Anadolu Ajansı foto muhabiri Muhammed Elshamy'nin, memleketi Mısır'daki askeri darbe sırasında yaşadıkları ABD'nin en ünlü gazetelerinden New York Times'a haber oldu.
New York Times'a kendisinin, ailesinin, yakın arkadaşlarının ve meslektaşlarının gördüğü baskıları anlatan Elshamy, Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in yaklaşık 30 yıl süren baskıcı yönetiminin ardından ülkede düzenlenen protestolar sayesinde kurtulacaklarını umduklarını söyledi.
Mısır'da halkın değişim istediğine işaret eden Elshamy, ancak 2013'teki askeri darbenin ardından güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet yüzünden dehşet verici olaylara şahit olduğunu belirtti.
Elshamy, söz konusu dönemde iki kere tutuklandığını anımsatarak 'İkinci kez tutuklandıktan sonra artık yurt dışına gitmem gerektiğini biliyordum. Üç yıl önce Mısır'ı terk ettim. Bir süre Lagos ve İstanbul'da yaşadıktan sonra New York'a geldim. Şimdi New York'ta çalışıyorum. Mısır'a ne zaman döneceğimi Allah bilir.' dedi.
- 'Bir değil, iki kardeşimin olduğunu fark ettim'
Foto muhabiri olmasında gazeteci ağabeyi Abdullah Elshamy'nin büyük rolü bulunduğunu dile getiren Elshamy, ağabeyinin Ağustos 2013'te Rabia Meydanı'ndaki gösteriler sırasında tutuklandığını, cezaevinde açlık grevi yaptığını ve kötü koşullar altında tutulduğunu anlattı.
Elshamy, 2014'ün haziran ayında serbest bırakılan ağabeyini cezaevinde ziyaret ettiği dönemde serbest foto muhabirlik yapan Mahmud Ebu Zeyd (Şavkan) ile tanıştığını belirterek 'O dönem cezaevinde bir değil, iki kardeşimin olduğunu fark ettim.' diye konuştu.
Şavkan'ın adil yargılama sürecinden geçmeden, gazeteci olduğu için cezaevinde tutulduğunu vurgulayan Elshamy, 'Masum bir insan, işlemediği suçlar için nasıl hayatından yıllar kaybedebilir? Neden Şavkan gibi gazeteciler, benim ülkemde suçlu muamelesi görüyor?' ifadesini kullandı.
- Cezaevinde sağlık yardımı yapılmadı
Elshamy, 3 yıldır Mısır'ın Tora hapishanesinde tutulan Şavkan'ın cezaevinde Hepatit C ve şiddetli kansızlık nedeniyle zor durumda kaldığını, buna rağmen kendisine sağlık yardımı yapılmadığını ve tıbbi raporlara 'sağlıklı' olarak kaydedildiğini söyledi. Gardiyanların Şavkan'ın egzersiz yapmasına, cezaevi avlusuna çıkarak temiz hava almasına ve güneş görmesine izin vermediğini vurgulayan Elshamy, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Şavkan, 3 yıldır hapishanede. Bu süre içinde okulunu bitirebilir ve dünyayı dolaşabilirdi. 2015'te bir telefon görüşmemizde, içinde bulunduğu kara delikten çıktığı zaman bana geleceğine ve birlikte dünyayı dolaşarak fotoğraf çekeceğimize söz verdi. O zamandan beri kendisinden haber alamadım. Şavkan, yalnız değil. Mısır'daki gazetecilerin birçoğu ömür boyu hapis veya idam cezasına çarptırılıyor, hatta arkalarında iz bırakmadan kayboluyor. Rabia gösterileri sırasında 5 gazeteci hayatını kaybetti. Ölen insanların isimleri açıklandığında aralarında diğer ağabeyimin adaşı Musab Elshamy'nin olduğunu fark edince vücudum uyuştu. Ancak kendisi yanımdaydı.'
- 'Seslerini duyurmak görevimiz'
Elshamy, Şavkan ve Mısır'daki gazetecileri düşündükçe çok üzüldüğünü ifade ederek bu kişilerin hikayelerini anlatmanın ve içinde bulundukları hapishane hücrelerinden seslerini dünyaya duyurmanın diğer gazetecilerin görevi olduğunu söyledi.
Foto muhabirlerinin gerçeği ararken kendi hayatlarını tehlikeye attığına işaret eden Elshamy, her türlü riske rağmen dünyadaki olayları çekmeye devam ederek gelişmeleri yakalama çabası içinde olacaklarını vurguladı.
Elshamy, gerçeği anlatmanın gazetecilerin görevi olduğunun altını çizerek Mısır'da hala cezaevinde bulunan Şavkan ve diğer gazetecilerin yakında serbest bırakılacağından umutlu olduğunu sözlerine ekledi.
AA Foto Muhabirinin Mısır'da Yaşadıkları New York Times'a Haber Oldu
AA foto muhabiri Elshamy: '2013'teki askeri darbenin ardından güvenlik güçlerinin uyguladığı şiddet yüzünden dehşet verici olaylara şahit oldum' 'Ağabeyim Abdullah Elshamy, Rabia Meydanı'ndaki gösteriler sırasında tutuklandı, cezaevinde açlık grevi yaptı ve kötü koşullar altında tutuldu' 'Ağabeyimle foto muhabirlik yapan Şavkan, cezaevinde Hepatit C ve şiddetli kansızlık nedeniyle zor durumda kaldı ancak kendisine sağlık yardımı yapılmadı' 'Şavkan, içinde bulunduğu kara delikten çıktığı zaman bana geleceğine ve birlikte dünyayı dolaşarak fotoğraf çekeceğimize söz verdi. O zamandan beri kendisinden haber alamadım'