Michel, Mladic hakkindaki kararla ilgili sosyal medya mesajinda, "Ratko Mladic hakkindaki davada uluslararasi mahkemenin nihai karari, kurbanlar için adaletin saglanmasinda bir baska önemli adimdir." ifadesini kullandi.
Michel, bu kararin aci dolu geçmisi geride birakip gelecege bakmak için herkese yardimci olacagini belirtti.
AB Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapilan açiklamada da bugünkü kararin Bosna Hersek ve bölgedeki liderler için savasin mirasini geride birakip kalici bir baris insa etmek amaciyla uzlasi ortamini desteklemek bakimindan firsat oldugu kaydedildi.
Açiklamada, "Bosna Hersek ve komsu ülkelerdeki yerel mahkemeler ve uluslararasi mahkemeler savas suçlarinin, insanliga karsi islenen suçlar ve soykirimin kurbanlariyla aileleri için adaletin saglanmasi misyonuna devam etmelidir. Suç cezasiz kalmamalidir." ifadesine yer verildi.
Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizmasi (IRMCT), "Bosna Kasabi" lakapli Bosnali Sirplarin eski lideri Ratko Mladic'in müebbet hapis cezasini bugün onamisti.
Bosna Hersek'te 1992-1995'teki savasta Sirplarin liderligini yapan 78 yasindaki Mladic, Srebrenitsa soykirimi, Saraybosna kusatmasi ve çesitli savas suçlarindan sorumlu tutuldu.
Hakkinda 1995 yilinda hazirlanan iddianamenin ardindan 16 yil saklanan ve 26 Mayis 2011'de Sirbistan'da ele geçirilen Mladic'in davasi, Mayis 2012'de baslamisti. Mladic, 2017'de hakkinda verilen ömür boyu hapis cezasi kararina itiraz etmisti.
AB Açiklamasi Mladic Hakkindaki Karar Adaletin Saglanmasinda Önemli Adim
Avrupa Birligi (AB) Konseyi Baskani Charles Michel, "Bosna Kasabi" lakapli Ratko Mladic'in müebbet hapis cezasinin onanmasini "kurbanlar için adalet saglanmasinda önemli bir adim" olarak nitelendirdi.