedeniyle göçün gün geçtikçe arttığı gözlenirken, Mali'nin farklı bölgelerinden günlük ortalama bin Arap ve Tuareg, Moritanya sınırına ulaşıyor. Son on günde aşırı derecede artan göçlerle birlikte şu ana kadar Moritanya sınırına gelen sığınmacı sayısının 60 bini aştığı ifade ediliyor.

Yayıncı: Şermin Coşkun
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile